Mučenje otroka v vrtcu
Ne, govorimo o tem, da smo si ljudje različni in da imamo različne potrebe tako po spanju kot tudi počitku, hrani itd. Ampak to priznavamo predvsem odraslim, otrokom pa malo manj. In o slednjih govorimo. Jaz sem 30 minut mirnega ležanja brez težav sposobna, 5-letnik pa malo težje.
Od petletnika se upravičeno pričakuje, da se zna za pol ure ali več umiriti, da npr. mirno riše, gleda knjigice in podobno. Nekaj drugega pa je od vseh petletnikov pričakovati, da so sposobni pol ure ležati pri miru in v tišini. Oprosti, ampak to se mi pa res ne zdi realno, sploh za fante.
Evo, beri, imaš literature na netu kolikor hočeš in prav povsod trdijo enako: počitek v smislu umirjanja DA, spanje oz. siljenje k ležanju NE. Žalostno je, da se leta 2024 in po vseh raziskavah sploh še pogovarjamo o tem.
https://vrtectrnovo.si/wp-content/uploads/2021/06/alternativne-oblike-pocitka-v-vrtcu.pdf
Mateja589, 21.09.2024 ob 12:03
Moje sončece je danes že študentka na resnem faksu, ki ob študiju tudi že dela, pa tvoje? Ocitno ji ni škodilo, ker pri 5 letih več ni rabila hodit spat, kar ni motilo niti njenih vzgojiteljic, moti pa tebe in tebi podobne. Dajte zadihat mal, mal se stisni k možu in bod manj zatežena, vsem bo koristilo. Jaz sem tudi morala it na ležalnik , ko sem bila otrok v zacetku 1980 in sovražila sem vsak dan vrtca posebej. A zato naj silim svoje otroke, ker sem jaz morala? Moja mama je pa morala kot deklica hodit po vodo do vodnjaka, a bi jaz zato tudi morala, ko sem bila mala?
Študira na resnem faksu? A obstajajo tudi neresni faksi al kako?
Na tisoče sončkov študira in ob tem še dela, veš. Ni tvoja punčara prav nič posebnega. Ne, moji sončki še niso na faksu, so pa sposobni razumeti, da je kdaj treba upoštevati kako pravilo, hišni red, tudi če jim ni najbolj všeč in da ni vedno tako, kot se njim sprdne.
Enak problem smo imeli pri. Ker sem imela zelo fleksibilno službo, sem ga po kosilu hodila iskat, da mu ni bilo potrebno spati. Če je imel željo po popoldanskem igranju z vrtčevskimi prijatelji, sem ga peljala nazaj še za eno urico, ker smo imeli do vrtca par korakov. Jaz pa sem tačas še kaj postorila za službo od doma.
Dajte si predstavljat otroka, ki ne more zaspati in leži dve uri!!
Jaz si tega ne redstavljam. Kot studentka sem nekaj casa delala v vrtcu. Po kosilu sem jih morala dati spati (vzgojiteljica je pred tem ze odsla domov). Otrokom sem brala pravljice. Prav nihce ni lezal buden dve uri. Vsi so zaspali v nekaj minutah, se preden sem koncala pravljico.
Moj sin je bil v 2. letu prvič v vrtcu. Vse super in rad je hodil. Problem pri sinu je, da je trmast. Ni hiperaktiven in nič. Njemu daš igračko in se pol ure igra z njo v eno, recimo. Ampak, če mu to igračko vzameš, ali gavzameš k sebi, da bi ga objel, trmari in noče več ubogati. Sedi pri miru, gleda stran in se ne pogovarja s teboj 🤣. Ko se igra, se hoče samo igrati, ko se hoče cartati, se samo carta in nič drugega, ko poje, samo poje, in če ga pri tem zmotiš, ni ok. Ampak v tretjem letu je dobil novo vzgojiteljico, in takrat ni več hotel noben dan v vrtec. Razlog? Stroga vzgojiteljica (končno!)
Mateja589, 20.09.2024 ob 18:36
No ja, ne rabte spet takoj skočit, ko nekdo nekaj vpraša. Mi smo imeli že precej let nazaj isti problem in so našo hčer dali v tihi kotiček, kjer je v popolni tišini listala knjigice ali se igrala. Ona pa enostavno ni mogla zaspat, sej niso roboti in vsi enaki…nenazadnje bo vaš otrok drugo leto šolar, ni tk čudno, če noče več spat v vrtcu.
Tako je kot pravi @mateja… Otrok je star 5 let, in naslednje leto gre v šolo in bilo bi prav, da se jih počasi odvaja od tega počitka, ker ga drugo leto več ne bo, ne pa da morajo pod prisilo ležati.
Bistvo ok in prav je, da se tiho igrajo igralnem kotičku ali berejo knjigice.