Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek nabirate zelišča in jih sušite (katera) ali uporabljate vrečke

nabirate zelišča in jih sušite (katera) ali uporabljate vrečke

Sem že v naslovu skoraj vse vprašala.

Ker je čas za določena zelišča (bezeg, kamilica, meta,…) me zanima ali uporabljate za čaje kar vrečke (kupljete), ali se potrudite in naberete zelišča, jih posušite,…če jih same nabirate, mi napišite tudi katera in kdaj jih nabirate ter kako jih uporabljate.

Sama sem se odločila, da bi bilo dobro, če bi tudi sama poskusila še s takšnimi čaji (samo malo volje in truda je potrebno).

Za odgovore se vam že zdaj zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Zdajle se je začela sezona materine dušice. Naberemo jo v ogromnih količinah, posušimo in uporabljamo za čaj ob obolenjih dihal, za inhalacije in obkladke – super stvar. Podobno kot materina dušica je pri nas nepogrešljiv tropotec (pri istih težavah). Nabiram pa še žajbelj, kamilico, lipo, bezeg.

Ali zelišča umijete predno jih posušite? Kje jih sušite, v kakšnem prostoru? Jih lahko tudi zunaj na sončku?

Drage zeliščarice!

Nabiranje in sušenje zdravilnih rastlin za čaje ni čisto preprosta zadeva. Treba je prepoznati prave rastline, jih nabrati ob pravem času, uporabiti prave dele rastlin (nekateri so lahko strupeni…), pravilno posušiti (ne na direktnem soncu…)-zato vam pred nabiranjem toplo priporočam kakšno knjigo o zdravilnih rastlinah. Srečno!

kaj pa kakšna internetna stran ali kaj podobnega.

Saj jaz ne bi ne vem kako veliko, ampak kašno zelišče…

Joj, saj mi ne bi nabirali enih xy rastlin. V mislih sem imela le kakšen bezeg, to dobro poznam. Obljubim, da ne bom v čaj dajala rdeče mušnice, častna titova:))).

jaz nabiram materino dušico – krasna je za dihala, nabiram visoko v hribih, nič ne operem, samo lepo preberem in odstranim kakšno umazanijo (kakšno travo), posušim in potem shranim v papirnatih vrečkah (takih za kruh). poleg tega naberem še plahtico (za ženske težave), pa kakšen bezeg proti kašlju, lipo mi nabere tašča – proti vročini. rada bi dobila tudi kamilico, pa ne poznam nikogar, ki bi jo imel na vrtu, tako da sem kupila kar v trgovini, ampak ne v filter vrečkah, ampak cele cvetove. v njih kopam dojenčka.

glede knjig so mi pa krasne tiste od patra ašiča: ena je priročnik za nabiranje, druga recepti za uporabo, točnega naslova se trenutno žal ne spomnim.

lep pozdrav, metka ;-)))

Obstaja stran na Mon-u Zdravilna zelišča.Sama pa res naberem vse čaje sama.Sušimo pa vsa zelišča na prepišni in senčni legi,ne na soncu.Nabiram pa:materino dušico,šentjanževko,arniko,bezg,meta,melisa nabrana doma,kamilice,preslica,jagodičje-perje,borovničevje,borovnice,robide,maline;gorsko reso-plahtico,šipek,koprive,rman.Sedaj braste čemaž-dober za namaze,vendar ga uporabljam kot solato;tropotec,naravno kumino-večino teh zelišč nabiram v torbe-vreče iz blaga,posušim in shranim v papirnatih škatlah-ali kupljene oz z novim papirjem zaščitene škatle od čevljev.

Nabiram samo kamilice ki mi rastejo na vrtu.

New Report

Close