najem stanoanja -izselitev
Pozdravljeni,
v kolikor je v najemni pogodbi navedeno, da je izselitev predvidena npr. 30.6. , do katere ure je potrebno izseliti stanovanje?
Heh, ne vem, če je najemni trg v Sloveniji že tako daleč, da bi se določala tudi ura, do katere mora biti stanovanje prazno, tako kot je v navadi v tujini. 😉 Vseeno pa najbolje, da vprašaš lastnika, če ima kakšne želje glede tega.
a. hvala za odgovor!
V bistvu sem jaz lastnik:/ Pa veš, kako je, ura izselitve je kar pomembna saj sicer bi lahko že skoraj govorili o motenju posesti. Naslednjo leto morem v pogodbo dodati uro!
Dejansko imam za opraviti manjša popravila za vselitev naslenjih podnajemnikov in nimam veliko časa.
Če malo obrnem situacijo, v kolikor bi bil datum VSELITVE npr. 1.3, se verjetno ne pričakuje , da bo prejšnji najemnik bil v stanovanju do polnoči (24:00) in da torej dejansko naslednji najemnik, bi lahko v stanvanje prišel komaj 2.3..
A nobenemu se ne sanja kako je s tem?
Dokler velja najemna pogodba, nikakor ne morete govoriti o motenju posesti. Če je izselitev do 30.6., to pomeni do 30.6. do polnoči.
Če ste z najemniki v dobrih odnosih, se z njimi zmenite, kako in kaj. Ne morete pa pričakovati, da bo stanovanje prazno ob 7ih zjutraj, ker imate vi za opraviti popravila v stanovanju. Za to si morate vzeti čas na drug način, pač nove najemnike sprejmite kasneje. Poleg tega je s samo selitvijo tudi kar nekaj dela, pa še potem s čiščenjem, beljenjem ipd.
Pa še odgovor na zadnje vprašanje oziroma obrnjeno situacijo, čeprav izhaja že iz mojega prvega – če je datum izselitve starih najemnikov 1.3., seveda nikakor ne morete dati novemu najemniku datum vselitve 1.3., temveč vsaj dan kasneje, torej 2.3. V prvem primeru bi imeli namreč dve veljavni najemni pogodbi na isti dan, potem pa bi se res lahko govorilo vsaj o motenju posesti. Dokler ure ne boste napisali v pogodbo, velja pogodba seveda še ves dan, čisto logično (dan se pač ne konča ob npr 15ih:).
annelaure
Hvala za odgovor.
Ura bo vseekakor dodana v naslednjo pogodbo in s tem se bom izognil problemov.
Škoda, da ura izselitve ni že obravnavana v stanovanjskem zakoniku, kot to iz prejšnjih odgovorov sklepam, da to počnejo drugje po svetu. Intiuitivno imam občutek, da v tujini ura izpraznitve stanovanja ni postavljena ob 24.00 (polnoči), saj ni realno, da bi kdo prevzel ključe sredi noči (čeprav imam občutek, da se vam (annelaure ) to zdi normalno).
Glede čiščenja in beljenja pa je to stvar dogovora med najemnikom in najemodajalcem in po moji oceni ni v povezavi z izselitvijo.
Pa še neki:
Jaz sem mislil, da bi lahko najemniki govorili o motenju posesti ne jaz!
Sicer, je stvar že srečno rešena.
Lp
Ne mislim, da se bo kdo izselil oziroma delal primopredajo ob 23,59. To je pač stvar dogovora med najemodajalcem in najemnikom. Odgovor na vprašanje, do kdaj velja pogodba, če je datumsko opredeljena – seveda do konca tistega dneva, in to je pač opolnoči.
Sem se že večkrat selila in nikoli nismo naredili primopredaje opolnoči. Smo pa seveda marsikaj delali ponoči, ko zmanjka časa čez dan:) Recimo za čiščenje in beljenje, o tem govorim:)
Me veseli, da ste vse rešili.
Forum je zaprt za komentiranje.