Naj že enkrat ukinejo zastonj vozovnice za upokojence!
Ne boste verjeli, tudi sama sem upokojenka, s povprečno oz. pokojnino, ki je rahlo pod povprečjem. Sem za to, da se že enkrat ukinejo zastonj vozovnice za javni prevoz, oziroma naj bodo do njih upravičeni samo upokojenci z res nizkimi pokojninami.
Tisti, ki so stari in bolni si itak javnega prevoza ne morejo privoščiti. Največ te prevoze koristijo fit upokojenci, predvsem tisti z zares dobrimi pokojninami, ki se iz dolgega časa nimajo kam dat. Pravijo, saj to nam da država. Ampak, ljudje božje, denar se mora stekati v proračun. In kdo odvaja denar v proračun? Tisti, ki delajo! Ali kdo pomisli na tiste z minimalnimi plačami, ki imajo obenem še družino, majhne otroke? Na družino, ki imajo hudo bolne otroke, na invalide, na enostarševske družino, da ne govorimo o ljudeh, ki so jih doletele poplave!
Naj bo že enkrat konec s temi neumnostmi. Denar naj rajši dobijo tisti, ki so res potrebni!
zastonj vozovnice, 27.09.2023 ob 11:50
Ne boste verjeli, tudi sama sem upokojenka, s povprečno oz. pokojnino, ki je rahlo pod povprečjem. Sem za to, da se že enkrat ukinejo zastonj vozovnice za javni prevoz, oziroma naj bodo do njih upravičeni samo upokojenci z res nizkimi pokojninami.
Tisti, ki so stari in bolni si itak javnega prevoza ne morejo privoščiti. Največ te prevoze koristijo fit upokojenci, predvsem tisti z zares dobrimi pokojninami, ki se iz dolgega časa nimajo kam dat. Pravijo, saj to nam da država. Ampak, ljudje božje, denar se mora stekati v proračun. In kdo odvaja denar v proračun? Tisti, ki delajo! Ali kdo pomisli na tiste z minimalnimi plačami, ki imajo obenem še družino, majhne otroke? Na družino, ki imajo hudo bolne otroke, na invalide, na enostarševske družino, da ne govorimo o ljudeh, ki so jih doletele poplave!
Naj bo že enkrat konec s temi neumnostmi. Denar naj rajši dobijo tisti, ki so res potrebni!
Imaš prav.
Ja sam res, enostarševske deužine, mame samohranilke rabijo avtobus zastonj, da jim bo več ostalo za frizure in umetne nohte in za zbiranje računov za prikazovanje striškov pri zvišanju preživnin. Invalidi tudi, marsikdo ne more niti sedeti na avtobusu, ker so tako moderni in udobni. Ja vsi jih rabijo, najbolj pa migranti, z modrim taksijem z lučkami do Ljubljane potem pa naprej. Ploskam!
Veš kako. Ne morem si misliti, da te na tihem ne razjeda foušija, in drugim ne privoščiš, da koristijo to ugodnost. Daj se vprašaj, kakšen človek si v resnici si. Sicer pa. Ali veš, da je država dolžna zagotavljati medkrajevni promet, pa če se upokojenci prevažajo z njim, ali pa ne. V celi Evropi je tako.
Ker ne veš, naj ti povem, kako je bilo pred uvedbo brezplačnih vozovnic. Primer. Brezovica pri Ljubljani ali Vrhnika.
To sta frekventni postaji. Ali sploh veš, koliko avtobusov iz Primorske, iz Kopra, iz Bovca, Postojne. Tolmina, Idrije pelje čez dan tam mino? Ker se tam vozim, vem, ker sem lahko prej šla le na lokalca s svojo karto. Večina avtobusov je bilo praznih, mogoče 5 ljudi na bus. In sedaj je država dala možnost vožnje upokojencem, za buse, ki bi tudi sicer vozili.
Res, kaj se ti plete v glavi, da drugim tako malo privoščiš. Pa ne jezi se na ljudi, če drugi tebi ne bodo privoščili kakšno stvar. Namreč, samo odgovor na svoje razmišljanje boš dobila.
Meni je vseeno, če zastonjske vozovnice ostanejo. Le organizacijo je treba speglati. Zagotovljene vozovnice naj bodo za ljudi, ki imajo obveznosti (šoloobvezni, zaposleni), za upokojence pa, če kaj mest ostane.
Sicer je problem. V normalnih ekonomijah bi prevozniki poskrbeli za več mest, če bi bile linije polne (bi se splačalo). Pri nas ne, ker oblast vsake pol leta spreminja pogoje in predpise, pa na zalogo delati ni preveč modro.
Ne morejo imeti na primer 5 avtobusov na zalogi ob petkih, ko grejo študenti in dijaki domov na Primorsko in ob nedeljah, ko gredo nazaj v Ljubljano. Ker jim bi stali in ne bi prinašali dobička.
So pa med tednom vozili prazni, kot je napisala ena, in so zato dali brezplačno možnost še upokojencem.
Tako kot v trgovini – vsi vemo, kdaj so frekventne ure in kdaj ne. Vmes pa prazno.
Potem se pa pritožujejo nad gnečo, ampak niso videli stanja prej-potem.
Anonimno 8814, 27.09.2023 ob 12:32
Meni je vseeno, če zastonjske vozovnice ostanejo. Le organizacijo je treba speglati. Zagotovljene vozovnice naj bodo za ljudi, ki imajo obveznosti (šoloobvezni, zaposleni), za upokojence pa, če kaj mest ostane.
Sicer je problem. V normalnih ekonomijah bi prevozniki poskrbeli za več mest, če bi bile linije polne (bi se splačalo). Pri nas ne, ker oblast vsake pol leta spreminja pogoje in predpise, pa na zalogo delati ni preveč modro.
Se popolnoma strinjam s tabo!
Moja nečakinja študira v Kopru. Včasih je komaj dobila prostor na busu iz Kopra proti LJ. Dvakrat se jih je že zgodilo, da v LJ, kjer je mogla presedati za Prekmurje, ni dobila prostega mesta, ker je bil avtobus zabasan z upokojenci. Jo je fant prišel nato z avtom iskat v LJ, saj pozno zvečer ni imela več odprte linije z vlakom.
In zadnjič je kolegica moje mame, ki je že upokojena in rada koristi brezplačne prevoze in gre kar pogosto v Izolo na enodnevni izlet (v petek zjutraj tja, zvečer nazaj domov) izustila naslednje:
“Ja, avtobusi so ob petkih zvečer natrpani s študenti.”
Pa ji moja mama reče: “Zakaj ne greš raje preostale dni v tednu, saj študenti nekako morejo priti domov za konec tedna, ko so že ves teden odsotni od doma in je vsak že v petek zvečer rad doma.” In ona kolegica odgovori: “Ja študenti se ne bi radi vozili po navadnih cestah in pikirajo na avtobus, ki hitreje pride, pa stem gužvo delajo!”
Mislim, ej, ko je en upokojenec, ki ima toliko časa, da gre na izlet, toliko butast, da izjavi tako nebulozo. Ena sama sebičnost jih je (pa ne vseh, da ne bo pomote). Kot, da so sami na svetu…
Kokoška2, 27.09.2023 ob 12:50
Se popolnoma strinjam s tabo!
Moja nečakinja študira v Kopru. Včasih je komaj dobila prostor na busu iz Kopra proti LJ. Dvakrat se jih je že zgodilo, da v LJ, kjer je mogla presedati za Prekmurje, ni dobila prostega mesta, ker je bil avtobus zabasan z upokojenci. Jo je fant prišel nato z avtom iskat v LJ, saj pozno zvečer ni imela več odprte linije z vlakom.
In zadnjič je kolegica moje mame, ki je že upokojena in rada koristi brezplačne prevoze in gre kar pogosto v Izolo na enodnevni izlet (v petek zjutraj tja, zvečer nazaj domov) izustila naslednje:
“Ja, avtobusi so ob petkih zvečer natrpani s študenti.”
Pa ji moja mama reče: “Zakaj ne greš raje preostale dni v tednu, saj študenti nekako morejo priti domov za konec tedna, ko so že ves teden odsotni od doma in je vsak že v petek zvečer rad doma.” In ona kolegica odgovori: “Ja študenti se ne bi radi vozili po navadnih cestah in pikirajo na avtobus, ki hitreje pride, pa stem gužvo delajo!”
Mislim, ej, ko je en upokojenec, ki ima toliko časa, da gre na izlet, toliko butast, da izjavi tako nebulozo. Ena sama sebičnost jih je (pa ne vseh, da ne bo pomote). Kot, da so sami na svetu…
Kokoška. Vse je relativno. Včasih smo študentje hodili na štop. To je bil najhitrejši prevoz. Država tega ni častila. Študentje iz Premkurja pa so na 14 dni hodili domov, ali še redkeje. Ja, vse se je spremenilo. Je pa res težko, ko vsi trčijo v eni točki. Sicer pa so sedaj taki zastoji na Primorki ob petkih, da upokojenci ne bodo več hodili, pa še mrzlo morje je. Sicer pa upokojenci s temi prevozi hodijo tudi k zdravniku, kjer so manjše vrste. Eno sem srečal, iz Bohinja je šla v Slovenj Gradec. Cel dan fjakanja.
anonimno 5493, 27.09.2023 ob 12:23
Veš kako. Ne morem si misliti, da te na tihem ne razjeda foušija, in drugim ne privoščiš, da koristijo to ugodnost. Daj se vprašaj, kakšen človek si v resnici si. Sicer pa. Ali veš, da je država dolžna zagotavljati medkrajevni promet, pa če se upokojenci prevažajo z njim, ali pa ne. V celi Evropi je tako.
Ker ne veš, naj ti povem, kako je bilo pred uvedbo brezplačnih vozovnic. Primer. Brezovica pri Ljubljani ali Vrhnika.
To sta frekventni postaji. Ali sploh veš, koliko avtobusov iz Primorske, iz Kopra, iz Bovca, Postojne. Tolmina, Idrije pelje čez dan tam mino? Ker se tam vozim, vem, ker sem lahko prej šla le na lokalca s svojo karto. Večina avtobusov je bilo praznih, mogoče 5 ljudi na bus. In sedaj je država dala možnost vožnje upokojencem, za buse, ki bi tudi sicer vozili.
Res, kaj se ti plete v glavi, da drugim tako malo privoščiš. Pa ne jezi se na ljudi, če drugi tebi ne bodo privoščili kakšno stvar. Namreč, samo odgovor na svoje razmišljanje boš dobila.
Kakšna foušija? Komu naj bi bila fouš? Saj bi se lahko tudi sama vozila, pa mi ni do tega. Smilijo pa se mi tisti, ki jim trgajo od že tako nizke plače! Si pomislila kdaj na negovalke, delavce v gradbeništvu, snažilke, za koliko denarja delajo?!
Tole debato okoli vozovnic spremljam že kar nekaj časa. Problem so avtobusi proti morju in proti Gorenjski. Naj bi se najbolj pritoževali dijaki, študentje in zaposleni.
Dijaki in študentje zaključijo svoje šolske obveznosti najkasneje sredi junija in ne začnejo pred septembrom oz. oktobrom. Avtobusi so polni od konca junija do začetka ali sredine septembra, s tem, da ne verjamem, da se veliko ljudi vozi iz Ljubljane proti Primorski ali Gorenjski v službo in popoldan nazaj.Bi prav rada videla tistega, ki bi vsak dan zabil 4 ure, da pride v Kranjsko Goro in nato domov, ja. Verjamem, da je problem proti morju in vem, da je problem iz Bleda do Ljubljane pozno popoldan. Ampak, tu niso problem upokojenci, temveč dnevni turisti, ki pridejo iz Ljubljane.
Nihče me ne bo prepričal, da prevozniki nimajo podatka o tem, kdaj so avtobusi najbolj polni, naj vprašajo šoferje, ki morajo zavračati potnike. Na Bledu so že uvedli neke dodatne (privatnike) avtobuse, ki poberejo ljudi in gredo direktno v Ljubljano po AC, torej se da, če se hoče.
In meni verjemite, tisti upokojenci, ki nimajo slabih pokojnin, se ne vozijo s temi kartami.
Sedaj pa še eno vprašanje: koliko vas je tule takih, ki imate zaradi teh upokojencev probleme priti na avtobus?
magda298, 27.09.2023 ob 13:14
prav maš. Moji sorodniki, ogromno jih je upokojencev, niso niti enkrat koristili te prevoze. To izkoriščajo po mojem eni in isti, plačujemo pa vsi+ nenormalne gneče
Magda požri se od fovšarije, tvoj komentar je komentar primitivne neinteligentni osebe. Doma bodi, da boš še bolj zabita. Veš doma ljudje morejo, zato pametni potujejo.
Meni je vseeno ali imajo upokojenci zastonj vozovnice ali ne, a nujno bi bilo, da jih morajo za medkrajevne avtobuse in vlake dvigniti, da se ve, koliko bo potnikov. Ne pa da ti tudi kupljena vozovnica za avtobus ne garantira, da se boš lahko peljal, ker se lahko zgodi, da ga bo napolnila skupina upokojencev.