Nakup nad 5000€
Zakaj bi napovedal dvig banki, če pa s toliko gotovine trgovcu ne morem plačati? Dam trgovcu kartico in mi poberejo iz računa ane?[/quote]
S kartico bos se vedno lahko placeval tako…
Ps – namesto placila s kartico obicajno (v 99,9{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}) odobrijo se kak dodaten popust, ce jim nakazes iz svojega TRR na njihovega, saj ne placajo provizije in ste tako oboji v plusu
Zakaj bi napovedal dvig banki, če pa s toliko gotovine trgovcu ne morem plačati? Dam trgovcu kartico in mi poberejo iz računa ane?[/quote]
Ps – namesto placila s kartico obicajno (v 99,9{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}) odobrijo se kak dodaten popust, ce jim nakazes iz svojega TRR na njihovega, saj ne placajo provizije in ste tako oboji v plusu :)[/quote]
Se pravi, rečem da mi dajo številko njihovega računa in potem jim preko klika nakažem celotno vrednost nakupa?
Ps – namesto placila s kartico obicajno (v 99,9{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}) odobrijo se kak dodaten popust, ce jim nakazes iz svojega TRR na njihovega, saj ne placajo provizije in ste tako oboji v plusu :)[/quote]
Se pravi, rečem da mi dajo številko njihovega računa in potem jim preko klika nakažem celotno vrednost nakupa?[/quote]
Ja, pa saj ti dajo vedno predracun in tudi tam pise njihov TRR in tudi sklic,’tako da tocno vedo, da si placal ti.
Ali pa kartica (ampak kot pravim, v veliki vecini primerov za gotovinsko placilo in sem stejejo tudi nakazila na TRR dobis se dodaten popust v primerjavi s placilom s kartico).
Kontrola, kaj kupujes, kako kavo/caj pijes, ali jes svinjsko meso, uporabljas tampone/vlozke… te ne moti?
Kaj pa kontrola, ali se vedno nosis isto stevilko oblacil kot pred petimi leti, te ne moti?
Pa kontrola, s katerim sportom, ce sploh katerim se ukvarjas in koliko porabis za opremo za to, te prav tako ne moti? Pa koliko kilometrov prevozis, tudi ne?
Pa jim te podatke s karticami zvestobe prostovoljno dajes in se to v popolnoma komercialne namene
Plačaj preko računa (nlb klik, skb net…), da boš imel potrdilo o plačilu. Moja tašča je par let nazaj kupila clia. Nekaj je oddala v gotovini, nekaj je vzela kredita. In čez kakšno leto na njena vrata potrka kriminalist. Preiskovali so zaposleno v avto hiši, kjer je kupila avto. Menda je vzpodbujala stranke, da so nosile gotovino, sama pa si je lepo vsakič odrezala košček pogače.
fizična oseba lahko plača z gotovino račun do 5000,00 eur, pravna oseba pa max 450 eur, tako pravi zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, preko pos terminala ti noben trgovec ne bo dovolil plačati zaradi visoke provizije, ki bi jo moral v tem primeru plačati, če plačaš preko posa 300000 eur bo banka (oz bankart) drpnil trgovca s provizijo med 450- 900 eur za to transakcijo kar pa lahko znese že skoraj celoten zaslužek trgovca pri avtu oz mu ga sorazmerno zmanjša, oz če boš tečnarila s plačilom s kartico ti naj lepo trgovec zaračuna še stroške kartičnega poslovanja da te strezni, nekako tako kot to počne država če hočeš plačati recimo cestnino s kartico ( čeprav tam začuda nobena ženska ne pizdaka zaradi tega ko pa to doživi v trgovini recimo pa že začne kot pobesnela klicati Kutinovo in inšpekotart); če trgovec kljub temu vzame gotovino ga lahko doleti kazen do 250000 eur; gotovinski popust si pa kure lepo vtaknite v rit ker niste finančno pismene
Kontrola, kaj kupujes, kako kavo/caj pijes, ali jes svinjsko meso, uporabljas tampone/vlozke… te ne moti?
Kaj pa kontrola, ali se vedno nosis isto stevilko oblacil kot pred petimi leti, te ne moti?
Pa kontrola, s katerim sportom, ce sploh katerim se ukvarjas in koliko porabis za opremo za to, te prav tako ne moti? Pa koliko kilometrov prevozis, tudi ne?
Pa jim te podatke s karticami zvestobe prostovoljno dajes in se to v popolnoma komercialne namene :([/quote]
Plačujem vedno z gotovino, sem en poslednjih dinozavrov, ki ne uporabljajo plačilnih kartic.
Glede trgovinskih kartic in kar se komercalnosti tiče, od nas nimajo kaj dosti koristi, ker smo opolnoma anti-standardni
Sicer pa ja, je kontrola, pa ne samo preko kartic, tudi preko telefonov, tablic, računalnikov, gps…
ja, mali človek ima doma v enem predalu trideset jurjev za nov avto, če je pa žena fovš, odpre še drugi predal in kupi še njej enega za štirideset.
potem gresta pa vsak s svojim malo na dopust…[/quote]
Ne govorim o revnih ljudeh, ampak o navadnih ljudeh.
Sicer je danes res večina preselila denar na banke, najde se jih pa še vedno kar nekaj, ki imajo denar doma. Veliko denarja.
čudna logika, trgovec ni nič izgubil, ti pa si pridobila? pravkar si na novo definirala 3 Newtonov zakon:)[/quote]
Seveda trgovec ni nic izgubil, popust, ki ga je dal meni, pokrije provizijo, ki bi moral placati za karticno poslovanje + nizji DDV, saj je tudi pri znizanju cene DDV nizji.[/quote]
saj pravim, da imaš čudno logiko, ki v primeru, ki ga navajaš meji na izsiljevanje gre pa takole; če mi daš 3 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} popusta jaz ti plačam z gotovino in tebi ni treba plačati stroškov kartičnega poslovanja ( kar ni čisto res ker najem pos terminala plačaš v vsakem primeru pa če ne opraviš nobene transakcije), če mi ne daš popusta plačam s kartico in provizijo pokasira ( ker sem pač žleht) banka, v obeh primerih trgovec izgubi 3{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} zasluška, v prvem jih pridobiš ti ( trgovec pa mora v vsakem primeru plačati še stroške pologa gotovine na banko, tako ga še 1x zatolčeš, s tem se tudi tvoj”prihranek” pri ddv porazgubi)..saj zato pa ste finančno nepismene:)
Pa jim te podatke s karticami zvestobe prostovoljno dajes in se to v popolnoma komercialne namene :([/quote]
Bravo Barca. Ena za ovce:)
Seveda trgovec ni nic izgubil, popust, ki ga je dal meni, pokrije provizijo, ki bi moral placati za karticno poslovanje + nizji DDV, saj je tudi pri znizanju cene DDV nizji.[/quote]
saj pravim, da imaš čudno logiko, ki v primeru, ki ga navajaš meji na izsiljevanje gre pa takole; če mi daš 3 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} popusta jaz ti plačam z gotovino in tebi ni treba plačati stroškov kartičnega poslovanja ( kar ni čisto res ker najem pos terminala plačaš v vsakem primeru pa če ne opraviš nobene transakcije), če mi ne daš popusta plačam s kartico in provizijo pokasira ( ker sem pač žleht) banka, v obeh primerih trgovec izgubi 3{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} zasluška, v prvem jih pridobiš ti ( trgovec pa mora v vsakem primeru plačati še stroške pologa gotovine na banko, tako ga še 1x zatolčeš, s tem se tudi tvoj”prihranek” pri ddv porazgubi)..saj zato pa ste finančno nepismene:)[/quote]
Pomaga cisto prijazno vprasanje “mi odobrite kaj popusta, ce placam z gotovino?”.
In mimogrede, ker imam v sluzbi opraviti tudi s tem, dobro vem, kaki so stroski karticnega poslovanja, tudi to, v kakem casu izdajatelj kake kartice nakaze denar na TRR in ne, nimas denarja ze naslednji dan.
In manj izhodnega DDV ima prodajalec, ne jaz kot kupec….
saj pravim, da imaš čudno logiko, ki v primeru, ki ga navajaš meji na izsiljevanje gre pa takole; če mi daš 3 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} popusta jaz ti plačam z gotovino in tebi ni treba plačati stroškov kartičnega poslovanja ( kar ni čisto res ker najem pos terminala plačaš v vsakem primeru pa če ne opraviš nobene transakcije), če mi ne daš popusta plačam s kartico in provizijo pokasira ( ker sem pač žleht) banka, v obeh primerih trgovec izgubi 3{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} zasluška, v prvem jih pridobiš ti ( trgovec pa mora v vsakem primeru plačati še stroške pologa gotovine na banko, tako ga še 1x zatolčeš, s tem se tudi tvoj”prihranek” pri ddv porazgubi)..saj zato pa ste finančno nepismene:)[/quote]
Pomaga cisto prijazno vprasanje “mi odobrite kaj popusta, ce placam z gotovino?”.
In mimogrede, ker imam v sluzbi opraviti tudi s tem, dobro vem, kaki so stroski karticnega poslovanja, tudi to, v kakem casu izdajatelj kake kartice nakaze denar na TRR in ne, nimas denarja ze naslednji dan.
In manj izhodnega DDV ima prodajalec, ne jaz kot kupec….[/quote]
No lej, Cezar je tako dober, da provizijo raje trgovcu pusti, naj si on opomore
Konkretno pri avtih je sama cena avta približno pol končne cene … v drugi polovici so davki, dajatve, priprava avta in marža. Lahko daš takoj levo jajce stran, da trgovčeva provizija ob 30 jurjev vrednem avtu ni samo dva jurja.
In če bi bilo trgovcem tako jadno dati ta popust na gotovino, ga ne bi dajali, kaj meniš? Jaz tudi vedno vprašam in skoraj povsod mi dajo popust, če plačam po predračunu oziroma prinesem denar.
Ko sem kupovala avto, to je bilo še v časih tolarja in sem morala zamenjati marke, veliko mark, sem kot prvo klicala naokrog, kje mi dajo boljši menjalni tečaj, kot drugo vprašala za gotovinski popust. Ko sem prodala stanovanje in sem imela malo konkretnejši znesek na računu, sem se v banki zdilala za višje obresti. Vprašat ni greh, saj nisem bila edina taka. To je ustaljena praksa v času normalnih obresti, zdaj verjetno ne.
In manj izhodnega DDV ima prodajalec, ne jaz kot kupec….[/quote]
in ko ti trgovec reče ne? potegneš ven kartico,drži? če trgovec nima toliko obratnega kapitala, da ga moraš ti financirati potem bi moral že včeraj zapreti trgovino ker je danes že prepozno;
seveda ima manj izhodnega ddv trgovec, ampak posledično ima manj zaslužka; pa poglejva še tvoj ddv ; če ti prodam stvar za 100 eur brez popusta odvedem 18,03 eur ddv, če ti dam pa 3{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} popusta, ti plačaš 97 eur, jaz pa odvedem 17,48 eur ddv;torej mi je pri prvi transakciji ostalo po odvedbi ddv 81,97 eur, pri drugi transkaciji pa 79, 52 eur, kar pomeni zame manj 2.45 eur, torej o kakem prihranku pri ddv že govoriš? aja, konec leta bom plačal manj davka od dobička če dajem več popustov la kako?