Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine najemodajalec noče vrniti varščine

najemodajalec noče vrniti varščine

Pri podpisu pogodbe l. 2004 smo lastniku plačali varščino v znesku 1 najemnine. V pogodbi piše, da lastnik varščino lahko zadrži v primeru namerno povzročene škode in pa za poravnavo morebitnih neporavnanih stroškov.
Poleg tega, da lastniki kršijo več členov pogodbe (2xletno obisk (5x v zadnjem mesecu), 3 m odpovedni rok (1,5meseca), aneksa za zadnje leto pa niso hoteli podpisati), nam varščine nočejo vrniti z obrazložitvijo:

1. stanovanje je potrebno prebeliti (čeprav sam lastnik stanovanja 2,5l ni videl, sin, ki ga je videl včeraj pravi, da je izjemno lepo ohranjeno in da beljenje ni potrebno, ker so stene take kot so bile in je bilo stanovanje obrabljeno manj kot z normalno uporabo) in pa
2. najemnina je bila izjemno ugodna (čeprav tržna), višino so določili lastniki sami in nikoli niso izrazili želje po povišanju.

Poleg tega v stanovanju ni bilo nobene namerno povzročene škode in smo ga lepo vzdrževale, za kar so bile skozi ta leta pohvaljene tudi od lastnikov. Naj povem še, da bo lastnik stanovanje renoviral in ko smo omenile, da beljenje ne stane 90.ooo tolarjevin da če želi, pobelimo me same, nam je zagrozil, da bomo v tem primeru nasankale. Torej bi rad lastnik stanovanje prebelil po renovaciji na naše stroške.
Me nismo kršile niti enega člena pogodbe, še celo na roko smo jim šle pri njihovem kršenju in nismo komplicirale.

Zanima nas vaše mnenje glede rešitve, do katere smo prišle v skladu s pogodbo: 1. zadnjo najemnino plačamo po pogodbi, ker želimo mirno vest 2. V skladu s pogodbo ne bomo plačale stroškov za stanovanje v znesku 90.000 sit (kolikor znaša varščina), saj jih bo lastnik pokril z varščino, ki nam je noče vrniti.

Zanima nas, ali bomo ravnale prav? Je mogoče še kakšna druga pot?

Hvala za vaše mnenje!

Maruša

Idealno bi bilo, da se dogovorite, ča pa dogovor ni mogoč vam ostane pravna pot.

“V bistvu boste ravnale prav, namen varščine je varovalo za najemodajalca, da se bodo pokrili stroški oz. da po končanem najemnem razmerju ne boste izginile brez tega da bi plačale račune, če se z njim ne da drugače dogovoriti potem je to to. Vendar pa bi bilo fino, če imate njihove razloge napisane z njihove strani, in ne samo podane ustno”

Pravice in obveznosti pa si lahko preberete v Stanovanjskem zakonu na >http://www.dz-rs.si/index.php?id=101&sm=k&q=STANOVANJSKI+ZAKON&mandate=-1&unid=SZ|C12563A400338836C1256D4B00244FC6&showdoc=1>

lp

Pravna pot? Na podlagi česa glede na to, da nimamo aneksa k originalni pogodi?
Ali menite, da smo kot najemnice, s katerimi niso želeli podpisati aneksa, in ob našem upoštevanju pogodbe (tudi s tem, da zadrži varščino za stroške), kakorkoli zakonsko odgovorne?
Menim, da večina kart je v naših rokah, čeprav bomo me naredile vse v skladu s pogodbo.
Konec koncev gospoda lahko prijavimo zaradi oddajanja stanovanja na črno?

Argumenti so pri vas denar pa pri najemodajalcu. Prepričan sem, da je z pobiranjem najemnine že zaslužil in se mi zdi nemoralno, da vam zadržuje denar. Tu ni samo oddajanje na črno ampak za tako početje lahko uporabimo tudi Kazenski zakonik RS.

lp

Najlepša hvala za podano mnenje. Gospoda ne želimo spraviti v nobene težave (ne na kaki stanovanjski ali davčni inšpekciji, še manj pa policiji), saj smo vsa ta leta lepo sodelovali.

Žalosti nas le, da lastniki ponavadi zadnji mesec pokažejo svoje prave zobe in so sposobni v rokah držati pogodbo in v obraz zanikati določene člene.

Nam se zdi, da z upoštevanje pogodbe in naše moralne vesti, ne kršimo nobenih zakonov, niti gospoda ne bomo prikrajšale za ničesar. Želimo oditi iz stanovanja mirne in čiste vesti!

Argumentov za denar niti ne potrebujemo, ker pač ne bomo plačale položnic v dolžnem znesku, katere naj potem on sam pokrije z neupravičeno odvzeto varščino.

Zanima me še, kako menite naj predamo stanovanje? Naj se z njimi konfrontiramo in jim obrazložimo nastalo situacijo? Ker naš plan je bil, da stanovanje spraznimo in očistimo, na mizi pustimo račune, ključe pa jim vržemo v nabiralnik in jih o tem obvestimo po sms?

Vsak najemodajalec si lahko samo želi take najemnike, kot ste vi.

Najemodajalec je s svojim obnašanjem pokazal svoje vrednote in mislim, da je način primopredaje, ki ste si ga zamislili primeren situaciji.

V primeru, da vas bo nadlegoval pa ga le prijavite.

Še enkrat hvala za vaše mnenje in potrditev, da delamo prav! Upam, da se bo vse v redu končalo.

Lep pozdrav!

Maruša

SREČNO

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close