Najemna pogodba pretekla – pred 6 meseci
Pozdravljeni,
v stanovanju, ki ga najemam živim že 6 let. Stanovanje je veliko 49m2, je pol kletno in najemnina znaša 400€, lokacija Trzin. V stanovanju živim jaz in moja otroka 12 in 10 let. Lastnika sem od septembra 2019 prosila za novo pogodbo, saj je stara pretekla oz. je bila sklenjena za določen čas 3 let. Najemnino redno plačujem vsak mesec, tudi sedaj v tem času, ko sem brez pogodbe. Plačujem mu na roko.
Sedaj je potrebno plačati najemnino in ga ponovno opozorim, da naj prinese s seboj novo pogodbo.
Prejmen odgovor: “glede na to kakšne so trenutno najemnine, bo v novi pogodbi najemnina 500€ plus stoški, kar je še vedno zelo ugodno. Realna cena bi bila nekje 650€. Ti je OK to?
Odgovorila sem: ” da lahko, če je to po pogodbi, kjer lahko zaprosim za subvencijo najemnine.”
Odgovor sledi: “ne to je cena zanajem tko kot je bilo do zdaj.”
Že pred leti sem prosila, da zaradi nižjih dohodkov in statusa lahko prejmem subvencijo najemnine. Predlagala sem, da se najemnina zviša, se plača davek, in še vedno bi prejel 400€ neto. S tem se ni strinjal.
Sedaj me zanima:
1. Ali lahko ostanem v stanovanju, kjer sem dokler ne najdem drugega stanovanja?
2. Ali naj še plačujem najemnino, ker nimam nobenega potrdila o plačevanju, sedaj niti pogodbe ne?
3. V pretečeni pogodbi je tudi ARA v višini mesečne najemnine. Kako zaprositi za vračilo?
Hvala, V.
650€? Ta ni normalen. Preseli se, drugače te bo samo izkoriščal.
https://www.nepremicnine.net/oglasi-oddaja/tacen-cesta-vstaje-18-stanovanje_6318319/
https://www.nepremicnine.net/oglasi-oddaja/bs-3-vojkova-cesta-stanovanje_6321044/
Vsi cenejši, vsi večji, vsi bližje centru Ljubljane.
Šest let si že metala najemnino vstran. Oprosti, neumno. Poglej, kar nekaj vikendov se v radiusu 30 km prodaja za mali denar. Ne vem, zakaj pristajate na drage najemnine, ki bi lahko bil kredit. Ja, res, morda je sedaj težko s kreditom. Je sodelavka kupila mali flet ven iz mesta, nekaj pod 30m2 z malenkost čez minimalno plačo. Je odplačala tu nekje, počasi bo osem let. In vsako leto je več njenega. Res pa je, da sina pobira šolski kombi, sama se pa pelje na šiht s pretopom. Kaj češ, tako je življenje. Ne prileti samo, pa še tisto mečete skozi okno?! Osebno mislim, da najem je za bogate ljudi!
Odločit se moraš..ali pristaneš na njegove pogoje ali ne. Tako enostavno je vse to.
500€ za 50m2 niti ni tako malo. Sam sem plačeval 450€za 65m2 (še znotraj MOL), sedaj 500€ za 100m2, smo pa malenkost izven.
Najde se, seveda odvisno še od kopico drugih faktorjev kaj ti paše in kaj ne. Prešolat otroke tudi ni nek bau-bau. Načeloma jih lahko kadarkoli, najbolj je seveda ob konferenci ali po koncu šolskega leta, se pa prej pozanimaj, preden se seliš, če imajo prostor.
Jaz bi plačeval 500€ hkrati pa iskal drugje. Ko najdem me ne vidi več.
Opcija bi bila, da mu enostavno plačuješ še vedno po 400€, dokler ne prinese pogodbe (hkrati seveda iščeš drugje). Ampak tak pajac zna zelo negativno odreagirat. Meni je mir preveč vreden kot pa da en potem še kak teror začne izvajat.