Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Najljubši avtor/avtorica?

Najljubši avtor/avtorica?

Haruki Murakami – vse od njega

Kaj pa je tako narobe z Viktorijo Holt in podobnimi avtorji?Vsaka knjiga ima svojega bralca.Biti poniževalen do avtorja,ki proda na miljone knjig ali celo huje do bralcev teh knjig je milo rečeno smešno,sploh za enega povprečnega Slovenca,ki zasluži povprečno mesečno plačo,medtem ko se je avtor priljubil široki množici s svojim leposlovjem.Če bi bile te knjige slabe,če se jih nebi bralo,se nebi prodajale.To so gola dejstva.Sploh pa od kod si nekateri jemljete pravico,da določate kaj naj kdo bere in v katero zahtevnostno stopnjo literature naj vloži svoj denar?
Težko bi izpostavila najljubšega avtorja,kupim vse kar mi je všeč,kar pritegne mojo pozornost,kar me navidhuje,kar me osrečuje ali žalosti,kupim točno tisto in berem točno tisto kar v danem trenutku potrebujem.Kupim vse kar me požene v globine misli in obratno vse tisto kar me poneumlja,včasih padem na vse kar si želim,da bi bilo resnično pa ni in ne more biti(fantazija).Pa naj bo to Holtova,Rowlingova ali pa Dostojevski.Če mi je všeč mi je,če mi ni mi pač ni,vendar si ne drznem pljuniti na delo avtorja,ki proda na kupe knjig ali bog nedaj na njegove bralce,samo zato ker ni ne avtor ne njegov bralec po mojem okusu ali ker se mi zdi njegovo delo preveč enostavno,pocukrano,premalo inteligentno.
Knjigarne so polne knjig,sem prepričala,da vsak lahko najde nekaj zase,brez da bi pljunil po nečem kar mu ni všeč.

odličnih pisateljev je veliko, vedno znova odkrijem kakšen knjižni “zaklad”, ki me pozitivno preseneti. moram pa priznati, da odkar sem odkrila Zagorko, me je ta popolnoma zasvojila s svojimi misterioznimi in čustvenimi zgodbami. že dolgo se mi ni zgodilo, da sem med branjem dobesedno zadrževala dih, imela pospešen srčni utrip ter trpela in se veselila skupaj z junaki. potem pa še dolgo v mislih premlevala dogajanje in se zares obremenjevala…

v knjižnici sem zmeraj šla mimo njenih knjig. ne vem zakaj… sedaj sem prebrala vse, ki jih je bilo v Sloveniji mogoče dobiti. že ko pišem o njej sem ganjena, kar verjetno tudi je namen dobre knjige. mislim, da je bila pisateljica tako za časa življenja kot tudi sedaj zelo podcenjena.

čutim strašno hvaležnost, da mi je bila dana možnost prebrati njene knjige in doživeti zanos, srečo in navdušenje, ki me spremljajo vse do danes. hvala ti, Zagorka!

Desa Muck

Jaz imam zelo rada Jane Austen, Khaleda Hoseinija, Salmana Rushieja … približno vsaka 3 leta ali kaj podobnega preberem na morju tudi kakšno od Danielle Steel. Ampak mora biti res samo vsake toliko, ker je tako posladkano in predvidljivo.

sploh pa mi ne sedeta J.K.Rowling in Arto Pasilinna (kakorkoli se že napiše).

marika

Michael Chrichton, James Patterson, tudi Victoria Holt mi je všeč, sem pač povprečna, nimaš kaj :))) Pa Charlotte Bronte, pa kakšna Anne Rice mi je bila včasih všeč, sem prebrala vse njene knjige. Se pa spreminja okus oz. potreba po žanru. Npr. med porodniško sem brala čisto kaj drugega kot takrat, ko sem bila v službi ali na faksu in še podobne primerjave bi lahko našla. Trenutno našteti avtorji pridejo v poštev, čeprav trenutno berem Ann Radcliff: The Italian.

Kinsella Sophie – za romantnične duše, všeč mi je njen stil pisanja

Meni so že vrsto let najljubši Carlos Ruiz Zafón, Sidney Sheldon in Gabriel García Márquez, drugače pa rada preberem še kaj drugega. Je pa res, da mi zelo zahtevno branje ne odgovarja, raje preberem kaj takšnega, kar me sprošča.
Trenutno berem Skrivališča (Petri Tamminen), Candyland (Evan Hunter & Ed McBain) in Biblijo. Na nočni omarici imam pa še eno knjigo, ki govori o moških in ženskah, a se njenega naslova niti avtorja ne spomnim. Sicer pa res ne vem, zakaj nikoli ne berem samo ene knjige naenkrat …

Bukowski in Jelinek sta mi tista dva za katera lahko recem, da sta mi najljubsa in me nenehno spominjata na mnoge stvari, njuna dela se mi res velikokrat sprehajajo po glavi.

mi je bil pa ZELO vsec Christiaan Weijts od katerega zal v slovenscini lahko preberem le eno knjigo. navdusena sem tudi nad Kehlmannom, ki je s Kaminskim enostavno raztural in grem kmalu se malo preresetat njegov opus v upanju da se je kaj v slovenscini (ali pac anglescini).

Samuel Beckett
James Kelman
Naguib Mahfouz
Kazuo Ishiguro
Orhan Pamuk
Hanif Qureishi
Tahar Ben Jelloun
Zilhad Ključanin
Salman Rushdie
Ali Smith
Michael Hollenbeque
Michael Frayn
Bernard Shlink
Francois Emmanuel
Pascal Quignard

Ker se pa okusi menjajo, bi ene 20 let nazaj omenjala povsem druge avtorje, Umberta Eca na primer, Faulknerja, Gabriela Marqueza, Itala Calvina, (mi je še sedaj zelo ljub), Iva Brešana, Aralico, Cvitana, Moravio, Bartola, Borgesa, cel kup modernistov… in seveda, Bukowskega, carja nad carji….

Haruki ali Ryu Murakami? Jaz pa ravno Ryua Murakamija ne morem…. preveč ogabne preverznosti je v njegovih delih za moj okus. Sem se mučila s prosojno modrino pa še enim delom, ta hip se ne spomnim naslova, in že pri Prosojni modrini se mi je krepko obračal želodec. Kar ne pomeni, da je avtor slab, nasprotno, morda je pa tako dober… No, tisti, ki radi berejo deSada, bodo najbrž tudi Murakamija z veseljem pospravili….

BTW, krepko dvomim, da je kateri od naštetih avtorjev povprečen, sicer je pa pri literaturi tako, da je važno branje, in kot rastemo duhovno, rastemo tudi intelektualno. Kot majhno dekletce sem tudi jaz brala Victorio Holt pa Daniele Steel, resda me pri 12 takšna literatura ni zanimala več, ker sem naletela na Hemingwaya in Hesseja, ampak bi kdo tudi njima očital povprečnost. Hočem reči, rastemo, rastemo. Mi je ljubši nekdo, ki bere Victorio Holt kot nekdo, ki sploh ne bere.

moja najljubša avtorica je zagotovo zadie smith, saj obožujem njen stil pisanja, ki ga po mojem mnenju kaže predvsem v belih zobeh, v njenem drugem delu, katerega naslov je o lepoti ga pa po mojem skromnem mnenju rahlo kazi le tema, o kateri piše, glede njene tretje knjige pa me rahlo bega to, da je še ne morem dobiti v lokalni knjižnjici, saj je bila napisana že leta 2003.
če ima kdo o njej njej kakšne informacije, naj me prosim obvesti.
pripomniti pa moram da se bo moja izbira avtorja še spremenila, saj jih imam le štirinajst.

no, všeč pa so mi še nekateri drugi avtorji:
kurt vonnegut
charles bukowski
joseph heller
itd

p.s. se že veselim branja vaših najljubših avtorjev!!

… je Charles Bukowski, ker je pokazal ogledalo puritanski umazaniji in ameriškim sanjam, ki jih posnemamo tudi v Sloveniji.

Haruki Murakami. Lahko je še tak špeh, pa komaj čakam, da zagrizem.

New Report

Close