Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Najbolj okusne tipične slovenske jedi zate so/je?

Najbolj okusne tipične slovenske jedi zate so/je?

Kislo mleko z fižolom, sendvič, žolča, kisla repa, kislo zelje, ajmohc, przganka…

Vse kar poznam ste ze nasteli…
Ampak mi vsaj 3x na teden jemo ribe ali morske jedi… glede na to da imamo morje in sladko vodne vire bom izpostavila:

Losos v listnatem testu s spinaco in skuto…

Lignji ocvrti,polnjeni…aleluja so lahko dobri…

orada, iglice,morska spaka, postrvi…itd. prijetno zacinjene z lokalnim svezim krompirckom,rdeco peso,korenskom in v pecico…

Drugace slovenska luhinja je top predvsem tudi zaradi kvalitetne lokalne hrane…

Kobariski struklji,gibanica ali šarlota za posladek

komatove štule
špičkov krhličk

Ričet
Jota
Gobova župa
Goveja župa
Zaroštan krompir
Šara

Svinjski kremplji, jetrca, kurji zelodcki, vampi, srčki v omaki z grahom…

govejajuha

Samo naštevam nekaj jedi moje mame, ki jih zdaj skoraj ne srečam več:
pečena sveža repa z osladkanim vinom
črna redkev s kislo smetano
čebula s kislo smetano
močnik s kislim mlekom in krompir v oblicah
mladi fižol z jabolki

Vinski zos, fižolova solata, štajerska kisla zupa, ajmohc…

Me prav zanima, kaj od vsega je res izvirno slovensko. Mi marsikaj, za kar mislimo, da je naše, delimo z Italijani, Hrvati, Avstrijci ali Madžari.


selške doline

Kranjska klobasa, kašnice, repa, zelje, matevž, dodli, goveja juha, pražen krompir.

Moja naj tipična slovenska jed je jezikova zupa.

ona jezikova župa od žene?

Orehova potica
Ričet
Jota
Segedinar
Goveja juha z domačimi nudlci
Ajdova kaša na razne načine
Flancati
Matevž
Jabolčni kompot,čežana
Štrudelj…..

Kako je lahko nekaj tipično slovensko, če imajo Avstrijci isto?

New Report

Close