najcenejše kosilo
Pa še naša kosila:
– krompir + solata (oboje kupimo pri kmetu)
– rižota z jurčki (možek strasten nabiralec)
– špageti s paradižnikovo omako (preveč zreli paradižnik za solato poleti odromajo v skrinjo)
– polnozrnate testenine z belo omako (beri kisla smetana, včasih še tuna)…
– razne zelenjavne župe
– repa in krompir
Potem pa so že mal “dražje” variante!
lp
n
EKA, recept krompirjeve omake z hrenovkami zate!
Sesekljaš čebulo, jo prepražiš, dodaš sesekljan česen in na koncu na to olje še sladko rdečo papriko (lahko pa je sploh ne daš in je omaka bolj svetla), nato zaliješ z vodo (ali juho, samo potem manj ali sploh ne soliš), dodaš majaron, vegeto, sol, peteršilj in kuhaš tako dolgo, da je krompir mehek. Nato lahko omako zgostiš tako, da nekaj krompirja pretlačiš ali pa jo zgostiš z podmetom iz moke (v lonček malo vode in malo moke, dobro zmešaš in vliješ v omako ki vre). Zraven omake lahko ponudimo kuhane hrenovke ali govedino (ki je ostala od goveje juhe).
Lep pozdrav in dober tek!
Moja varianta, ki je sicer podobna receptu od Mitrije:
Na olivnem olju prepražim čebulo in česen, dodam lovorjev list in krompir (narezan na kocke), dodam začimbe po želji (baziliko, rožmarin, kumino, timijan, malo muškata, parad. mezgo, mlete paprike in vegete jaz ne uporabljam), zalijem z juho ali vodo (v tem primeru dodam jušno kocko). Če sem dodala preveč vode, potem pustim povreti pri odprtem loncu, na koncu dodam ketchup, ki enako zgosti in ne potrebuješ podmeta. Ko je jed kuhana, dodam po babičinem receptu, malo drobno narezanih kislih kumaric. Premešamo in postrežemo s hrenovkami, govedino ali pa brez vsega. Tudi tako gre!
Dober tek!
Zdaj pa me res matra eno vprašanje in sicer za acjom!
Zakaj že dolgo več ne delaš podmetov iz pšenične moke? Je v drugi moki kakšna fora, je boljša? Res ne razumem!
Pa še vprašanje za *Lolo!
Praviš, da par. mezge, rdeče paprike in vegete ti ne uporabljaš. Potem pa pišeš, da kljub temu dodaš jušno kocko in ketchup! Prosim razloži mi, v čem je razlika med jušno kocko in vegeto in mleto papriko in ketchupom (mislim bistvo)!??
Hvala obema za razsvetljenje in zopet nove in poučne informacije!
Lep dan!
Mogoče je kdo od njenih alergičen na gluten?
No, ja, med jušno kocko in vegeto imam še vedno raje to drugo, najraje pa nič od tega. Jaz uporabljam tako mezgo kot papriko, ketchupa pa (kot kocke in vegete) nimam v zalogah.
mi smo bol solatarji in makaronarji 🙂 … zato vse oblike solat … krompirjeva, zeljna, navadna zelena z raznoraznimi dodatki (koruza, fižol, paradižnik …), poleti so na programu riževe in makaronove solate
pa makaroni na 1001 način … v hladilniku imam vedno por, korenje, kitajsko zelje .. velikokrat še melancan, cvetačo, brokoli, ohrovt …
v skrinji stročji fižol, paradižnik (ali pa pelate v konzervi … ali kuhan paradižnik iz našega vrta v kozarcih), bučke, kumare, paprike, pesto … in iz vsega tega se že kaj spaca … imamo zelo radi zelenjavo tako in drugače … mesa pojemo zeloooo malo …
vegeto imamo domačo … kečap Felix (kao brez konzervansov), juhice zgostim s sezamom … z otrobi, z riževo moko … nikoli s pšenično … nikoli ne delam nobenega podmeta al kaj je že … ker mi to ni dobro … pa ni več moderno :)))
meni je ful dobra repa … navadna … na koščke narezana in prepražena na cukru :)) spomini na staro mamo 🙂 … zraven pa pire.
s sladkarijami pa nas zalaga moja mami 🙂
B.
jiiihhhhh, barbara*, kar mraz mi gre po hrbtu ob tejle repi :(((( sem že pozabila na to, pa si me ti spomnila. To je namreč poleg brstičnega ohrovta edina stvar, ki je ne spravim po grlu, ampak stara mama me je dobesedno mučila z njo, ker je takooooo dooooobra, pa zdrava, pa…. brrrrrr, kar strese me.
obožujem pa kislo, kuhano z ješprenjem 🙂