Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nakup hiše z več stanovanji – bi šli v tako španovijo

Nakup hiše z več stanovanji – bi šli v tako španovijo

Pozdravljeni, z možem že nekaj časa razmišljava, da bi se zarad komoditete preselila v Lj, imava tudi dva otroka pred študijem. Zdaj sva naša par opcij da se prodajajo hiše z več stanovanji. Primer:
https://www.nepremicnine.net/nepremicnine.html?id=6529813

In zdaj je mož prišel na idejo da bi z znanci kupili vsak nekaj, etažirali vse (vsak 1-2 stanovanja in garaže, svoj del vrta in potem skupni deli, npr dvorišče), pa bi to pol mela tud za otroke ali druge študente za zraven za oddajo. Bi pred nakupom že vse spisali pri notarju in po tem planu potem etažirali. Kaj mislite, je to zelo tvegano? A bi morali potem tudi imeti upravnika, če so več kot 3 stanovanja? Saj če bi še nekaj vložili v obnovo lahko tud pol naprej prodamo po delih verjetno? Imam kup vprašanj ampak se mi vseeno ne zdi slaba ideja, sploh ko vidim kolko stanejo stanovanja v blokih npr z atrijem. Hvala za mnenje…

To je samo za zelo strpne ljudi, ki imajo visok prag tolerance. Da pa se.

Jaz ne bi šla. Nisem strpna.

Meni bi bilo to super. Sem gledala že večkrat kake oglase, ko je stanovanje v hiši. Pa včasih se več stanovanj v tej hiši prodaja. Idealno bi bilo, da bi jaz kupila celo hišo in oddajala stanovanja. Ker pa finančno ne gre…

Ampak to s kolegi se mi zdi ok. Pač, ko kdo noče več tam stanovat, se proda. Ali pa mogoče kdo od vas kupi in oddaja.

Jaz bi bila za tako opcijo, ker mi je blok čista muka. Samo kaj, ko nimam takih možnosti.

Upravnik se mi pa itak zdi ok, da pač en ureja skupne reči.

Odgovor na objavo uporabnika
Dileme123, 10.01.2023 ob 09:18

Pozdravljeni, z možem že nekaj časa razmišljava, da bi se zarad komoditete preselila v Lj, imava tudi dva otroka pred študijem. Zdaj sva naša par opcij da se prodajajo hiše z več stanovanji. Primer:
https://www.nepremicnine.net/nepremicnine.html?id=6529813

In zdaj je mož prišel na idejo da bi z znanci kupili vsak nekaj, etažirali vse (vsak 1-2 stanovanja in garaže, svoj del vrta in potem skupni deli, npr dvorišče), pa bi to pol mela tud za otroke ali druge študente za zraven za oddajo. Bi pred nakupom že vse spisali pri notarju in po tem planu potem etažirali. Kaj mislite, je to zelo tvegano? A bi morali potem tudi imeti upravnika, če so več kot 3 stanovanja? Saj če bi še nekaj vložili v obnovo lahko tud pol naprej prodamo po delih verjetno? Imam kup vprašanj ampak se mi vseeno ne zdi slaba ideja, sploh ko vidim kolko stanejo stanovanja v blokih npr z atrijem. Hvala za mnenje…

Objekt mora imeti gradbeno in uporabno dovoljenje za toliko stanovanj, kot sjih je v objektu. Zadnje čase se dvostanovanjske hiše preurejajo v več stnovanjske in veliko jih nima novega gradbenega dovoljenja

Še domači se ne razumejo med seboj in se kregajo… Pa da se vi ne boste!?

prvič: etažiraš lahko samo, če ima hiša gradbeno dovoljenje za več etaž. ni več tako, da bi kar vsako enodružinsko hišo lahko etažiral. tu imajo kao 4 stanovanja. ja, ljubljanska, za oddajo študentom. kuhinja+soba. dvomim, da se jih da tako etažirat.

drugič: ne, nikoli ne bi z znanci šla v kaj takega. še v familiji je kreg, če je več lastnikov nepremičnine, med znanci? ni šans

če sta samo dva lastnika, ni potreben upravnik

tašča je v hiši s tremi lastniki, nimajo upravnika

Meni se zdi okej to. Če pogledaš, tu imaš 4 stanovanja z garažo pa vrt je, v bloku daš tolk za dva pa še ni tok kvadrature… greš ven na vrt na zajtrk… s sosedi pač komuniciraš isto kot za blok, nič al pa ful 🙂 važmo da zapišete vsa pravila pa vzdrževanje itd, pol pa kar pogumno 🙂

…predvsem s kom greš v tak nakup. Etažiranje je pametna zadeav, da se določijo lastniški deli na posameznih delih (solastnina je lahko hudič). Kar se tiče upravnika, zakonodaja določa, da je potrebno določiti upravnika kadar ima večstanovanjska stavba več kot dva etažna lastnika in več kot 8 posameznih delov.

Ne. Brez upravnika pa definitivno ne, ker se biste tezko zmenili okrog placevanja vzdrzevanja. Pa scasoma tudi verjetno okrog ostalega.

Za to konkretno bajto piše da je v OPN dovoljeno do 4 stanovanja. Za drugo pa pač poklič pa vpraš, stanvanja tud niso glih majhna

Hvala vsem za nasvete, super!

Še en ne za takšno španovijo.

Pri teh letih pa sprašujete take neumnosti. Ljudje so vsak dan bolj “žleht”, prvi dan se boste scufali. Kaj vam ni jasno?

stari… prvo moraš vedet da banke ne dajajo kredita če etažna lastnina ni vzpostavljena.

sepravi samo na keš..

lej to je zajebano okoli etažne lastnine..

več jih je težje se je zment.

pač kokr hočš…

Na tem oglasu je hisa stara 100 let … tu bo cel kup vzdrzevanja, obnov  … ne bi rada videla, kako se to zmenis. Zasebnosti pa veliko manj kot v bloku. In verjetno precej vec prilagajanja. Znanci so fajn dokler jih ne gledas vsak dan … zame to ni. Sem premal prilagodljiva, da bi lahko zadovoljno zivela.

Ni u ludilu, sploh pa ne s tako glupim argumentom – da bo za otroke. V Ljubljani se noro gradi. Čez pet let bo stanovanj ni da ni. Ti bi pa po teh cenah in to žalost kupovala?

Ja, otroci ti bodo ziher hvaležni, kam si dala denar. 🙂

To so samo privat firme, kje so potem še javna stanovanja. Moraš biti res nor, da greš zdaj v investicijo.

Največ novogradenj je napovedanih na območju Rudnik -Vič, kjer bi lahko v prihodnjih letih zraslo med 2.500 in 3.000 novih stanovanj. Komunalno podjetje Ljubljana (KPL) bi gradilo na zemljišču nasproti Interspara Vič, kjer imajo svoj sedež, predvidenih pa je od 250 do 300 stanovanj. KPL bi gradil tudi ob Litijski na območju vrtnarije Rast.

Že dalj časa oziroma skoraj desetletje se napoveduje gradnja Urbane oaze na zemljišču nekdanje tovarne Tovil. Gradnjo napovedujeta nekdanji trgovec z zdravili Mihael Karner in Rajko Hrvatič, načrtovanih pa je okrog 150 stanovanj.

Nepremičninska družba Monetic, ki je v posredni lasti srbskega podjetnika in lastnika Gorenjske banke ter portoroškega hotela Kempinski Miodraga Kostića, bi ob Cesti dveh cesarjev zgradila okrog 500 stanovanj. Pri bencinskem servisu Petrol na Barju pa je v načrtu gradnja še 700 stanovanj, vendar po pisanju Financ ni znano, kdo bi jih gradil.

Na Rakovi jelši je načrtovana gradnja 156 neprofitnih stanovanj, na Litijski in Pesarski cesti pa še 92. Nove bloke bi na Rudniku postavil tudi Frano Toš, in sicer ob Jurčkovi, kjer v neposredni bližini PST (Pot spominov in tovarištva) že stoji soseska Jurčkova 96.

V Šiški sta najbližje zaključku gradnje najvišji stanovanjski stolpnici Spektra, kjer bo 208 stanovanj, in Kvartet, kjer bo 221 stanovanj vseljivih v začetku leta 2023. Nasproti Tivolija bo nastala soseska Bellevue Living z 78 stanovanji, na sosednjem zemljišču, za slaščičarno Mihalek, pa je načrtovanih 150 stanovanj. Načrti za gradnjo soseske so tudi na območju tržnice Šiška, kjer so predvidene tri stolpnice s 300 stanovanji. Ob Ulici Milana Majcna, kjer je zemljišče veliko 7.000 kvadratnih metrov, OPPN predvideva okrog 200 stanovanj.

Gradi se tudi v Kosezah. V Koseškem oknu bo 98 stanovanj, ob Vodnikovi cesti pa bo Avto Krka zgradila stanovanjski blok s 13 stanovanji in desetimi apartmaji.

Pod Rožnikom bi gradila Kolektor in Iskra Impuls, kjer trenutno stojijo poslovni objekti in skladišča, ob ulici Pod hribom. Načrtovanih je 150 stanovanj v štirih nadstropnih stavbah.

Gradbeno bo živahno tudi za Bežigradom. Pri Ruskem carju Zlatarna Celje načrtuje gradnjo dveh 11-nadstropnih stolpnic s 140 stanovanji, družba Sindrom pa še 92 stanovanj. Na območju Tiskarne MKT Print na Mašera – Spasićeve ulice se je začela prenova, britanski sklad Zetland Capital pa ob zaščiteni stavbi načrtuje še 200 stanovanj.

Pripravljalna dela so opravili tudi na Parmovi, kjer bosta ustanovitelja kriptoplatforme Iconomi Tim Mitja Žagar in Jani Valjavec gradila sosesko z 68 stanovanji. OPPN za celotno območje ob Parmovi sicer predvideva gradnjo okoli 400 stanovanj. Eno od zemljišč je pred kratkim od Družbe za upravljanje terjatev banke (DUTB) kupilo brniško podjetje Residence, velik del zemljišč pa je v lasti državi, poročajo Finance.

Nekoliko bolj so še oddaljena stanovanja na Stolpniški ulici, na zemljišču propadlega Cestnega podjetja Ljubljana (CPL), zemljišče pa je v lasti DUTB in Medexa. Želijo si zgraditi 135 stanovanj, vendar je OPPN šele v pripravi.

Krško podjetje Kostak pa na Šmartinski cesti končuje gradnjo Šmartinske ploščadi I, kjer bo 157 stanovanj, v prihodnjih letih bi se lahko številka povzpela do 365 enot. Kostak je zemljišče kupil od nasedlega SCT, skupaj z Gorenjsko gradbeno družbo. V neposredni bližini je pred kratkim gradnjo končal Trgograd, kjer je 123 stanovanj.

Velika soseska nastaja tudi v Črnučah, kjer bo v Črnuškem bajerju 250 stanovanj. Prodaja že poteka, investitor pa se je odločil za iskanje kupcev prek spletnih dražb.

V Centru se zaključuje gradnja nadstandardnih stanovanj Schellenbrug in Šumi, kjer se je cena kvadratnega metra gibala tudi okoli 7.000 evrov. Končuje se gradnja Devane II na Hradeckega cesti, kjer je predvidenih 92 stanovanj, na Roški pa se zaključuje Elipsa, ki jo je gradil črnogorski investitor. V arhitekturni zasnovi Sadar+Vuga in GregorcVrhovec bo 64 stanovanj.

Gradnja se počasi zaključuje tudi ob Masarykovi, nasproti železniške postaje, kjer bo v bloku 81 stanovanj. V neposredni bližini bo gradil tudi slovaški Corwin, ki ob Linhartovi cesti načrtuje 100 stanovanj.

Največje gradbišče bi se lahko v prihodnosti odprlo na območju Tobačne. Projekt Tobačna mesto predvideva 600 stanovanj v devetih stolpnicah, ob tem pa še trgovske in poslovne prostore ter hotel s kongresno ponudbo.

Še tri večje gradnje stanovanjskih sosesk se obetajo v okolici nakupovalnega središča BTC. Slovaško podjetje Corwin, ki je v zadnjih letih zelo aktivno na ljubljanskem nepremičninskem trgu, načrtuje gradnjo pri Drogi Kolinska ob Šmartinski cesti. Za zemljišče je odštelo 25 milijonov evrov, po prostorskem načrtu pa lahko zgradijo 464 stanovanj.

Nova stanovanja so predvidena tudi v okolici trgovine s pohištvom Ikee. Zemljišče je kupila družba BTC, predvidenih pa je od 150 do 180 stanovanj, so poročale Finance. Prav tako na območju BTC bi lahko v prihodnjih letih gradil ajdovski poslovnež Ivo Boscarol. Ta je pred kratkim kupil zemljišče Žita, ki je veliko skoraj deset hektarjev, na njih pa bi lahko zgradil skoraj 1.000 stanovanj.

Daj ne zavajaj s takimi no. Tu so 4 stanovanja za manj kot 150 vsak. Pa če bi bila vsa za porihtat. Uredi, oddaja, pol čez par let proda investitorju ki naredi dve bajte po 4 stan. Halo? To kar se tu našteva, misliš da bo pocen? Kolik, 4-5 jurjev po kvadratu? Eni ste res kratkovidni

Odgovor na objavo uporabnika
Trigo, 10.01.2023 ob 10:45

Daj ne zavajaj s takimi no. Tu so 4 stanovanja za manj kot 150 vsak. Pa če bi bila vsa za porihtat. Uredi, oddaja, pol čez par let proda investitorju ki naredi dve bajte po 4 stan. Halo? To kar se tu našteva, misliš da bo pocen? Kolik, 4-5 jurjev po kvadratu? Eni ste res kratkovidni

A urejanje sto let stare bajte je pa po tvojem zastonj? :=== Sploh veš, o kakšnih zneskih je govora?

Sem šla šele zdajle slike pogledat. Gre za podrtijo. A so to še salonitke na strehi?

Mi smo letos urejali stanovanje  – samo kopalnica in skromna oprema v dveh sobah – 15 jurjev. Tukaj pa streha, fasada, inštalacije … To bo zdražje kot zgraditi novo.

lokacija je super za družine z majhnimi otroki, ki radi štejejo vlake ki ti vozijo ob hiši

Bojim se, da je tole kar tvegana naložba. Sto let stara bajta, ki ima res napisano, da je bila 2008 obnovljena (pred 15imi leti), ker niti slučajno ne veš, akaj in kako je bilo to obnovljeno. Lepa fasada zna skriti marsikaj. Najprej se vprašaj, če je etažiranje sploh možno in si poglej kaj predpisuje zakon o tem. Novo gradbeno dovoljenje je obvezno, preračun statike, kaj je možno in kaj ne. Brez uporabnega dovoljenja ne gre že lep čas. Kup vprašanj, na katere MORAŠ imeti realne odgovore.

Da ne govorim, kako pomemben je dober (tudi drag) upravnik. Znanka je pred 10imi leti kupila stanovanje v malem bloku s 4. stanovanji. Nekaj časa sta bila “upravnika” kar investitorja sama. Potem je eden prodal svoje stanovanje in lani še drugi. Prodano je bilo kot “luksuzno na dobri lokaciji” in temu primerno drago. Danes je okolica zanemarjana, nihče več ne skrbi za redno košnjo trave, obnovo igral in celo pometanje stopnišča. Glede upravnika se niso uspeli zmeniti, zato je tako kot je. Vsak plačuje svoje položnice, skupnih ne plačuje nihče. Groza in obup, kaj je nastalo v 10ih letih.

Poznam še dva primera, kjer so dve stari hiši v Domžalah preuredili v večstanovanjske. Brez gradbenega in uporabnega že vseskozi. Odštevalne števce za elektriko. Prodana so bila vsa stanovanja, ki so že večkrat menjala lastnike. Imajo sicer upravnika, ki vsaj približno uspe sfurat vzdrževanje. Gradbena inšpekcija je po kalvarijah našla salomonsko rešitev, da so se izognili “vzpostavitvi prvotnega stanja”. In napisala sklep, “da niso poznali, kakšno je bilo prvotno stanje”.

ja temeljito za premislit, kam vložiš denar!

V španoviji še pes crkne, jaz ne bi.

Nikoli. Že vidim kregarijo, ko bo treba urejati okolico hiše (košnja, zelenjavni vrt, zeliščni vrt, rože, obrezovanja grmovja itd), menjati streho/fasado/okna, da ne govorim o barvi fasade, kidanje snega pozimi, hišni ljubljenčki, hišni red, kdo/kdaj in do kdaj je lahko na skupnem vrtu. Ni šans res.

Tole bi bilo treba pa res natančno preštudirat. Kolikor vidim je dovoljena največ dvostanovanjska gradnja. Torej 2 večji stanovanji in to je to.  Poleg tega je garaža za koliko avtomobilov?  Je treba še to pogledat, koliko parkirnih mest mora biti na eno stanovanje…

Ne, jaz ne bi kupila. Predvsem zato, ker mi ta hiša niti malo ni všeč. In še strah bi me bilo, kaj se skriva pod novo fasado.

Ne poznaš reka: V španoviji še pes crkne.

Jaz ne bi šla NIKOLI in pod NOBENIMI pogoji v kaj takega. Pa sem zelo strpna. A kaj, ko so drugi manj in bi samo trpela.

New Report

Close