Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek najemnina in davčna blagajna

najemnina in davčna blagajna

Oddajamo stanovanje, vse imamo uradno prijavljeno. Najemnino dobimo na roko. Sedaj me pa zanima kako je s tem drugo leto, ali mi morajo nakazati na račun zaradi davčnih blagajn.

NIČ NIMAŠ URADNO PRIJAVLJENO. UTAJUJEŠ DAVKE IZ NASLOVA ODDAJANJA NEPREMIČNINE, KER KEŠ DOBIŠ NA ROKE. TOLIKO.

do 15.1. moraš VSAKO NAJEMNINO prijaviti davčni upravi.

Ja to vem, ker to delam. Samo me zanima ker ko pridem po položnice mi najemniki dajo tudi najemnino. Jaz ji za to ne bom dala nobenega računa. Ali je to v redu, ali mi bodo morali sedaj nakazovati na račun.

ti oddajaš kot fizična oseba in nimaš za oddajo prijavljene dejavnosti (kot razumem)
torej kot fizična oseba moeaš prijaviti vsako leto v okviru dohodnine ves dohodek, ki ga dobiš z oddajanjem…

davčne blagajne so za podjetja in fizične osebe s prijavljeno dejavnostjo (s.p.), ki poslujejo z gotovino…
tako jaz to razumem… če je kaj narobe naj me pa kdo popravi

davčne blagajne so za podjetja in fizične osebe s prijavljeno dejavnostjo (s.p.), ki poslujejo z gotovino…
tako jaz to razumem… če je kaj narobe naj me pa kdo popravi[/quote]

To sem želela vedeti. Hvala.

Uradno FURS pojasnilo, da ne potrebujes 🙂

Vprašanje 31: Oddaja stanovanja v najem – ali bo moral posameznik, ki oddaja stanovanje v najem na podlagi najemne pogodbe uporabljati davčno blagajno? (16. 7. 2015)

Davčni zavezanec navaja, da ima stanovanje, katerega oddaja. Pogodbo je vnesel v WEB aplikacijo ministrstva, prav tako je to evidentiral v evidencah GURS. Vsak mesec naredi obračun najemnine za tekoči mesec, oceno akontacije stroškov in poračun stroškov (akontacija-dejansko) za pretekli mesec. Obračun preda najemniku, on pa mu to plača z gotovino. Redno prijavlja prihodke iz naslova najemnine za obdavčitev. K najavi davka iz najemnine priloži kopije 12 obračunov za obdobje. Sprašuje, ali bo zaradi tega moral uporabiti davčno blagajno v eni izmed pojavnih oblik. Odgovor: Ne. Gre za primer oddaje stanovanja v najem s strani fizične osebe, ki ni registrirana za opravljanje dejavnosti, ko posameznik oddaja v najem dolgoročno na podlagi najemne pogodbe in napove dohodek iz oddajanja premoženja v najem. Oddajanje nepremičnin s stanovanjsko najemno pogodbo oziroma stanovanjska najemna razmerja ureja Stanovanjski zakon. Za taka razmerja ni predpisano vodenje poslovnih knjig, niti obveznost izdaje računa. V teh primerih ne gre za zavezanca za izvajanje postopka potrjevanja računov po ZDavPR. Po ZDavPR je zavezanec za izvajanje postopka potrjevanja računov namreč oseba iz prvega in drugega odstavka 31. člena ZDavP-2, ki mora izdati račun. Iz obveznosti postopka potrjevanja računov so samodejno izvzeti vsi zavezanci, ki v skladu z opredelitvijo zavezanca ne izpolnjujejo vseh predpisanih pogojev.

Privatni zdravniki, zobozdravniki, odvetniki, samostojni kulturni delavci, novinarji, sportniki … nimajo d.o.. ali pa statusa s.p., pa so prav tako zavezanci za davcne blagajne.
A ooseba z registriranim osebnim dopolnilnim delom ima registrirano dejavost, pa prav tako ni zavezanec za davcno blagajno.

Skratka, odvisno je tako od vrste dejavnosti kot tudi obveznosti vodenja knjig

ČE NIMAŠ POJMA, SE NE OGLAŠAJ, KER SE SMEŠIŠ !!!!!!

ampak oni (poudarjeno) zgoraj imajo prijavljeno opravljanje dejavnosti četudi ne v obliki s.p.

ampak oni (poudarjeno) zgoraj imajo prijavljeno opravljanje dejavnosti četudi ne v obliki s.p.[/quote]

Dopolnjevala sem tvojo izjavo davčne blagajne so za podjetja in fizične osebe s prijavljeno dejavnostjo (s.p.), ki poslujejo z gotovino…
Tudi sobodajalci (turisticni najemi) nimajo s.p., imajo pa prijavljeno dejavnost in so prav tako zavezanci za davcne blagajne.

ampak oni (poudarjeno) zgoraj imajo prijavljeno opravljanje dejavnosti četudi ne v obliki s.p.[/quote]

Dopolnjevala sem tvojo izjavo davčne blagajne so za podjetja in fizične osebe s prijavljeno dejavnostjo (s.p.), ki poslujejo z gotovino…
Tudi sobodajalci (turisticni najemi) nimajo s.p., imajo pa prijavljeno dejavnost in so prav tako zavezanci za davcne blagajne.[/quote]
ja s.p. v oklepaju je samo en primer,
sicer pa ja saj zato sem jo pa zgoraj vprašala ,da predvidevam,da nima prijavljene dejavnosti za oddajo stanovanja, ker v vpimeru,d a jo ima bi zanjo veljalo tudi pravilo davčnih blagajn.

Kaj ima pa plačevanje z gotovino veze z utajevanjem davkov?

Ali dobiš na roko isti znesek kot je navedeno v pogodbi kot višina najemnine? Če ne, moraš razliko prijaviti davčni ker je v primeru neprijave presežka osnova za obračun davka višina najemnine, navedena v pogodbi.

New Report

Close