Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev nadomeščanje odsotne delavke na porodn.

nadomeščanje odsotne delavke na porodn.

Pozdravljeni,

prosim, če mi lahko odgovorite na vprašanje:

Nadomeščam dve delavki. PRVA je trenutno na bolniški (rizična nosečnost), DRUGA je že na porodniški.

PRVA delavka, katero naj bi uradno nadomeščala jaz za dobo 12 mesecev, sredi decembra 2004 nastopi porodniški dopust, ki bo trajal do približno sredine decembra 2005.

Delodajalec mi sedaj sestavlja pogodbo o zaposlitvi za 12 mesecev, vendar se ne moremo sporazumeti do kdaj bo trajala moja zaposlitev.

PRVA delavka, ki bo na porodniški do dec. 2005, namreč trdi, da ji po porodniški pripada še dopust za 2005 in bi prišla delat šele sredi januarja 2006. Jaz pa pravim, da ji za leto 2005 ne pripada dopust in mora v službo takoj po končani porodniški sredi decembra.

DRUGA delavka pa zaključi s porodniško marca meseca 2005, pa tudi ona napoveduje, da bo po porodniški izkoristila še ves dopust za 2005, ter šele nato prišla v službo.

Zanime me torej:
Katera od sodelavk ima pravico do dopusta za leto 2005, prva ali druga? In koliko dopusta katera?

Zame je to pomembno, ker bom uradno sprejeta za določen čas 1 leta, in bom uradno nadomeščala le PRVO sodelavko, delati pa bom morala delo tudi od druge sodelavke, dokler ne pride nekje marca 2005 iz porodniške. Seveda pa bom imela le plačo PRVE sodelavke.

pozdrav.

Glede določanja časa vaše zaposlitve samo tole: ni nujno, da v pogodbo napišete ravno datum prenehanja oz. točen čas trajanja (npr. eno leto). Lahko se napiše tudi, da vaše delovno razmerje traja do vrnitve delavke XX, pač kadarkoli se bo vrnila. Glede dopusta pa takole: obema pripada celoten dopust minus tista dva tedna, ki ju ne bosta mogli izkoristiti v tekočem letu. Drugo vprašanje pa je, kdaj bosta dejansko ta dopust lahko izkoristili. Lahko se z delodajalcem dogovorita, da ga izkoristita neposredno po končani porodniški, lahko pa tudi kasneje, vendar najkasneje do 30.6.2006.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close