Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti na pomoč

na pomoč

Spoštovani,
prosim vas za nasvet.
Pred slabim letom so se tastu izredno poslabšale kognitivne sposobnosti in je izgubil sposobnost racionalnega poslovanja z denarjem. Skrbništvo nad njegovimi financami je bilo uredno predano možu, ki je tudi edini sin. Tastu se je mentalno zdravje še slabšalo in tako je sledil poskus samomora in hospitalizacija na psihiatriji. Uredili smo, da je iz bolnišnice tako odšel v domsko oskrbo, pred tem je živel sam. Njegova pokojnina je prenizka, da bi lahko plačeval oskrbo, zato jo sedaj doplačujeva midva z možem. Poleg tega so na najin proračun padle tudi vse tastove položnice sedaj praznega stanovanja. Tast je izredno konfliktna oseba in ne dovoli, da bi se stanovanje oddalo in tako bi lahko pridobili še nekaj dohodkov. Z možem imava minimalne dohodke. Tast za moža ni skrbel, plačeval je minimalno preživnino. Mož je živel z dedkom in babico. V celotno zgodbo se je vmešal še nek tastov prijetelj, ki mu je očitno “zadišala” tastova nepremičnina in sedaj nam sestavlja neke pogodbe v katerih bi na koncu mož lahko ostal brez vsega in hkrati bi se naj obvezal, da bo mesečno poleg vseh stroškov tastu dajal še 300 eur žepnine. Vem, da je pogodba smešna, a pritiski so neverjetni. Od groženj, kaj vse nam bodo vzeli, do obtožb, da smo mi dolži za njega skrbet. “Prijatelj” je tasta tudi poučil o njegovih pravicah: da lahko zapravlja kolikor želi, ker bodo tako nam trgali; da lahko stanovanje prepiše na kogar želi in smo mi še vedno dožni skrbeti zanj ipd… Zanima me, kako se lahko mi zaščitimo, da ne bo ustvarjal dolgov? Ali obstaja kakšna pot, da tega “prijatelja” distanciramo? Kako lahko zaščitimo nepremičnino? Dodam naj še, da mi ne želimo (do zapletov nismo želeli), da bi tastu kaj manjkalo, le poskrbeti smo želeli, da bi imel varno in preskrbljeno starost.
Zahvaljujem se vam za odgovor.
Obupana

Spoštovani,

predlagamo vam, da nemudoma začnete s postopkom odvzema poslovne sposobnosti ter, da ne podpisujete ničesar.

Predlagamo, da si poiščete odvetnika po lastni izbiri, ki vam bo pomagal izpeljati postopek ter vam predstavil še druge alternative.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close