Najboljši in najcenejši kefir kje kupiti
Edini dober je kefir Krepko. Ostalo so neka umetna jajca.
Kefir, narejen po industrijski metodi, je precej razširjen, saj omogoča standardizacijo izdelka ter lažjo proizvodnjo in transport. Glavna razlika je, da se pri industrijski metodi uporabljajo čiste kulture mikroorganizmov, ki so izolirane iz kefirjevih zrn. Njihova sestava je sicer podobna tisti v kefirnih zrnih, vendar se izgubi učinek kompleksne povezave, medsebojnih odnosov in vzajemnega delovanja. Spojine, ki nastajajo, niso popolnoma enake tistim v tradicionalnem kefirju, kar pomeni, da se spremeni tudi prehranska vrednost in da se delno izgubijo funkcionalne lastnosti kefirja.
“Pri uporabi kefirjevih zrn se sproščajo številne spojine, ki v kefirju, izdelanem z uporabo čistih kultur, niso prisotne. Problem nastane tudi pri označevanju izdelka kot kefir, saj nima vseh značilnosti tradicionalnega kefirja in je za kupce pravzaprav zavajajoč,” opozarja NIJZ [2].
Zato ne gledam na ceno, čeprav je njihova cena primerljiva z drugimi blagovnimi znamkami, razen generiki so seveda cenejši.