Najemna pogodba
Pozdravljeni,
prosim vas za odgovor v zvezi z najemno pogodbo. In sicer: 4.člen- ob podpisu te pogodbe se vplača varščina v znesku treh mesečnih najemnin. Varščina se najemniku lahko povrne, če spoštuje vse člene pogodbe ob koncu najemnega razmerja oz., se poračuna z zadnjimi najemninami. 5.člen-ta pogodba se sklepa za določen čas od 15.11.2010 do 15.11.2011 in se lahko po poteku tega časa sporazumno podaljša.8.člen- Vsaka stranka ima pravico pogodbo odpovedatibrez razloga z enomesečnim odpovednim rokom. Najemnik mora najmanj 30 dni pred potekom časa, za katerega mu je bila stanovanjska hiša dana v najem, pridobiti od lastnika odobritev podaljšanja najemne pogodbe s sklenitvijo aneksa k najemni pogodbi, sicer mora izprazniti stanovanjsko hišo.
Sama menim, da najemnik ne spoštuje 4.in 5. člen te pogodbe z ustno odpovedjo s 30.05.2011, ne glede na 8.člen, saj me je s tem oškodoval- ustavljena prodaja hiše za eno leto ali drug podnajemnik. Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.
Pozdravljeni,
za natančnejši odgovor bi bilo treba prebrati celotno najemno pogodbo in poznati vse okoliščine zadeve. Na splošno pa velja, da lahko najemnik kadarkoli odpove najemniško razmerje (tudi če je sklenjena pogodba za določen čas), ne da bi za to navajal razloge, če o tem pisno obvesti lastnika, z 90-dnevnim odpovednim rokom.
Lep pozdrav!
Hvala za odgovor,vendar me se nekaj zanima. V mojem primeru najemnik ni dal pisne odpovedi z 9o dnevnim odpovednim rokom (samo ustno,da gre ven 30.5.11),ta mesec se ni poravnal najemnine in stroskov, v okolici hise je bila povzrocena manjsa skoda. Kaj v te primeru,ali mu moram vrniti varscino v znesku 3.mes.najemnin, koliko najemnin mora se on placati? Oziroma kaj mi svetujete? Hvala in lep pozdrav.
Res je težko svetovati brez natančnega poznavanja situacije, menim pa, da ste upravičeni do 3 najemnin od dneva, ko vam je sporočil, da odhaja iz stanovanja in mu torej ni treba vračati varščine. Povrnitev škode lahko zahtevate z odškodninskim zahtevkom v pravdnem postopku, če se vam zdi smiselno.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.