Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nakup avta v Nemciji

Nakup avta v Nemciji

Kar se tebi zdi balkansko, je v Nemciji se vedno cenjeno in prakticirano. Kdor ima denar, placuje z gotovino. Je pa res Nemcija nekaksen unikum glede ljubezni do gotovine. Tu so karticne transakcije se vedno zanemarljiv del prometa pri vsakdanjih nakupih in placilih (mislim, da nekih 16{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} po podatkih iz 2018). Tako da… bolj kot balkansko je gotovinsko placevanje verjetno nemsko (in morda preko auslenderjev uvozeno na Balkan).

________________________________________________________________________________________________________ » Respect My Existence or Expect My Resistance! «

Aja, ragistrske tablice si lahko prav tako nabaviš vnaprej preko: http://www.transit-plate.eu/

In te v primeru, da je z vozilom vse v redu, ne čaka noben opravek več. Samo odpelješ se domov. Minus je, da so te tablice le 5 dni veljavne, če se gre osebno na urad je moč dobiti tudi mesec dni veljavne.

Drugo vozilo je tako na koncu ustrezalo in se ga je prevzelo v Berlinu. EasyJet je stal 46,50 EUR, dnevna vozovnica za Bus 7,50 EUR in Curry-Wurst (a must-have in Berlin!) tudi tu nekje.

Slovenija ima pa tudi online različico izračuna DMVja, ki se je izkazal za dokaj točnega.

De omnibus disputandum..

Kar se tebi zdi balkansko, je v Nemciji se vedno cenjeno in prakticirano. Kdor ima denar, placuje z gotovino. Je pa res Nemcija nekaksen unikum glede ljubezni do gotovine. Tu so karticne transakcije se vedno zanemarljiv del prometa pri vsakdanjih nakupih in placilih (mislim, da nekih 16{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} po podatkih iz 2018). Tako da… bolj kot balkansko je gotovinsko placevanje verjetno nemsko (in morda preko auslenderjev uvozeno na Balkan).
[/quote]
Ker na Amazon nosiš denar?

Prosim za LINK vaših trditev.

De omnibus disputandum..

Vzamejo gotovino tudi v tej vsoti, uredijo papirje (pregled, začasno registracijo, izdajo račun …), ti pa potem v Sloveniji urediš homologacijo, plačaš DMV, registriraš in se voziš.

Za tako pot je zelo dobro, da gresta na pot dva. Zaradi varnosti, boljše kontrole dogajanja, lažjega pregleda vozila, morebitnih sprememb načrta in menjavanja pri vožnji domov.

Obvezno se pri prodajalcu predhodno najavi, rezerviraj vozilo, napiši, da želiš plačati z gotovino in avto izvoziti v drugo državo EU. Resen prodajalec ti bo pomagal izpeljati celoten postopek izvoza vozila.

Za vsak slučaj si pred odhodom oglej še morebitna druga zanimiva vozila v bližini, ki jih lahko v primeru, da izbrano vozilo ne bo to, kar si iskal, greš pogledati.

Za pot do tja pa Flixbus do Münchna in vlak do cilja.
In morebitni alternativni prevoz nazaj do Slo preštudiraj, če ne boš kupil avta.

Pa srečno!

Kolk enih problemov zarad starih jajc 🙂

nakup rabljenega avtomobila pri dilerju z rabljenimi avti se ne šteje kot nakup na daljavo
saj rabljenih avtov ne moreš kar tako kupit preko spleta… .jao bože…
spletne platforme samo prikazujejo ponudbo, ne moreš pa posla zaključit preko njih.

auto.de ni amazon

Kot lepo navaja poročilo iz leta 2017: https://www.bundesbank.de/resource/blob/634056/8e22ddcd69de76ff40078b31119704db/mL/zahlungsverhalten-in-deutschland-2017-data.pdf

Gre pri gotovinskem načinu plačevanju z gotovino: nakup hrane in pijače, gostilne, prenosti med dvema osebama, avtomati itd… kar je logično ker debetne in kreditna kartice vzamajo po 3{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} (MediaMarkt sploh ne sprejema kreditnih kartic!).

Ne pa za velike stvari, kot so nepremičnine in vozila. Ob toliko migrantih, nihče ne nosi velike količine gotovine v žepu 😉

De omnibus disputandum..

nakup rabljenega avtomobila pri dilerju z rabljenimi avti se ne šteje kot nakup na daljavo
saj rabljenih avtov ne moreš kar tako kupit preko spleta… .jao bože…
spletne platforme samo prikazujejo ponudbo, ne moreš pa posla zaključit preko njih.

auto.de ni amazon
[/quote]

Očitno ne razumete zakona, niti še niste kupovali vozila v Nemčiji. Nakup na daljavo ni zgolj splet, temveč tudi email, telefon, fax.. torej NA DALJAVO.

In s trgovcem se zmeniš na DALJAVO in te torej krije 14 dnevni varnostni rok.. drugače 8 dnevni.
Po mailu/faxu ti pošljejo Kupoprodajno pogodbo. Zakon je pa jasen.

Kot rečeno, ni bilo problema pri vrnitvi kupnine.

De omnibus disputandum..

Ker na Amazon nosiš denar?

Prosim za LINK vaših trditev.
[/quote]

Naj spomnim: v Nemciji sem precej domac, kot bi se temu reklo. Zatorej nisem jaz tisti, ki bi mi bilo treba moje izkusnje podkrepiti, temvec bi kvecjemu kdo drug meni moral podkrepiti, da je svet tu bistveno drugacen od mojih predstav, ki temeljijo na mojih skromnih izkusnjah.

________________________________________________________________________________________________________ » Respect My Existence or Expect My Resistance! «

Očitno ne razumete zakona, niti še niste kupovali vozila v Nemčiji. Nakup na daljavo ni zgolj splet, temveč tudi email, telefon, fax.. torej NA DALJAVO.

In s trgovcem se zmeniš na DALJAVO in te torej krije 14 dnevni varnostni rok.. drugače 8 dnevni.

[/quote]
jaz sem že dva avta kupila v nemčiji
pa za razliko od tebe malo bolj poznam zakone

nakup na daljavo je nakup izven običajnih poslovnih prostorov. s tem, ko ti nakažeš prodajalcu avans za avto, še nisi izvedel nakupa na daljavo.
nakup boš izvedel takrat, ko boš prišel k njemu v trgovino in prevzel avto in podpisal pogodbo. plačan avans ni nakup.
in s tem, ko prodajalec keš že ima, preden si ti avto sploh v živo pogledal, se s tabo o ceni sploh pogajal več ne bo. zakaj bi, če pa si mu ga že plačal?

rabljeni avti se prodajajo pod klavzulo videno kupljeno. ne na daljavo.

60. ☺

[/quote]

Nakup avta na daljavo, ne da ga vidiš v živo?
Pošiljanje kupoprodajne pogodbe po e-pošti?

No, to pa so čudni načini kupovanja.
Avta se tako NE kupuje!

Zakaj pa ne? Tudi jaz pišem v svojo AH, podam parametre, ki so mi „must have“ in tiste „nice to have“ in to je to.

Nakup avta na daljavo, ne da ga vidiš v živo?
Pošiljanje kupoprodajne pogodbe po e-pošti?

No, to pa so čudni načini kupovanja.
Avta se tako NE kupuje!
[/quote]

V vsakem primeru avto rezerviraš “na daljavo”, plačaš aro ali rezervacijo. Ko prideš gor, si ga ogleaš in če ti ni všeč od nakupa odstopiš. Standardna praksa.

Dobri trgovci zato vnaprej pošljejo slike visoke resolucije s potencialnimi poškodbami, praskami, odstopanji.. in če si rabljen avto že kdaj kupoval oz. Če poznaš nek specifičen model, tudi veš, kaj vnaprej vprašati in potem na licu mesta preveriti.
Recimo: pnevmatike z različno DOT številko, je že znak previdnosti.

Dekra in TUV pregled pa lahko zgolj potrdijo, da vse na vozilu deluje in ni vidnih napak. Več, kot lahko “na uč” laik vidi na licu mesta.

De omnibus disputandum..

Naj spomnim: v Nemciji sem precej domac, kot bi se temu reklo. Zatorej nisem jaz tisti, ki bi mi bilo treba moje izkusnje podkrepiti, temvec bi kvecjemu kdo drug meni moral podkrepiti, da je svet tu bistveno drugacen od mojih predstav, ki temeljijo na mojih skromnih izkusnjah.
[/quote]

Sklicevanje na lastno avtoriteto ni argument.

Toliko bolj, če se zavedamo, da je prehrambena industrija bistveno pomembnejša od avtomobilske. Ljudje vsak dan jemo in pijemo. Da se to zgodi se tudi pretaka denar, v veliki meri gotovinsko.. tako v trgovini kot restavracijah.
Nenazadnje moški napitnino kelnercam dajejo raje v “Hard Cash”, ker se “vidi” (tudi razlog dick-pickov).

Evropa je starajoči se kontinent, večino prebivalstva predstavljajo tako: PENZIONERJI in FUNKCIONALNO “NEPISMENI” posamezniki, ki NE ZNAJO uporabljati sodobnih tehnologij. Zato posegajo po gotovini. “Balkansko”, starinsko in penzionersko.
Mafijsko, če želiš. Ker tudi mafija je dovolj brihtna, da je začela uporabljati bit-chain tehnologijo.

Brezstične kartice ali še huje plačevanje preko mobilnega telefona, je za večji del prebivalstva na dnevni ravni: STRES (starost, funkcionalna “nepismenost”). Če pogledamo Severne Korejce, ki prebegnejo na Jug: največji stres je bankomat (naslednja stopnja brezgotovinskega poslovanja je pa že nezavest).

Ko gre za večje vsote, kot je v primeru osebnega vozila (nakup običajno poteka znotraj okivra eno letnega zaslužka) ali nepremičnine (nekaj desetletij dohodkov).. pa se človek ne bo vedel na enak način: nosil po balkansko s sabo gotovino oz. “Zlati lanac”.
Nakazati denar s pametnega telefona oz. Osebnega računalnika je poleg tega tudi veliko hitrejše, nekaj kar potrebuješ max 10min (dejansko pod 5).
Za dvig gotovine moraš na lokalno izpostavo tvoje Banke.. se torej do tja zapeljati, parkirati, stati v vrsti (vedno je vsaj eden človek pred teboj) in dvigniti denar.. kjer pa se potem – odvisno od količine denarja – lahko zgodi, da te vsote ali nimajo ali pa predstavlja dodatno birokratsko oviro. Potem ta denar nosiš s seboj, ves nervozen, da te prav v tem trenutku ne oropajo.. se odpelješ domov in potem nekaj dni po “štumfih” skrivaš to gotovino preden se odparviš po vozilo.

Manj kot 2min na pametnem telefonu (če je račun opremljen z bar kodo) ali pa štumfarsko balkansko nekajdnevno vlačenje gotovine.

Ja, res logično in uporabno.. v informacijski dobi.
Nekaj kar ima Balkan in Severna Koreja skupnega.

De omnibus disputandum..

To pa radi verjamemo da so izkušnje bolj skromne. Večina ljudi se s takimi stvarmi sicer ne hvali, človeku to ne more biti ravno v ponos.

[/quote]

P.S. Če se pa gremo osebne anekdote, pa lahko zapišem dogodek na švicarski banki pred 2 desetletji, ko sem odpiral račun.

Če odmislimo nacionalistično/rasističen pristop odpiranja.. so mi potem želeli predstaviti “spletno bančništvo”.. pač nekaj novega, kar so ravnakar dobili.. kalkulator gesel in to..
In rečem: “Ja, poznam.” (Imel pri SKB že vsaj 5 let)
In reče bančna uslužbenka: “Ne vem, če me razumete…” in se skloni do predala, da bi mi fizično pokazala stvar.. a sem jo prehitel z lastnim, ki sem ga slučajno imel s seboj.. in ker sem balkanec, sem ji seveda podvojil stvari: “Imamo v Sloveniji že 10 let.” In ji pomolil oni gnereator gesel pod nos.
Izraz na obrazu uslužbenke je bil neprecenljiv.

Malce podoben učitelju v Angliji, ko me je spraševal, kako se je kopati v Črnem morju.. pa sem odgovoril, da ne bi vedel, ker je Anglija bližje Sloveniji, kot Črno morje.

ON TOPIC
Vsem znancem, prijateljem, sosedom, kolegom iz Slovenije, ki sem jim v eni ali drugi fazi pomagal pri nakupu rabljenega vozila v Nemčiji (eni so tudi iz Belgije).. pa so kupovali tako motorje, kot avto-dome.. so poslovali brez-gotovinsko. Zgolj dva od njih sta šla s “štumfom” gor.. in tudi prejela začuden pogled prodajalca.. ampak se nista sekirala.. južno od toka Save je itak Balkan.

De omnibus disputandum..

Hja… Sicer imas povsem prav, je pa povecini tole dolgovezenje irelevanto, saj za prodajalca steje zgolj, kdaj je denar knjizen na njegov racun. In ker SEPA nakazilo praviloma vzame dva delovna dneva in ker nemske banke ne slovijo ravno po hitrosti preknjizb, … lahko nakazujes tudi preko “Do what I mean.” procesorja, pa s casovnega vidika nic ne pomaga.

Zanimivo. Verjetno je bilo nekaj cudnega na njima. Malo verjetno je, da bi to bilo posledica placevanja z gotovino.

35k za rabljen avto? Kaj ste to šli iskat, da se pri nas ni splačalo kupit

Hja… Sicer imas povsem prav, je pa povecini tole dolgovezenje irelevanto, saj za prodajalca steje zgolj, kdaj je denar knjizen na njegov racun. In ker SEPA nakazilo praviloma vzame dva delovna dneva in ker nemske banke ne slovijo ravno po hitrosti preknjizb, … lahko nakazujes tudi preko “Do what I mean.” procesorja, pa s casovnega vidika nic ne pomaga.
[/quote]

Sepa je v glavnem v istem dnevu…..res imaš skromne izkušnje

[/quote]
Poanta je bolj v tem, da ni potrebno s seboj nositi gotovine, če je vsota takšna, da se ob tem počutiš nelagodno.
Še pred informacijsko revolucijo je bilo nekaj alternativ (WesternUnion, Čeki..).

De omnibus disputandum..

Res.

Glede odnosa do gotovine so stvari sila razlicne. Povprecen Nemec ima na dnevni ravni v denarnici 110 evrov, Slovenec pa menda 25. Povrecen Nemec hrani doma 10 tisoc evrov likvidnih sredstev gotovine, v Sloveniji je to bolj izjema, kot pravilo… Zato tudi razlicno gledanje na to, kaj je veliko gotovine… v Nemciji ne bodo, ko bom placal 30 tisoc za avto, komplicirali, saj placilo v gotovini nad 10 tisoc zahteva le legitimacijo, ki pa je tako ali tako del postopka pri nakupu avtomobila.

Sicer pa se v vecini navedb strinjam s teboj. Le da se sam ne zanasam tako zelo na enostranske poglede in edine zvelicavne resnice. Sem ravno prav “multi-kulti”, da poskusam iz vsake izvlec tisto najbolje, ce se nameni instrumentov in obrazcev v ozadju na tak ali drugacen nacin ujemajo z mojimi.

Res.
[/quote]

Res ja.

New Report

Close