Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Najemna pogodba potekla

Najemna pogodba potekla

Pozdravljeni,

v stanovanju, ki ga najemam živim že 6 let. Stanovanje je veliko 49m2, je pol kletno in najemnina znaša 400€, lokacija Trzin. V stanovanju živim jaz in moja otroka 12 in 10 let. Lastnika sem od septembra 2019 prosila za novo pogodbo, saj je stara pretekla oz. je bila sklenjena za določen čas 3 let. Najemnino redno plačujem vsak mesec, tudi sedaj v tem času, ko sem brez pogodbe. Plačujem mu na roko.
Sedaj je potrebno plačati najemnino in ga ponovno opozorim, da naj prinese s seboj novo pogodbo.
Prejmen odgovor: “glede na to kakšne so trenutno najemnine, bo v novi pogodbi najemnina 500€ plus stoški, kar je še vedno zelo ugodno. Realna cena bi bila nekje 650€. Ti je OK to?

Odgovorila sem: ” da lahko, če je to po pogodbi, kjer lahko zaprosim za subvencijo najemnine.”

Odgovor sledi: “ne to je cena zanajem tko kot je bilo do zdaj.”

Že pred leti sem prosila, da zaradi nižjih dohodkov in statusa lahko prejmem subvencijo najemnine. Predlagala sem, da se najemnina zviša, se plača davek, in še vedno bi prejel 400€ neto. S tem se ni strinjal.

Sedaj me zanima:
1. Ali lahko ostanem v stanovanju, kjer sem dokler ne najdem drugega stanovanja?
2. Ali naj še plačujem najemnino, ker nimam nobenega potrdila o plačevanju, sedaj niti pogodbe ne?
3. V pretečeni pogodbi je tudi ARA v višini mesečne najemnine. Kako zaprositi za vračilo?

Hvala, V.

Pozdravljena,

na kratko vam odgovarjam naslednje:

1. če nimate pogodbe, ki bi vam to dovoljevala, v stanovanju načeloma ne morete ostati,

2. če ni najemne pogodbe, potem ni niti najemnine. Vendar vas lastnik nepremičnine pod pogoji, ki so zapisani v zakonu. lahko bremeni za strošek rabe njegove nepremičnine,

3. najprej ustno in če ne bo odziva, nato pisno pozovite lastnika naj vam vrne “aro”. Če tudi potem tega ne bo storil, ga je potrebno tožiti.

Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi, predstavljajo odgovori splošno informacijo v zvezi z zastavljenim pravnim vprašanjem. Za natančnejši odgovor je potreben oseben razgovor in pregled dokumentacije v odvetniški pisarni.

lep pozdrav

Odvetnik Pavel Zajc

Odvetnik Pavel Zajc I Kersnikova ulica 3 I 1000 Ljubljana I Kontakt: Telefon: +386 1 433 05 58 Mobitel: +386 41 391 064 E-naslov: [email protected] I WWW: http://www.odvetnik-pavel-zajc.com

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close