Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika najboljsa sorta jabk

najboljsa sorta jabk

Zame je najboljsa jabka carjevic,nato kanadka,mosancka ,ciganka in za most bobovc.. carjevuc se posebej s kosom kruha,to sem si nisil v solo za malico…no in topaz tud ni slaba

edino jabolko, ki ga rada jem. Ostala so dobra samo za v štrudelj ali sok. 😁

samo in edino zlati delišes
vse ostalo mi spravi želodec v centrifugo…

Kiku🍎 in Granny Smith🍏

elstar in potem dooooolgo nič

Samo tiste sorte, ki dobesedno dišijo po ananasovi medenosti in imajo medeno meso v notranjosti, ki je ob ugrizu še vedno hrustljavo in lomljivo po plasteh. Ne pa prhko, premehko. Ne maram drobnih sort ala Carjevič, Beličnik in podobno.

Torej sorte z bolj debelimi plodovi, kot so : Jonagold ( križanec sort Jonatan in Zlati delišes), pa jasno Fuji Kiku, pa sorta Idared ( regija Alto Adige – Italija)…..

Ne maram surovih jabolk, mogoče jih pojem 10 na leto, izključno Fuji ali Breaburn.

Topaz.

Meni so Mutsu najboljša, najokusnejša jabolka za surova pojest.

Božičnica, voščenka 😀 hehe Jonatan itak

Za najboljše veljajo Elstar in Topaz, ravno pravšnje razmerje med sladkobo in kislostjo in z bogato aromo, dobra so za presno uživanje in tudi za kuhanje (štrudlji, čežane, sokovi….) Drugo je par razredov nižje.
Seveda so pa okusi različni in nikomur ne oporekam, da ima slab okus 🙂

Mutsu, kiku, fuji in morda zlati delišes

Res ste terne…a carjevica ..prvaka med jabkami nihce ne pozna? Drevo ne potrebuje nege,se ne obrezuje,ne gnoji ne skropi zgolj daje leto za letom plodove,enkrat vec drugic manj..in kanadka….

Bedarija, tudi carjeviča je treba obrezovati, tudi gnojiti, zelo pogosto je izmenično roden, občutljiv je na zgodnjo pozebo in srednje občutljiv na škrlup.
Je pa res, da je dober in ni ga čez njegov mošt in kis.

Carjevič, ki ga utrgam direktno z jablane, je tudi moje najljubše jabolko. Rdeče, sladko in ravno pravšnje velikosti.

Sledita kardinal in voščenka.

Bedarija, tudi carjeviča je treba obrezovati, tudi gnojiti, zelo pogosto je izmenično roden, občutljiv je na zgodnjo pozebo in srednje občutljiv na škrlup.
Je pa res, da je dober in ni ga čez njegov mošt in kis.
[/quote]
Nobene jabke ni potrebno obrezovati,pustis naravi prosto pot,vsaka rastlina in drevo ima svoje lastne obrambne mehanizme in z obrezovanjem zgolj ranis in opreusmerjas tok hranilnih snovi..na pozebi so obvutljive vse jabilke v fazi cvetenja..prevec se mesate v naravnd procee potem pa so pizdarije

Letos smo imeli srečo in nas je mati narava obdarila z vsemi dobrotami.

Ti preprodajalci jabk ipd. so se pa orenk zafrknili. Nihče več ne kupuje umetnih jabk za 1,50.
Znižajo ceno na 60 centov. NIHČE. :-))))

Zdaj so po vseh trgovinah v škatlah…..znižano za 70% – pa gre vsak mimo.

Upam, da boste te japčke dali vsem živalim, ljudem…… ne pa na smeti!

Krivopecelj (pri nas rečemo adamovec) in “junc”. Tudi voščenka in bobovec.

mogoče jih pojem 10 na leto

… jaz pa vsako jutro enega ali dva :)) kako smo si različni :))

Elstar, topaz in kosmač, dokler je bil še originalna sorta. Tudi carjevič ni več, kar je bil nekoč.

Kiku


Nobene jabke ni potrebno obrezovati,pustis naravi prosto pot,vsaka rastlina in drevo ima svoje lastne obrambne mehanizme in z obrezovanjem zgolj ranis in opreusmerjas tok hranilnih snovi..na pozebi so obvutljive vse jabilke v fazi cvetenja..prevec se mesate v naravnd procee potem pa so pizdarije
[/quote]

Ga imamo doma, na sejancu, starega cca 50 let, visina prek hiše, vsako drugo leto obrodi cca 800-1000 kg jabolk. Ne skropimo, je pa redno obrezovan, kot vse ostale jablane.

Sem našla starega kosmača pri eni stari domačiji. So mi rekli, da lahko pridem po trakove za cepljenje.
Iščem pa še pravo, staro voščenko, gorenjsko ali dolenjsko.
V Sloveniji se mlajši sploh ne zavedamo, kaj so nam oblastniki ukradli. To je potrebno uvesti nazaj, od krompirja, do kur in psov.

[list][/list]

Ga imamo doma, na sejancu, starega cca 50 let, visina prek hiše, vsako drugo leto obrodi cca 800-1000 kg jabolk. Ne skropimo, je pa redno obrezovan, kot vse ostale jablane.
[/quote]

Med naj jabolka pri meni sodi tudi Grafenštajnerca.

Kaj pa Evelina? Kadar jih imajo, kupim te v trgovini. Vsec so mi, ker so sočna.

New Report

Close