Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Nacionalna stanovanjska varčevalna shema

Nacionalna stanovanjska varčevalna shema

Kaj menite o tem načinu varčevanja…ali že kdo varčuje na ta način, ali je res ta način varčevanja omejen in se moraš dobesedno zagrebsti da prideš na vrsto…na nlb ni podatka kdaj naj bi se pričel nov vpis za tak način varčevanja, kakšni so pogoji in ali se sploh splača…

lep dan še naprej in hvala za pomoč

Pozdravljeni!

Varčevanje v SNVS je strogo namensko. Če nameravate s tem varčavanjem rešiti stanovanjski roblem je to primerno in varno varčevanje, če ne, lahko nastane problem, ker denarja ne boste dobili za kaj drugega.

Lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Glede na napisano sem šla natančno prebrati mojo pogodbo.
V 6. členu, 2. odstavek piše:
Varčevalec po izteku varčevalne pogodbe prosto razpolaga s privarčevanimi sredstvi. Za privarčevana sredstva se šteje vsa plačila po pogodbi, pripadajoče premije za celotno varčevalno dobo, pripisana revaloziracija in obresti.

Glede na to, da si stanovanjski problem rešujem zdaj, bi takrat ta denar porabila v druge namene (npr. šolanje). In glede na navedeni člen smatram, da to lahko storim in da mi premije ostanejo.

Če pa bi na podlagi tega varčevanja nato vzela posojilo, pa ga moram res namensko porabiti, kar pa določajo drugi členi.

Kaj mislite,kaj me bo doletelo leta 2008 – stroga namenska poraba privarčevanega ali moja izbira porabe privarčevanega?

Lep dan želim!

************* Nasmeh daje življenje, veselje do življenja pa nam daje smisel za nasmeh

Če tako piše bo že držalo. Ko pa poslušamo avtorje SNVS, pa v zakonu naj ne bi bilo tako. Pogodba o SNVS pa mora biti usklajena z zakonom.

Predlagam, da to vprašanje postavite preko e-maila na ministrstvo za okolje in prostor, ker so oni avtorji SNVS. Njihov pisni odgovor je lahko za vas dokaz, v primeru, če pride do problemov.

Lp,

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Mislim, da lahko privarčevana sredstva varčevalci namenijo za karkoli, vendar jim pripada premije le, če sredstva namenijo za reševanje stan. problema. Tudi kredit lahko pridobijo le za reševanje stan. problema.

Ta pravila veljajo le za zadnjo shemo, za vse ostale sheme pa veljajo pravila, ki so določena v pogodbi.

Sem šla gledat v zakon in sem zdaj skoraj prepričana, da v bistvu samo varčujem, premije pa bodo ostale skladu. In se tako ob koncu varčevalnega obdobja obrišem pod nosom za cca 60 t sit. No ja, vsaj varčevala sem, kar drugače verjetno ne bi:)))

18.člen
Varčevanje po varčevalni pogodbi preneha zadnji dan v 60. oziroma 120. mesecu po sklenitvi varčevalne pogodbe. Varčevalec po izteku varčevalne pogodbe prosto razpolaga s privarčevanimi sredstvi. Za privarčevana sredstva se šteje vsa plačila po pogodbi, pripadajoče premije za celotno
varčevalno dobo, pripisana revalorizacija in obresti. Če varčevalec po izteku varčevalne pogodbe ne izkoristi pravice do posojila iz 27. člena
tega zakona, je banka dolžna Stanovanjskemu skladu Republike Slovenije vrniti znesek sredstev, enak višini plačanih premij za to varčevalno pogodbo. Banka mora sredstva vrniti v roku 30 dni po preteku roka, v katerem ima varčevalec pravico najeti posojilo po določbah tega zakona.

lp

************* Nasmeh daje življenje, veselje do življenja pa nam daje smisel za nasmeh

OJla,

meni NSVS poteče aprila 07. Sicer bom sredstva porabila za večje stanovan je, vendar menim, da ni pogojeno. nove NSVS pa so pogojene in tu je ta razlika.

New Report

Close