Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev NADURE IN PODALJŠANJE POGODBE

NADURE IN PODALJŠANJE POGODBE

Pozdravljeni!
Zanima me ali sme delodajalec od mene zahtevati nadurno delo – sem mati 16 mesečnice… Nadurno delo se pojavlja a sma vztrajam na tem da imam potem pravico koriščenja teh ur in ne plačila. Imam to pravico?
Zanima me tudi koliko v naprej je delodajalec dolžan sporočiti ali ti podljša pogodbo za določen čas ali ne, kaj če tega ne stori v tem česu?
Hvala!

Starši otroka do treh let starosti lahko opravljajo nadurno delo samo, če predhodno dajo soglasje k temu. Odločitev o tem, ali gre za nadure ali pa za prerazporeditev delovnega časa (se pravi da se koristijo proste ure), pa ni niti v rokah delavca niti v rokah delodajalca. Zakon natančo definira, kdaj gre za prerazporeditev oz. neenakomerno razporeditev delovnega časa in kdaj za nadure. Če so izpolnjeni pogoji na nadure, potem je to pač to in jih je treba plačati, sicer gre za prerazporeditev delovnega časa.

Pri pogodbi o zaposlitvi za določen čas pa delodajalcu glede njene veljavnosti oz. podaljšanja ni treba narediti ničesar. Pogodba sama od sebe preneha s tistim datumom, ki je naveden v njej (ne glede na morebitno delodajalčevo obvestilo). Če delodajalec želi skleniti še eno pogodbo z istim delavcem, mu to lahko predlaga. Če pa ne, pač ne stori ničesar in delovno razmerje se konča.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close