Nagajivi Trdina
Na mašinci, ki je lep čas delala kot urca, je pred časom prišlo do neznanih pojavov v obliki sesuvanja iz neznanega vzroka. Ob eni taki priložnosti mi je Windows javil, da bo zaradi nezanesljivega delovanja kaznoval primarni in sekundarni IDE kontroler, ki ju bo onemogočil, kar je tudi storil. Saj se ne bi sekiral, Trdina, kot je IBM-ovemu disku ime, je potem res nehal z neprilagojenim obnašanjem, ampak potem je neznanokam izginil CD-pekač. Po nasvetu bolj poučenih sem nekje staknil Intelove gonilnike za čipovje 440EX/440LX, ki je v mašinci, pri katerih v priloženem Readme-ju piše, da so namenjeni tudi za Windows 98, 4.10.1998, ki je nameščen na Trdini. Namestitev je stekla brez težav, javljeno je bilo, da sta šla gor tudi primarni in sekundarni IDE kontroler, vendar sta v oknu Sistem – lastosti/Upravitelj naprav še vedno predstavljena s klicajem. Videti je takole:
Krmilniki trdih diskov
Intel(r) 82371AB/EB/MB PCI Bus Master IDE Controller / Dobavitelj: Intel, Datum: 31-7-200
!Primary IDE controller (dual fifo) / Dobavitelj: Intel, Datum: 31-7-200 / Stanje naprave: Naprava ni prisotna, ne deluje pravilno, ali nima nameščenih vseh gonilnikov. (Code 10.) Poskusite posodobiti gonilnike naprave.
!Secondary IDE controller (dual fifo) / Dobavitelj: Intel, Datum: 31-7-200 / Stanje naprave: Naprava ni prisotna, ne deluje pravilno, ali nima nameščenih vseh gonilnikov. (Code 10.) Poskusite posodobiti gonilnike naprave.
Pekač sem obudil z DOS-ovim gonilnikom, kar pa mi ne pomaga prav dosti, saj ga program še vedno ne najde.
Sicer nameravam v bolj ali manj bližnji bodočnosti nabaviti novo ploščo, procesor in disk, ampak do takrat bi pa vseeno še poskusil tole spraviti v red.
Morda še to, da se z virusi na Trdini bode McAfeejev VirusScan, tako da tega verjetno ni zakuhal kakšen od njih.
Ima morda kdo kakšen nasvet?
haha tele Trdine nam bodo pa še dale po mečinah…
Moj osebni predlog:
-najprej ažuriraj (ampak res) Mc’Afeeja
– preglej celotno Mečinasto vsebino IBM-ove Trdine
če bo do tukaj šlo vse OK
potem odstrani vse gonilnike v nadzorni plošči
– ponovno startaj Trdino in Mečino
– v nadzorni Pljoščici pojdi na Dodaj/odstrani Trdino
in bi ti načeloma moralo začet špilat nazaj
ps. škoda, ker nisi napisal katero verzijo Mehkega Billy-a uporabljaš….
lp
Oh, joj, ne me spominjat na IBM-ove trdine. Ni še dolgo tega, ko sva (jaz in Klemen) pohvalila IBM-ove trdine.
No way! Zarečenega kruha se največ poje, mar ne?
In res je šlo tako: najprej je zarožljal prvi disk (že FDISK ni mogel opraviti svoje funkcije, kaj šele FORMAT).
Potem sem iskal račun… garancija velja JUhu! Figo: trgovec pravi: kriva je ‘mečina’. Napake na IBM-ov diskih se pojavijo ob ugašanju računalnika. XP-ji naj bi to že ‘vedeli’. Kao?!
Potem sem s posebnim programčkom IBM-ove bajte spravil prvo Trdino v rojstno stanje. Kao! A glej: čez dan ali dva zaškriplje še drugi Trdina, ista pesem – ponovi vajo, reši kar se rešiti da in jovo na novo. Erase disk, Advance disk test, Fdisk, format…installlllll… Moram se naučit uporabljat Ghost! Nujno!
Skratka, na nekaterih mašincah IBM trdine lepo delajo, drugod zaškripajo.
Preveč dolgovezim… še odgovor za Ponočnjaka:
macolo pripravi, še prej bi ga jaz formatiral, če ga boš sploh še lahko. Če boš rabil progi za sanacijo Trdine, samo reci, pa dobiš link.
Najprej hvala za odgovor!
Verjetno bo kar držalo, kar praviš, naslov teme bi bil res lahko tudi drugačen.
– Vse tvoje predloge sem že uresničil, še preden sem tukaj potožil o svojih tegobah.
– Škoda, da si prezrl, da sem navedel tudi različico Oken Mehkega Billy-a, ki se vrti na Trdini… :o)
Saj Trdina je po terapiji, ki sem jo opisal, videti zdrav in se vrti tako kot prej. No, Okna so, kot sem že omenil, takrat ko so postavila pod klicaj primarni in sekundarni IDE krmilnik, iz okna Zaustavitev sistema Windows amputirala tudi možnost V pripravljenost. Pač…
Kar me zdaj zanima, je odgovor na vprašanje, zakaj Okna sedaj nočejo več poznati pekača, oziroma ga ob podtaknjenem DOS-ovem gonilniku obravnavajo samo kot navaden CD-pogon? Gre pa za Philipsov CDD 3610, s katerim do sedaj ravno tako ni bilo nobenih težav…
Tudi tebi hvala za odgovor!
>Preveč dolgovezim…
Sploh ne! Kot sem že omenil, nameravam v doglednem času Trdino zamenjati. Zdaj pa hec. Od mojega dolgoletnega dobavitelja trde robe mi je predlagan pa:
IBM, 60 GB…
IDE IBM DESKSTAR 14 GXP DTTA 371010, 7200 o/min, 10 GB
V Monitorju je bil takrat med diski izbran celo za izdelek leta. Pri meni se vrti od 4.5.1999.
Pri nekih Windowsih se mi je po njihovi instalaciji dogajalo, da se nista prikazali cd enoti. Potem sem nekaj šaril po nastavitvah za primarni in sekundarni krmilnik – in zadeva je stekla.
Imam npr. tudi starejšo Plextorco, pri kateri lučka stalno utripa, če jo vstavim v svojo mašinco. Na drugih nekako deluje, čeprav ne vedno povsem zanesljivo. Včasih je težko odkriti napako.ž
Kaj pa kable, imaš v redu?
>Kaj pa kable, imaš v redu?
Škatle nisem odpiral, tako da verjetno težave niso v zvezi s kabli.
>Pri nekih Windowsih se mi je po njihovi instalaciji dogajalo, da se nista prikazali cd enoti. Potem sem nekaj šaril po nastavitvah za primarni in sekundarni krmilnik – in zadeva je stekla.
Verjetno je res nekaj narobe s krmilniki. Nadzorna plošča/Sistem/Upravitelj naprav kaže naslednje:
Krmilniki trdih diskov
Intel(r) 82371AB/EB/MB PCI Bus Master IDE Controller / Dobavitelj: Intel, Datum: 31-7-200
!Primary IDE controller (dual fifo) / Dobavitelj: Intel, Datum: 31-7-200 / Stanje naprave: Naprava ni prisotna, ne deluje pravilno, ali nima nameščenih vseh gonilnikov. (Code 10.) Poskusite posodobiti gonilnike naprave.
!Secondary IDE controller (dual fifo) / Dobavitelj: Intel, Datum: 31-7-200 / Stanje naprave: Naprava ni prisotna, ne deluje pravilno, ali nima nameščenih vseh gonilnikov. (Code 10.) Poskusite posodobiti gonilnike naprave.
Poskušal sem z brisanjem in ponovnim nameščanjem, najprej Billy-evih od Windows 98, potem pa še teh Intel-ovih, ki so novejši. Kot rečeno, disk je prenehal z izpadi, čeprav sta oba krmilnika še vedno onemogočena. Stanje je zdaj tako, da teh gonilnikov niti ne morem več izbrisat, ker Okna obvisijo.
Če ne bo šlo drugače, bom pa z vsem skupaj počakal do zamenjave diska, plošče, procesorja in pekača. Ampak pekač sem uporabljal predvsem za varnostne kopije! Ponočnjak spet postane nekam nemiren…
Kaj pa jovo na novo? S tem ne bi poskusil? Boš vsaj vedel, kaj je krivo – hardware ali software. Morda bi dal gor ME za štos?
Mora ‘gret’, hehe.
Se mi zdi, da bom za backup kar diskete pripravil. Grem nazaj k Accessu, dokler še dela, pol pa rajši malo na sonce, dokler še greje.
Bom počakal na nov procesorček, pa nov… Da bo spet volja za še enkrat vse od začetka. :o)
Forum je zaprt za komentiranje.