Nadomestilo stroškov prevoza na delo
Pozdravljeni,
zanima me kako je z nadomestilom stroškov prevoza na delo. Sedaj sem se na novo zaposlila in se bom vozila iz Kočevja v Ljubljano dnevno. Delodajalec se je strinjal, da mi bo pokril stroške 0,18€/kilometer.
Je kakšen problem pri obdavčitvi glede na to, da bi lahko uporabljala tudi javni prevoz?
Drugo vprašanje pa je, če je problem, ker nimam urejenega stalnega niti začasnega prebivališča v Kočevju? Si ga moram prej urediti?
Hvala za vaš odgovor!
Nimaš niti stalnega niti začasnega prebivališča v Kočevju, delodajalec pa ti bo plačeval stroške prevoza na relaciji LJ – Kočevje? Meni se ti zdi problem… Ker če to ni problem grem jutri do svojega direktorja da se dogovorim, da mi plačuje stroške prevoza LJ – Murska sobota, čeprav tam nimam niti stalnega niti začasnega prebivališča.
Če pa boš rekla, da imaš stalno prebivališče v Ljubljani pri mami, stanuješ pa pri fantu v Kočevju si pa itak že v prekršku, tako da uredi čimprej te zadeve…
V skladu s 3. členom davčne uredbe se kot povračilo stroškov prevoza na delo in z dela priznajo stroški v višini cene javnega prevoznega sredstva. Kot cena javnega prevoza se upošteva cena enosmerne dnevne vozovnice. Če bi obstajali utemeljeni razlogi, da delavec ne more uporabljati javnega prevoza, se v davčno osnovo ne všteva povračilo stroškov prevoza do višine 0,18 EUR za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela.
Če bi delodajalec delavcu povrnil dejanski strošek, izračunan na podlagi kilometrine, in bi bil ta večji od cene javnega prevoza, se razlika med zneskom javnega prevoza in zneskom dejanskega povračila všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja – ali po domače povedano: od in na razliko se plača davke in prispevke, tako kot od in na bruto plačo.
Običajno prebivališče je tisto prebivališče, ki je najbližje mestu opravljanja dela. Za določanje razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela se upošteva najkrajša običajna cestna povezava.
Običajno prebivališče je lahko torej njegovo začasno ali stalno prebivališče, pomembno je, da se delavec od tam vsaj štirikrat tedensko vozi na mesto opravljanja dela.
Torej običajno prebivališče ne more biti na naslovu, kjer sploh ni tvojega prebivališča, ne stalnega ne začasnega, zato menim, da to s povračilom otroškov od Kočevja do Ljubljane in nazaj v tvojem primeru ne bi šlo skozi, razen če si tam urediš začasno ali stalno prebivališče.
Pojasnila DURS-a v zvezi s povračili stroškov si lahko prebereš TUKAJ[/url] – glej bolj na dnu strani.
Pozdravljeni,
hvala obema za nasvet. V vmesnem času sem uredila začasno prebivališče.
Imam pa nasprotujoče si informacije in bi jih rada preverila. Se pravi, če potrebujem dnevno avto v službi (zaradi obiska strank po Sloveniji) s tem utemeljim potne stroške 0,18/km in to ni dodatno obdavčeno?
Hvala!
Da, to je zadostna utemeljitev. Utemeljitev bi bila že npr. da na tej relaciji ni avtobusne povezave ob urah, ko prihajaš in odhajaš na delo. Za nadaljnje poti, obiskovanje strank po Sloveniji, pa ti pripada 0,37 €/km.
Forum je zaprt za komentiranje.