Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Na kaj najbolj varno shraniti fotografije in video posnetke?

Na kaj najbolj varno shraniti fotografije in video posnetke?

Imam veliko fotografij in video posnetkov otrok, vendar jih ne bi rada izgubila. Ali jih je mogoče shraniti tako, da se ne uničijo–na kakšen zunanji disk ali kaj podobnega? Na te stvari se ne razumem najbolj…vsak nasvet bo dobrodošel.

jaz jih imam na računalniku in na flickrju

* * * Nikoli nad nikomer ne obupaj. Čudeži se dogajajo vsak dan. H. Jackson Brown Jr. http://www.publishwall.si/lelj

imaš več variant, pa najboljš da jih imaš na večih koncih ne samo na enemu nosilcu, lahko jih skopiraš v spletno galerijo, spletno shrambo kot je npr. google drive, originale pa pustiš na spominski kartici, al jih daš na prenosni disk ipd.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

Jaz jih imam na zunanjem disku in na DVD-jih.

Fotografije daj narest na papir (foto knjiga ali klasično) video pa na več različnih nosilcih (zunanji HD, DVD, ‘obak’ gostovanje, …)

Meni je zunanji disk crknil po pol leta, tako da vam res odsvetujem, da hranite samo na zunanjem disku.

odvisno kakšno robo kupuješ… če kupiš kvalitetno se nimaš kej bat.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

…v bistvu se vsak medij za shranjevanje slej ko prej postara…

…meni je tudi disk enkrat odnesel vse (pač šlampasta in nisem imela shranjeno nikjer drugje)…

…na več koncih je najbolj varno…po mojem laičnem mišljenju

odvisno kakšno robo kupuješ… če kupiš kvalitetno se nimaš kej bat.[/quote]

V računalništvu to ne obstaja, to bi pa res lahko vedel. Vsaka roba je pokvarljiva.

Hvala vsem za odgovore. Fotke sproti razvijam, vseeno pa bi jih imela še rada shranjene v digitalni obliki, pa filmčke tudi.

Bom probala kaj od tega, kar ste mi svetovali.

tud najbolj kvalitetni robi se lahko kaj takega zgodi

* * * Nikoli nad nikomer ne obupaj. Čudeži se dogajajo vsak dan. H. Jackson Brown Jr. http://www.publishwall.si/lelj

Pomembne stvari v računalniški obliki se hrani na vsaj treh zunanjih nosilcih – npr zunanjih diskih ali DVDjih, k jih hraniš na vsaj dveh različnih lokacijah.
DVDje je koristno kupiti kvalitetne in jih cca 1x letno preveriti, ter vsaj pred zamenjavo računalnika ponovno zapeči na nove DVDje – ker se tudi te plošče starajo in sčasoma lahko izgubijo zapis. Smiselno je vse obnoviti vsaj na 4-5 let.

3 kopije DVD medijev, shranjene na različnih koncih.
Vsako leto jih 1x vtakneš v enoto in prebereš.
Disk je magnetni medij in gre s časoma v maloro.

Amazon ima eno precej ugodno varianto arhiviranja v oblak in sicer za 0,01 USD/GB/mesec. Reče se ji Amazon Glacier (http://aws.amazon.com/glacier/#pricing). Za 100 GB pride potem 12usd na leto. Je brez naročnine in dodatno se plača samo dolpoteg arhiva, ki pa tudi ni tako drag (za “restore” 100GB podatkov pride 12 USD). Če je pa tega manj, je pa potem vsega skup sorazmerno manj.

Še v cenah na dvd: Arhiviranje količine podatkov, ki gredo na en zapisljiv dvd je 0,5 USD na leto.

Najbolj varno in zanesljivo brez tujega dostopa. Shranjevanje v oblaku. To so programi, ki ti to omogočajo in tudi med najpopularnejšimi: Dropbox (2GB prostora zastonj)[/url], BOX (50GB prostora zastonj)[/url], Google Drive (5GB prostora zastonj)

Imaš vprašanje, ki bi ga rad zastavil? Ali odgovor na že objavljena vprašanja? Obišči vprasanjainodgovori si

Hoj,

V primeru CME/EMP napada mislim, da bi se optični nosilci (CD, DVD, Blu-Ray) še najbolje obnesli.

Mene samo zanima če je možno da daš micro sd kartico v prenosni računalnik? ;(

Po vsej verjetnosti je možno.

Lahko daš, samo potem potrebuješ še adapter za SD kartico (če imaš v prenosnem računalniku že recimo vgrajen čitalnik kartic).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close