Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis naj pesniške zbirke

naj pesniške zbirke

Če se vam da, bi vas prav lepo prosila, da mi zaupate naslov kakšne pesniške zbirke, ki se vam je vtisnila v spomin. Pesmi namreč obožujem in bom neskončno hvaležna za vsako dobro zbirko, ki se mi bo znašla v rokah.

Prisegam na klasiko: Byron, Shakespeare, Puškin

Tini

Neža Maurer, Svetlana Makarovič, Ivan Minatti, pesmi štirih, Petrarca, Tagore.

Od naših Ihanov Srebrnik, od tujih zbrana dela W. B. Yeatsa in Shakespeareovi soneti, najraje seveda v originalu.

Mojca katere so ti najbolj všeč od Svetlane? Meni se zdi ta ženska taka boginja. A ni iz sebe naredla tako mitsko podobo s tem črnim stilom, pa tem svojim idealizmom. Sam njene pesmi znajo kar potlačit, kaj?
Ali pa se to sam meni dogaja? No če se ti da odgovorit…

Jaz ti priporočam Gradnika, Kajuha, Ketteja…

Ilona, me veseli, da je tudi tebi všeč! Ganile so me pa v bistvu do zdaj več ali manj vse njene pesmi, ki so mi prišle v roke, tako da se ne bi mogla odločiti za kakšno posebej – njen stil nasploh, njeno razgaljanje družbe… Ja, resda so nekoliko temačne, a tega mraka ni stvorila ona, ona ga le “prebere” iz stvarnosti, zato mi je tako všeč – s svojimi uvidi glede človeka je že v bistvu filozofska. Vidi globlje kot ostali, mora pa tak občutljiv človek najbrž neznosno trpeti v tem krutem svetu, ob vseh krivicah, ki se dogajajo, ob vsej človeški hinavščini, ki jo ona vidi tako jasno…
A to je pač breme umetnikov, ki so preobčutljivi za ta svet. Res pa zna tako poglabljanje v resnico (v njene pesmi) “zamoriti” oziroma boleti, zato npr. ne priporočam konzumacijo v velikih dozah naenkrat! 🙂 (vsaj jaz raje preberem kako pesem ali dve, ki mi da misliti, kot pa da zapadem v svetobolje :-)).

P.S. Ilona, kateri pesniki in zbirke oz. pesmi so pa tebi všeč, ko si napisala, da obožuješ poezijo?

Jesih. Karkoli, prav zares, lahko pa začneš s Soneti. Po mojem skromnem mnenju največji slovenski pesnik.

Zivjo

Priporocam ti poezijo od Mile Kacic, od Jesenjina, Lorce, Shakespeara , Kosovela
Toliko je dobrih pesnikov in pesnic, da je tezko izbrati nekaj njih.
Vsekakor uzivaj v branju pesmi.

Hvala za odgovor Mojca. Meni se zdi, da je glede na svet v katerem živimo njen ( Svetlanin ) pogled čist realen, vendar je pri njej prisotna taka želja po izboljšanju človeka in njegovih vrednot. Zato se mi zdi na nek način idealistka, ker po moje vidi človeka kot nekaj lepšega, kot pa potrošniški stroj, ki ga je naredil iz njega ta kapitalizem. To je tako kot če v šovinističnem svetu zagovarjaš neke osnovne ženske pravice, izpadejo takoj feministične. Tak čuden zgled. 🙂 Drugače pa mi jeblazno všeč Boris A. Novak. Alba s svojo erotiko, in sploh njegov ritem. Pa Neža Maurer, si jo tako navedla. Super se mi zdi, ko na tako navidez preprost način pride do tako lepih in čutnih stvari. Nevem kar dotakne se te, pa naj se sliši še tako obrabljeno. Potem pa še Lucija Stupica, Dane Zajc, Bukowski… ta me vedno nasmeji, je pa kar preveč sodoben, kar me sicer odbija. imam pa zdaj ravno tako obdobje, da prebiram bolj ljubezensko poezijo … saj veš zaljublajenost in to … A ti kaj pišeš?

Bukowski je neprimerljiv z vsemi, vendar ga uvrščam v poseben predalček.

Kako se vam zdi zbirka pesmi Zlodejeve žalostinke (Vinko Moderndorfer)?
Sprašujem, ker se mi zdi vredna bralcev.

Poleg zgoraj omenjene klasike, bi Vam priporočila poezijo, ki je sicer še ni na knjižnih policah, bo pa kmalu. Imela sem namreč že čast, da sem posegla po verzih Andreja Žigona. Vsekakor ime, ki si ga je vredno zapomniti, posebno še, če se radi ubadate z eksistenčnimi razmišljanji. Zbirka nosi ime Regratov venec oz. Krt v sedlu. Absolutno nekaj drugačnega, nekaj, kar enostavno fascinira. Pa čeprav je rime oblikovalo pero ekscentričnega “Malgaša”, ki ga le malokatera duša razume. To pa je navsezadnje tisto, kar odlikuje vse velike umetnike…

Poleg zgoraj omenjene klasike, bi Vam priporočila poezijo, ki je sicer še ni na knjižnih policah, bo pa kmalu. Imela sem namreč že čast, da sem posegla po verzih Andreja Žigona. Vsekakor ime, ki si ga je vredno zapomniti, posebno še, če se radi ubadate z eksistenčnimi razmišljanji. Zbirka nosi ime Regratov venec oz. Krt v sedlu. Absolutno nekaj drugačnega, nekaj, kar enostavno fascinira. Pa čeprav je rime oblikovalo pero ekscentričnega “Malgaša”, ki ga le malokatera duša razume. To pa je navsezadnje tisto, kar odlikuje vse velike umetnike…

Zbirko Krt v sedlu je Andrej Žigon že izdal, v preminuli zbirki Rob preminule (?) založbe Lipa. Bodo to nove pesmi ali ponatis?

Zbirka bo nekoliko spremenjena in dopolnjena. Novejša verzija. Z dopolnjenim naslovom, Regratov venec.

Lep pozdrav vsem!

Juah Ramon Jimenez, Vicente Aleixandre malo eksotike

Jurij Hudolin, Andrej Blatnik

Andrej Blatnik je pisatelj, ki je izdal dva romana in nekaj zbirk kratke proze, pesniške zbirke pa še ne.

Andrej Blatnik je pisatelj, ki je izdal dva romana in nekaj zbirk kratke proze, pesniške zbirke pa še ne – in kolikor ga poznam, je tudi ne misli.

Spomnila sem se, da je profesorca slovenščine v srednji izjavila, kako so ji všeč pesmi od Byrona. Mi smo eno prebrali in je bila všeč tudi meni. Kasneje sem spraševala ljudi kar nekaj mi jih je tudi reklo, da jim je to všeč.
poskusi, lp

Mila Kačič, Alojz Gradnik
Puškin, Byron, Lermontov (zgodnje obdobje)

New Report

Close