ms-dos
Prosim,če mi lahko nekdo na čisto preprost način pove,kaj moram narediti za moj problem z dosom:Ko grem v dos,mi tipke ne pišejo kot bi morale,ne najdem npr. enačaja,…z je zamenjan z y…V šoli pišem čisto normalno,tako kot so tipke na tipk.,doma pa imam težave!Prosim,če mi lahko pomagate,kako poraviti to zadevo!
Hvala!
Maja:
kateri operacijski sistem pa to uporabljaš doma, da ti ne delajo
slo tipke ???
lp
Imam slo Windowse 98,slo tipke so mi delale,vendar smo potem dobili en virus in je bilo vse ponovno ištalirano,zdaj pa niso črke na tistih tipkah,kjer naj bi bile!
Ne razumem se dosti v računalnik,zato se mi sploh ne sanja kaj je zdaj to za en hudič!Drugače dosa ne rabim,ker pa delamo v šoli na dosu,bi imela rada doma črke,kjer naj bi te bile.
Živjo!
Torej poglej pod:
Start
Nastavitve
Nadzorna Plošča
Področne nastavitve
Tam mora biti izbrana Slovenija
potem pa poglej še:
Start
Nastavitve
Nadzorna plošča
Tipkovnica
Jezik
Če ni Slovenije – jo pač dodaj
Izberi si SLovenija in potem klikni še na gumb Vzemi za privzeto
in mora delovati
lp
Pozdravljen Klemenxx!
Hvala za tvojo pomoč,vendar mislim da se nisva razumela glede mojega problema.Vse tisto,kar si mi napisal je že bilo o.k.,imam nastavljeno na slovenščino.V windowsih(wordu)nimam težav,tipkovnica deluje normalno,črke so vse kjer morajo biti.Ko grem v dos,nimam š,č,ž…y in z sta zamenjana(ful črk ni ali se izpišejo take fore ˇˇ/ `/ {\.. namesto č,ž,….),imam tudi težave pri drugih tipkah in jih potem pol ure iščem na vse možne načine-a večkrat brez uspeha!Upam,da zdaj razumeš kaj hočem povedat in da mi boš ti ali kdo drug znal pomagat!!!
ok domača naloga je sledeča:
z urejevalnikom besedil, najbolje Notepad odpri datoteko:
c:\config.sys
v njej moraš imeti napisano nekaj takega:
device=C:\WINDOWS\COMMAND\display.sys con=(ega,,1)
Country=386,852,C:\WINDOWS\COMMAND\country.sys
potem odpri tudi datoteko c:\autoexec.bat
v njej pa nekaj takega kot:
mode con codepage prepare=((852) C:\WINDOWS\COMMAND\ega.cpi)
mode con codepage select=852
keyb yu,,C:\WINDOWS\COMMAND\keybrd2.sys
nato še enkrat zaženi mašino in mora gret!
lp
pupdm
Klemenxx rešil si mi en veeelik problem!Tisto drugo v autoexe.bat sem spremenila,ker je pisalo čisto nekaj drugega in glej ga,res je delovalo!Zelo sem ti hvaležna in se priporočam za naslednjič,ko se bom zopet našla v težavah!Hvala!!!
malenkost lepa!
Forum je zaprt za komentiranje.