Načrtovanje nosečnosti in pogodba za določen čas
Pozdravljeni,
prosila bi vas za odgovor glede situacije, ki me zelo bremeni v času, ko se s partnerjem odločava o prvem otroku. Namreč zaposlena sem že 7 let neprekinjeno, a ker delam v zgolj po projektih, sem imela do sedaj le pogodbe za določen čas. Trenutna pogodba mi poteče konec leta (31.12.2020), delodajalec pa mi obljublja, da mi bo pogodbo podaljšal (ker pričakujemo nov projekt). Super, če mi podaljša pogodbo, kaj pa če ne … Ker pa ne verjamem zgolj na besedo, trenutne nestabilne razmere pa tudi niso v pomoč, premlevam tudi druge situacije. Zanima me naslednje:
1. V primeru, da mi pogodbe ne podaljša in se po prenehanju pogodbe prijavim na ZRSZ (pripada mi 6 mesecev), kakšne pravice imam kot nosečnica? Če imam PDP še v času, ko prejemam nadomestilo za brezposelnost, sem upravičena do starševskega nadomestila? Imam iste pravice kot če bi bila zaposlena? Ker je nadomestilo za brezposelnost nižje kot plača me zanima, če se čas prejemanja nadomestila šteje v izračun starševskega nadomestila oz. kako si lahko izračunam (okvirno) osnovo za starševsko nadomestilo?
2. Kaj če imam PDP že po prenehanju prejemanja nadomestila za brezposelnost, kakšne pravice imam? Prebrala sem, da imam pravico do starševskega nadomestila, če sem v zadnjih 3 letih bila v delovnem razmerju neprekinjeno 12 mesecev. Te pogoje izpolnjujem, zato me zanima kaj to v praksi pomeni in kako si lahko izračunam višino starševskega nadomestila?
Že vnaprej hvala za vaš odgovor in vse dobro vam želim.
Forum je zaprt za komentiranje.