Najboljši sosed v tuje roke?
http://www.finance.si/228659/Kateri_tujec_bo_kupil_na{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}B9_interes
Članka sicer nisem prebral, ker ga ne vidim, ampak verjetno govori o nameravani prodaji Merkatorja.
Kaj je pri tem čudnega ali nenavadnega? Meni se zdi, da prav nič. Nikakor ne zagovarjam Šrota, saj nimam niti malo dobrega mnenja o njem, ampak meni je vsaj to jasno, da lastnik prosto razpolaga s svojim premoženjem in da kapitalist pač počne tisto, kar se mu najbolj splača (oz. vssaj tako misli).
Ne verjamem Šrotu, da Mercator prodaja samo zaradi nagajanja države, prepričan sem, da dobro ve, kaj bo počel s kupnino.
Zdi se mi tudi popolnoma neupravičeno od Šrota zahtevati, da misli na nacionalni interes. Če o tem ni mislila država (beri Janša in ekipa), ko so mu Mercator prodali, potem to res ni možno pričakovati od Šrota.
Sicer pa celo Janši tukaj ne bi imel kaj očitati, razen, da bi prodajo moral opravil transparentno in za delež Mercatorja iztržiti več denarja. Država namreč mora izstopiti iz gospodarstva, in če država ni več lastnik, potem pač, vsaj na dolgi rok ne more vplivati na obnašanje lastnikov.
Če bo Mercator kupil tujec, se nam prav lahko zgodi, da slovensko gospodarstrvo ne moglo več dolgo prodajati svojih izdelkov v njihovi verigi, verjetno se bo od svojih služb moralo posloviti tudi kar nekaj zaposlenih, ki jih je po nekaterih analizah preveč.
Ampak tako pač je v svobodnem gospodarstvu.
mah jaz se bojim, da ga bomo morali odkupovati mi, vlada ga je prodala poceni, sedaj ga bomo pa odkupovali nazaj še enkrat dražje. Mater zakaj moram udkupovati nekaj kar me ne zanima.
no ja upam, da nova vlada ne bo naredila te napake, naj ga kupi kdor če, men že skoz nekaj smrdi, pa Šrot, pa Janša, pa še kdo zraven!:)
to bi se moralo zgoditi že davno, saj ti ne moraš nekje samo nekaj prodajati. v poslu trgovine gre predvsem za “gegn kšeft”, jaz tebi ti meni.
vsiljevati samo jaz tebi ni “ta pravo” in folk počasi to prevzame kot izkoriščanje z ignoriranjem.
najprimernejše bi bilo lastnika (solastnika)iskati tam kamor se je ta “M”sosed že sedaj zasejal, recimo v Srbiji, Hrvaški….
vedeti moramo, da je lastništvo predvsem SKRB……in to še NINEJ ti ne veš in mislim, da ti ne bo nikoli jasno, ti bi samo imela.
in skrb je tudi to, da ti bo novi lastnik nekaj ponudil-prodal, tudi nekaj svojega.izbiraš tako sam in ne lastnik.
ne vem, zakaj bi naša predelovalna industrija imela skrb. predvsem naj ima skrb dvigniti produktivnost, kvaliteto in najti primerne cene za potrošnika.
s tem, če bi bil sosed “M” tudi v solastnini (srbski bolgarski…), bodo naši izdelki imeli možnost (ob primerni ceni in kvaliteti) priti tudi na ta trg……in če bodo npr. Srbi, Bolgari… zaradi solastništva vzeli soseda “M” za svojega, ga ne bodo ignorirali….
“jebga strah slovenceljski”
osebno nisem simpatizer globalizacije, ogniti se je trenutno ne moreš, saj se s tem izogibaš potrebnemu “kruhu”. po moje se ji Slovenija ni v stanju ogniti, saj verjetno ustvarja velik procent vrednosti v BDP zunaj svojih mej.
hahaha norTon, kaj spet jaz ne vem, a da je lastništvo skrb, a bejš no, a samo skrb, če bi bilo to res potem ne bi nihče nič imel in nič želel, le zakaj bi samo skrbel, pa nič imel od tega, tudi jaz ne in kaj bi jaz imela???:)))
veš kaj me jezi, da bomo vse zgrešene posle vlade JJ plačali mi davkoplačevalci in če izsilijo novo vlado na odkup Mercatorja, bomo spet plačevali Šrotu MI-davkoplačevalci.
plačujemo že za Elan- ki že dolgo ni več v lasti države, pa IUV, ki tudi ni več v lasti države itd. in kaj lastnikom se J***, kako bodo poslovali in sedaj naj damo še eno darilo Šrotu, o pajade, lahko je obdržati delovna mesta na račun države, naj jih probajo lastniki sami, pa da vidimo kako hitro se bo povečala brezposelnost, ki jo je ta vlada umetno vzrževala z raznimi nepovratnimi darili, ampak komu, delovceu prav gotovo ne!
kar se pa slovenskih izdelkov tiče, bo pa prodaja upadala z vsakim dnem, ker so popolnoma nekonkurenčni in dragi. Seveda s takšnimi cenami ne morejo na evropski trg, pol pa izsiljujejo državo in grozijo z odpuščanjem.
in še enkrta, mene ne briga, kdo ga bo kupil, ja, upam da ga ne bomo mi in da bo ta vlada znala enkrat za vselej reči ne!
zneraj bolj mi smrdi, da je bila prodaja Mercatorja dejansko dogovorjena med JJ, Bavčarjem in Šrotom, sedaj je pa čas za plačilo in delitev dobička, upam da se motim, ampak smrdi pa ko hudič!:)))
Prodal ga bo najboljšemu ponudniku. Če imaš denar se javi. Je pa bil zanimiv komentar Damjana na tv Slovenija včeraj na dnevniku.[/quote]
Jest bi se javil že takrat, ko ga je prodajal Janša. Samo takrat niso prodajali najboljšemu ponudniku temveč so se akterji lepo sami med sabo zmenili- pod ceno. – Sedaj bodo prodali 2x dražje, dobiček si bodo pa sedaj razdelili.
Prodal ga bo najboljšemu ponudniku. Če imaš denar se javi. Je pa bil zanimiv komentar Damjana na tv Slovenija včeraj na dnevniku.[/quote]
Jest bi se javil že takrat, ko ga je prodajal Janša. Samo takrat niso prodajali najboljšemu ponudniku temveč so se akterji lepo sami med sabo zmenili- pod ceno. – Sedaj bodo prodali 2x dražje, dobiček si bodo pa sedaj razdelili.[/quote]
Če si gledal ceno nakupa in trenutno ceno potem lahko vidiš da temu ne bop tako. Cena vztrajno pada. Po Damjanu, je to čisti politični blef in upanje , da bo lahko dražje prodal. Če ne državi pa najboljšemu ponudniku vendar po verjetno nižji ceni kot bi jo lahko iztisnil od vlade.