nakup na javni dražbi v EU in DDV
imam namen kupiti vozilo na javni dražbi v tujini, in sicer od takega organizatorja dražbe, ki trguje le z registriranimi trgovci z vozili. V ta namen sem k svojemu s.p.-ju dodal dejavnost trgovine z motornimi vozili.
Ko sem se zanimal kako gre ta postopek, mi je nekdo (vem da je že kupoval avtomobile tako) trdil, da se za vozila kupljena na javni dražbi ne plača DDV, kar se mi zdi malo neverjetno. DDV naj bi plačal samo na razliko v ceni ob prodaji vozila naprej. Ali mogoče ve kdo kaj o tem?
Odvisno, ali si registriran zavezanec za DDV ali ne? DDV se obračuna ob vsaki prodaji blaga, vendar si ga lahko poračunaš, če si registrirani zavezanec za DDV.
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/davek_na_dodano_vrednost_pojasnila/obdavcljivi_dogodek_in_nastanek_davcne_obveznosti/nastanek_obveznosti_obracuna_ddv_od_pridobitev_blaga_znotraj_unije_in_odbitek_tega_ddv/[/url]
Pa veliko sreče pri prodaji, ker slovensko tržišče sploh ni zasuto z avtomobili iz EU (60.000 komadov+ samo to leto).
@ni logično
vozila ne bi rad uporabljal kot osnovno sredstvo. rad bi ga imel kot fizična oseba (pa čeprav bi ga npr s 100 eur profita prodal sebi ali kakemu družinskemu članu), samo kupiti ga moram preko svojega sp-ja ker ta dražbena hiša dela le z registriranimi prodajalci vozil.
Kaj pa te oprostitve?
4. člen
(transakcije, ki niso predmet obdavčitve)
(1) Ne glede na 2. a) točko prvega odstavka 3. člena tega zakona, predmet DDV niso naslednje transakcije:
a) pridobitev blaga, ki jo opravi davčni zavezanec ali pravna oseba, ki ni davčni zavezanec, če bi bila dobava takšnega blaga na ozemlju Slovenije oproščena v skladu s 53. členom ali točkami a) do d) prvega odstavka 54. člena tega zakona;
b) pridobitev rabljenega blaga, umetniških predmetov, zbirk ali starin znotraj Unije, če prodajalec deluje kot obdavčljivi preprodajalec in je bilo to blago v državi članici, iz katere je bilo odposlano ali odpeljano, predmet DDV v skladu s posebno ureditvijo za rabljeno blago, umetniške predmete, zbirke in starine;
c) pridobitev rabljenega blaga, umetniških predmetov, zbirk ali starin znotraj Unije, če je prodajalec tega blaga organizator prodaje na javni dražbi, in je bilo to blago v državi članici, iz katere je bilo odposlano ali odpeljano, predmet DDV v skladu s posebno ureditvijo za prodajo na javni dražbi;
d) pridobitev blaga, razen blaga iz točk a) do c) in razen novih prevoznih sredstev ali trošarinskih izdelkov, ki jo opravi davčni zavezanec iz drugega odstavka 94. člena tega zakona za namene opravljanja dejavnosti kmetijstva in gozdarstva, ki se obdavčuje v skladu s posebno ureditvijo za kmete, ali davčni zavezanec, ki opravlja le dobave blaga ali storitev, za katere nima pravice do odbitka DDV, ali pravna oseba, ki ni davčni zavezanec.