Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Na vrtu veliiiiko blitve

Na vrtu veliiiiko blitve

Na vru imam bogat pridelek blitve, jaz pa ne vem kaj naj z njo.

vrtu je ušel t.

Lahko jo blanširaš in pripraviš za v zmrzovalnik. Kakšen drug način shranjevanje mi je nezna.

Sem ti kar malo fovš. Pri meni so vse pojedle srne. Na vrtu so ostale samo še buče, topinambur in rabarbara, vse ostalo so pojedle srne.

Aja za sprotno porabo pa:
– pripraviš kot špinačo
– narediš zavitek iz vlečenega testa, namažeš z blitvo zmešano z nekaj skute in jajcem.
– pripraviš slane palačine, namažeš z blitvo in smetano ter zapečeš v pečici
– pripraviš lazanjo iz sesekljane blitve, bešamela in sira

Lahko tudi skuhaš polento, namažeš pekač, vliješ polento, jo poravnaj, počakaj nekoliko, da se ohladi, položiš nekaj rezin hamburške pancete ali pa šunko, nato položiš zmleto blitvo, nekoliko začiniš, premažeš še s kislo smetano (lahko še prej nekoliko rezin sira) in zapešeč v pečici.
Ohlajeno lepo razrežeš kot tortice, služi lahko kot priloga k mesu ali pa samostojna jed. Dober tek želim

Zelenjavne polpetke ali pljacke

Dobro ocejena, na sopari kuhana blitva, nasekljana, jajček, star kruh ali še raje v mleku namočeni ovseni kosmič, veliko parmezana, česen , peteršlj, sol, poper

Jaz jih pečem v pečici v samo namazanem pekačku. Lahko jih tudi ocvreš v olju. nekateri jih celo panirajo kot dunajske zrezke.

Če malo poišćeš, najdeš še več variant zelenjavnih polpet.

Lep pozdrav Babi

Daj kuhat v veliko vode na malo vecje kocke olupljen krompir, naj vre par minut, dodaj blitvo, najs se skuha, odlij vodo, prelij z olivnim olje, dodaj kak strok olupljenga zmeckanga cesna , premuckaj z vilicami , serviraj kot prilogo kosliu, lahko tudi zvecer z rezinami kuhane jajcke, itd.
ali

blitvin kolac s sirovo skorjo ki gre takole

Sestavine : 1 kg blitve, 10 dag masla, 4 rumenjaki, 25 dag skute, 1 dc smetane, 15 dag moke, 3-4 žlice zdroba, muškat, 10 dag ementalca

Priprava: – oprano blitvo narežemo na trakove-rezance, v kropu blanširamo, odcedimo
– umešamo maslo, rumenjake, skuto, ,sol, muškat, na koncu moko, zdrob, sneg beljakov, dodamo blitvo
– maso damo v namaščen tortni model, poravnamo, po vrhu potrosimo zmes sira in drobtin, spečemo 40 min

Serviramo s hrenovo omako: kislo jabolko in hren naribamo, sladkamo, solimo, kisamo, dodamo malo šampinjonov nasekljanih na drobno vloženih, dodamo 1 dcl stepene sladke smetane

lp

Narastek iz blitve – ena od variant je enako, kot je navedeno zgoraj, le da zmanjšaš količino zdroba in dodaš v mleku namočen kruh.

Stebla od blitve lahko paniraš in ocvreš.

Blitvini polpeti z gorgonzolo (zelo dobri)

Količine po občutku.
Na hitro blanširaj šop blitve (listi in stebla). Sesekljaj in dodaj jajca (1 – 3), pest drobtin (ali več, odvisno od “mokrote”), morda tudi žlico moke, ter zrezan trikotnik gorgonzole, zmerno posloli.
Masa naj malo počiva, nato oblikuješ polpetke in spečeš v ponvi na zelo malo maščobe na vsaki strani par minut.

Lahko so za prilogo, ali le osnovna jed s solato. Tudi če kak polpet ostane je hladen še vedno užiten:)

New Report

Close