Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nadomestilo za brezposelnost

Nadomestilo za brezposelnost

Gotovo se bo našla kaka nesrečnica, ki bo žal vedela odgovor na to vprašanje. 🙂

Ker ne vem, kako bo s službo v prihodnje me zanima, kolikšen znesek bi dobila kot brezposelna (poročena, en otrok). A se to izračuna kje na netu? Je odvisno od prihodkov partnerja, predhodne plače, …?

A se nadomestilo dobi le, če ostaneš brez službe ali tudi, če daš odpoved? Koliko časa pa nadomestilo dobivaš? A če ni delovnih mest za tvojo izobrazbo, moraš vzet kako drugo delo? Imam končan faks, kmalu tudi magisterij.

Hvala za odgovore.

Če daš odpoved, zagotovo ne dobiš nadomestila. Dobiš ga samo, če si odpuščena. Nadomestilo je pa odvisno od predhodne plače. Mislim, da ni odvisno od dohodkov partnerja, saj gre za pravico, ki izhaja iz delovnega razmerja, ne za socialni prihodek. Kaj več ti žal ne vem povedati.

Nadomestilo za brezposelnost ti pripada v primeru, ko izgubiš zaposlitev, in to ne po tvoji krivdi (stečaji, višek delovne sile, ukinitev delovnega mesta in podobno).

Čas prejemanja nadomestila (od 3 mesecev prejemanja pa do 9 mesecev) je odvisen od tega, koliko let si neprekinjeno delala.

Če enostransko prekineš pogodbo o delu, ti ne pripada nadomestilo za brezposelnost. Razen v nekaterih primerih (če ne dobivaš plače več kot 3 mesece in delodajalca prijaviš inšpekciji itd, itd)

Več o tem preberi v Zakonu o delovnih razmerjih.

Če daš odpoved zihr ne dobiš nadomestila. Če pa si odpuščena, ga dobiš, višina je odvisna od tvojega dohodka, mislm, da dobiš prve tri mesece 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} svojega dohodka, naprej pa 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Kolk časa si upravičena do nadomestila je pa odvisen od delovne dobe. Men se zdi da je do 5 let 3 mes, potem do 15 let 6 mes, od 15 do 25 let del. dobe 9 mesesev,…
Najboj je, da pokličeš Zavod za zaposlovanje, ti bodo vse razložil,…

Uveljavljanje pravic do denarnega nadomestila in denarne pomoči

DENARNO NADOMESTILO med brezposelnostjo pridobite, če ste brezposelna oseba in vam delovno razmerje ni prenehalo po vaši krivdi ali volji in izpolnjujete z zakonom določene pogoje.

Višina denarnega nadomestila je za prve tri mesece prejemanja 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} in za naslednje mesece prejemanja 60{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} zavarovančeve povprečne mesečne plače, ki ste jo prejeli v zadnjih 12 (koledarskih) mesecih pred nastankom brezposelnosti.

Trajanje denarnega nadomestila je odvisno od časa zavarovanja za primer brezposelnosti in sicer:

3 mesece za zavarovanje od 1 do 5 let,

6 mesecev za zavarovanje od 5 do 15 let,

9 mesecev za zavarovanje od 15 do 25 let,

12 mesecev za zavarovanje nad 25 let,

18 mesecev za zavarovance, starejše od 50 let in za zavarovanje nad 25 let,

24 mesecev za zavarovance, starejše od 55 let in za zavarovanje nad 25

Ostalo si oglej na spletni strani Zavoda za zaposlovanje:
http://www.ess.gov.si/slo/Dejavnost/ZaBrezposelne/PraviceDNinDP.htm

A to pomeni, da če v tem času ne najdem nobenega prostega delovnega mesta, ne dobim po na primer 6 mesecih nič? Uf, kriza…

Ja, nadomestilo ti pripada, če te odpusti delodajalec. Ostalo so pa že druge povedale. Predvsem, komu pripada pravica do nadomestila.

Višina bruto nadomestila je odvisna od višine bruto dohodka v zadnjih 12 mesecih (po zakonu mora delodajalec vpisati podatke kot da si na delu, ne glede ali si bila na bolniški ali na čakanju) prve 3 mesece prejemaš nadomestilo v višini 70 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} OD, potem pa 60{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Je pa res, da če prijaviš v olajšavo otroka, se nadomestila primerno zviša. Partnerjevi dohodki tukaj nimajo nobene zveze.

Kar se pa tiče pošiljanja na razgovore s strani zavoda, je pa tako. V 9 mesecih sem dobila samo eno napotitev, ostale razgovore sem si priskrbela sama. Tudi preverjali me niso, ali sem ob dogovorjeni uri doma ali ne.
V glavnem, za službo se boš morala potruditi kar sama.

Lp.

Lahko zaprosiš za denarno pomoč, če boš seveda upravičena do nje. Tukaj pa je odvisno, kakšni so partnerjevi dohodki.
Mislim, da je cenzus za 3-člansko družino tam okrog 110.000 neto. Ampak, ne garantiram, da je to točen podatek.
Tako mi je povedala sorodnica, ki je ravno tako po 6 mesecih zaprosila za denarno pomoč, njen mož ima 170.000 bruto plače, imata enega otroka in ni bila upravičena do denarne pomoči.
Na CSD je pa cenzus še dosti nižji.
Lp.

Če si bila v zadnji službi več kot 12 mesecev, ti pripada nadomestilo, drugače pa ne.

V tem primeru ti “pripada” denarna socialna pomoč, ki se jo ureja na CSD. Zakaj sem dala besedo pripada v narekovaje? Zato, ker če si poročena oz. v izvenzakonski skupnosti, jo boš zelo težko dobila, razen če mož prejema minimalno plačo. Če ima pa mož kolikor toliko normalno plačo, pa žal na denarno socialno pomoč lahko kar pozabiš. :(((

Še odgovor na tvoje vprašanje: A če ni delovnih mest za tvojo izobrazbo, moraš vzet kako drugo delo?
Žal se ti tega ni treba bati, ker ti na zavodu itak ne priskrbijo službe, ampak moraš vse narediti sama. Pisati boš morala prošnje, potem imaš pa 1x na 2 meseca razgovor pri svoji svetovalki za zaposlitev. Tam te vpraša, kako ti kaj gre, pa koliko prošenj si napisala, to je pa tudi vse. Z Zavoda te pokličejo samo v primeru, da dobijo od delodajalca urgentno povpraševanje po tvojem profilu. Drugače se pa moraš znajti sama. :((

Če mene vprašaš, je Zavod za zaposlovanje ena izmed najbolj brezveznih inštitucij, ki služi samo za statistiko. Zakaj pa mora biti tam zaposlen cel bataljon žensk, mi pa ne bo nikolli jasno. Ampak to je že druga zgodba….

Teh nesrečnic je po statistični podatkih ogromno pa tudi na tem forumu nas je kar nekaj, punce so ti že razložile glede nadomestila pa tudi tisti del o socialni pomoči in cenzusu s katerim po mnenju strokovnjakov z lahkoto preživi družina. Glede Zavoda bi pa rekla to, da ima poleg svoje fancy birokratske naloge tudi različne programe, nekaterim zelo pomaga recimo pri prešolanju kakšnem tečaju in iskanju dela preko javnih del težava je le v tem, da moraš izpolnjevati določene kriterije oziroma, da spadaš v posebno ogroženo skupino!!!! Skratka računaj le nase in na dobre zveze to je edino zagotovilo za službo.

New Report

Close