Muslimanske države – zaostale ali “svojevrstne” kulture?
Ne v časovno zaostale in ne v atraktivne. Po moje imaš prav, ko ugotavljaš, da so to “svojevrstne kulture”.
V zaostale zato ne, ker imajo vso sodobno tehnologijo in vedo kako je drugod po svetu. V turistično atrakcijo tudi ne, ker to ne tržijo kot turistnično zanimivost. Tako po moje ostane odgovor na tvoje vprašanje v naslovu, da je to “svojevrstna” kultura. Taka je pa spet samo za nas, za njih je (za večino) ta prava. Naj bodo kar so, se ti ne zdi da je tako prav? Če je njim tako prav, kaj je s tem potem narobe in sploh kaj nas to briga?
en mal mem,
> Če je njim tako prav, kaj je s tem potem narobe in sploh kaj nas to briga?
Me zanima, ce je kdo vprasal onih 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} zensk v Egiptu, ki so jim pohabili spolne organe, ce jim je tako prav.
Pa zenske, ki jih kamenjajo do smrti, ker so bojda “presustvovale”, ce jim je to prav.
en mal mem,
ali si ti v svojem odgovoru g.ministru govoril tocno in samo o tej konkretni stvari?
Kolikor razumem, tudi g.minister ni spraseval le o tem, ampak je bila tista novica samo povod za vprasanje.
Poleg tega v ogdovoru meni ponovno pravis, da podpiras drugacnost. WTF, drugacnost, ce ne bi smela brez dovoljernja moza potovati v tujino, voziti avtomobila in ja, ce bi imela dobre moznosti, da me se kot deklico spolno pohabijo. Jebes taksno drugacnost.
Se strinjam s tabo. Vendar vso stvar gledaš z očmi evropejke vzgojene v enem čisto drugačnem okolju.Tudi naši predniki so delali, za po našem sedanjem prepričanju,milo rečeno čudne stveri.Ne moremo z našo kulturo vdret v tuj svet in trditi samo to je prav kar mi delamo.Vsa stvar se začne z izobraževanjem in šele potem bomo lahko čez dolg čas dosegli določeno izboljšanje.
Maja 1,g. minister je postavil konkretno vprašanje v naslovu kjer sprašuje po dveh možnostih. Sam sem odgovarjal na to vprašanje in obenem podal še svoje mnenje.
Še vedno mislim, da ne gre za zaostalost temveč za “svojevrstno kulturo” kot je ugotovil že g. minister.
Mislim pa tudi, da te muslimanske žene verjetno živijo v marsikaterem pogledu lepše življenje kot evropejke oz., da jim dan poteka mirneje, z manj stresa in kup nujno opravljenih obveznosti. Morda pa o tem premalo ali pa nič ne vemo. Prav zanimiva bi bila primerjava v malo daljšem obdobju.
Se povsem strinjam s predhodnikom ki je omenil, da ženske živijo mirneje, brez stresa. Rada pa bi samo dodala, da ne samo ženske, ampak celotna populacija.
Pred leti sem bila prič na potovanju v islamski državi. Prvih nekaj dnevov me je ob živce spravljala njihova počasnost, umirejenost. Kamor koli si prišel so se vile dolg vrste. In glej ga zlomka. Domačini so lepo, potrpežljivo, mirno, brez slabe volje stali v vrsth in se med seboj pogovarjali. Evropejci smo že s kislimi obrazi kazali kaj si mislimo o njihovi organiziranosti, učinkovitem delu, da o nerganju in slabi volji sploh ne govorimn. Si predstavljate kaj si je oseba na okencu mislila, ko nas je zagledala? Kakšen vtis smo pustili kot civilizirani in napredni ljudje? Ta oseba je kljub obilici dela, nerganju in slabi volji civliziranih, njihovi pameti in samovšečnosti, bila še vedno vsa prijazna, nasmejana in ustrežljiva. Mi živčni, slabe volje, osorni z murko na obrazu.
Čez nekaj dni sem se še sama nalezla njihove ležernosti, počasnosti in seveda presenečeno ugotovila, da mi to zelo odgovarja in kljub dolgotrajnemu čakanju celo pomirja. Prvič v življenju sem se zares spočila. Domov sem prišla popolnoma psihično spočita, polna dobre volje in pozitivne energije. A že drugi dan me je iz tira vrglo nekaj povsem običajnega v našem vsakdanjem življenju – dolga vrsta pred blagajno v nakupovalnem centru. Kljub temu, da je bilo na voljo veliko blagajn, da so blagajničarke delale kot “nore”, so se vrste vlekle kot jara kača. Ljudje pred in za mano so nervozno stopali z noge na nogo, vsakih nekaj sekund si slišal oh in ah, pikri komentiraji na račun organizacije in učinkovitosti dela niso izostali. Svojo slabo voljo so širili s svetlobno hitrostjo, ki se me je prijela v nekaj sekundah.
V tem primeru se lahko vprašam, kdo je tu zaostal?
Mi, ki kljub naši naprednosti v razmišljaju in načinu življena nismo sposobni strpnost, prijaznosti in kulturnosti?
Ali morebiti oni, ki kljub vsej svoji “zaostalosti” premorejo toliko vljudnosti, prijaznosti, nasmeha in pozitivne energije, da jo lahko širijo na druge?
Najbrž smo mi njim tudi nekoliko “čudni”, morda se tako kot mi sprašujejo kako funkcioniramo, kako zmoremo, kam hitimo… Še dobro, da nismo vsi enaki. Raznolikost nas bogati in plemeniti.
Zivijo mirneje, brez stresa??
OK, iz danasnjega Dnevnika na strani 6:
… “Se bolj drago je aktivizem placala ena od clanic lokalne vlade v vzhodnem Pakistanu, ki so jo ne neznanci ustrelili, ker je zavrnila nosenje naglavne rute.
Pakistanska ministrica za turizem je morala odstopiti, ker je na dobrodelni prireditvi za osirotele otroke skocila s padalom in s enato z moskim instruktorjem objela. Fatvo zaradi nemoralnega obnasanja ji je izreklo sodisce v Pakistanu. Vladni kolegi so ministrici odrekli podporo.
Prva temnopolta clanica vlade na Svedskem je postala tarca tamkajsnjih muslimanov, ker se zavzema za prepoved nosenja rut za deklice, mlajse od 15 let in opozarja na prakse, kot je “obrezovanje” zensk, ki se izvaja tudi na Svedskem.
Junij, ti mislis, da si kot turistka spoznala zivljenje, kot ga zivijo tamkajsne zenske?
O “honour murders”, ko sorodniku ubijejo dekle, ki je omadezevala njihovo cast ali samo sumijo, da bi jo lahko, raje ne bi.
Ampak seveda, zivijo mirneje in brez stresa. Prav zares.
A dej Maja nehaj!
Poglej si smo naslovnice časopisov, kaj se dogaja pri nas. Spoh ni potrebno oditi v muslimanski svet pa boš imela ogromno materiala za citiranje.
Koliko krutih zgodb bi lahko naštela in citirala, ki se dogajajo pri nas, pred našim pragom,za družinskimi stenami, po civiliziranem svetu! Zgodb, ki jih piše alkohol, depresija, slaba vzgoja, vzkipljivost in nerazumevanje.
Pa imamo pogum povedati, da smo zaradi teh krutih zgodb zaostali, glupi, nerazgledani…?
In obrezovanje žensk spoh ni zapoved, običaj in praksa v muslimanskih državah. Ženske obrezujejo v afriških plemenih in morebiti res v nekaterih muslimanskih plemenih.
Najbrž je tu odveč, da ti razlagam, da je islam sestavljen iz več vej in podvej, tako kot krščanstvo in vsi nimajo istih zapovedi in običajev. Zato ne klati neumnosti s tem obrezovanjem. A po tvojem so tudi muslimanske deklice, ki živijo v Sloveniji obrezane. Daj razmisli malo.
O mirnejšem načinu življenja bi lahko razpredali še na dolgo! Ko sem bil v ZDA, se je meni zdelo prav to: da američani živijo bistveno bolj mirno kot mi. Kar pa je zanimivo je to, da sem tudi sam stal v dolgih vrstah in noben se ni pritoževal in tudi sam sem se umiril in se počutil bistveno bolj umirjen kot doma…!!! Hec je tudi to, da se prav tako nobenemu ni nikamor mudilo pa je bilo vse narejeno “just in time”… Tako, da ta fenomen nemore biti karakteristika muslimanskih držav, ker se mi je podobno dogajalo tudi v severnoevropskih deželah.
Vedeti pa je treba, da imajo muslimanske dežele pravo, ki reže noge in roke, ter prešušnice obsoja na dolgo in počastno smrt s kamenjem… Zato je sicer tam manj kriminala, je pa zaradi izločenosti žensk iz družbe neprimerno več homoseksualnosti!
mislim, da imajo te države svojevrstno kulturo. kot ženska pa tam nikakor ne bi želela živeti, saj nisi samosvoja osebnost ampak lastnina moškega. je… potem “umirjeno” življenje
mi je pa vseeno fascinantno to, da so ženske v teh državah prej lahko prišle na oblast, kot pa na zahodu. Prva ženska predsednica je bila iz Šri lanke, ženske predsednice so imeli v Pakistanu, Indiji, Turčiji, na Filipinih…
Tole ste verjetno dobili po e-mailu:
Osemletni otrok je bil ujet ko je v neki trgovini v Iranu poskušal ukrasti kos kruha.
-V imenu Islama je bil kaznovan z lomljenjem roke na način da mu avto zapelje z kolesom preko roke. Namen tega je da za vedno zgubi možnost da še kdaj uporablja to roko.
– Ali je to religija miru in ljubezni ?
Če kdo hoče, mu lahko pošljem tudi slike.
Z drugimi besedami so to ne samo zaostale države. Sedaj pa naj mi nedko pove ali je bila ta kazen po ustavi ali po veri?
Nekaterih ljudi jaz ne razumem.
Zadnjih nekaj dni sem prebrala kar nekaj odmevnih člankov o pedofiliji…in seveda tudi komentarjev bralcev. Dobila sem vtis, da bi večina ljudi v teh primerih rada, da pri nas vlada šeriatsko pravo. Vsi so tako “ubijalsko” razpoloženi do domnevih storilcev. Ubijali, pohabili, polomili, kastrirali, odirali… so najpogostejše besede. Pa ne, da si storilci teh krutih dejanj niso zaslužili vseh teh besed in še marsikaj drugega.
Samo ali ni to dvolično od nas?
Prvo obsojamo islamske zakone, ki jih mimogrede ne podpiram, kasneje bi pa prav želeli, da takšni zakoni obstajajo tudi pri nas.
Kaj je zdaj to?
Smo proti njim ali za njih?
Ali samo v določenih primerih, ko nam dvigne pokrov?
Ko gre za pedofile, posiljevalce, serijske morilce… bi se z apetitom spremenili v krvoločne, nazadnjaške in necivilizirane ljudi. V vseh ostalih primerih pa se bomo zgražali nad določeno zakonodajo v neki državi in še naprej igrali napredne, odprte in civilizirane ljudi.
To naj bo vsem v opozorilo kam lahko pripelje, če se institucionalizirana religija preveč zlije z državo. V Evropi je bil podoben način pravnih sankcij značilen za srednji vek. Morda se na tem prostoru kaj takega ne more več ponoviti. Kljub vsemu pa RKC še vedno ohranja strukture kot sta Katoliška akcija in inkvizicija, ki imata trenutno sicer nekoliko drugačno funkcijo ampak, nikoli se ne ve :-))). Ah, seveda, in lahko smo “ponosni”,da je na čelu slednje celo Slovenec :-))))