Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine nakup nepremičnine in izvenzakonska skupnost

nakup nepremičnine in izvenzakonska skupnost

Pozdravljeni,
zadnji teden me tare eno vprašanje. S fantom sva sedaj pol leta v najemniškem stanovanju- sama sem bila že prej in vse stroške in najemnino plačujem jaz- mi pomaga pri kakšni položnici, servisu avta, bencinu… ampak načeloma so vsi stroški stanovanja moji. Sedaj smo pa na začetku pri nakupu stanovanja- jutri podpišemo pogodbo. Stanovanje bo 1/1 pisano name – le plačnik stanovanja bo moja mami. S fantom se bova torej skupaj vselila v to stanovanje, vendar pa ne on ne njegovi ne bodo prispevali nič k nakupu stanovanja, ki je popolnoma opremljeno, tako da midva tudi ne bova kupila nič opreme. Sedaj me pa zanima kaj v primeru da greva čez 5 let narazen. Ali njemu po zakonu kaj pripada ali ne? Me lahko toži za 50% stanovanja? Kaj storiti v takšnem primeru, podpisati kakšno pogodbo…?

Lep pozdrav

Glede na to, da se bo sklepala pogodba o nakupu in prodaji in bo prisoten notar/odvetnik, predlagam, da greste prej do njega in se tam vse pogovorite, kaj vas tare.

Zadeva je takšna – kaj bo jutri, je danes težko oceniti. Lahko bo on zahteval “svojih” 50%, lahko da ne. Lahko bo sodišče presodilo tako, da njemu pripada nekaj, lahko da ne. Naj mama le lepo shrani dokumente o plačilu. Kaj bi pa posamezen sodnik enkrat določil, je pa sedaj težko vedeti. Če se bo štelo, da sedaj obstaja izvenzakonska skupnost, se tudi šteje, da gre za skupno premoženje, saj je bilo pridobljeno v času te zveze….

Se me sicer ne tiče, a vendar menim, da je problem drugje kot le v tej polovici stanovanja. Razmerje, kjer služita oba, za stroške pa prispeva le eden, ima rahlo napačno osnovo in dvomljivo prihodnost, žal….

V pogodbo se verjetno lahko zapišejo dejstva, kot je, da se stanovanje kupuje popolnoma opremljeno in da je kupnino v celoti prispevala oseba ta pa ta (verjetno tudi s svojega tekočega računa, tako da je vir denarja popolnoma dokazljiv).

Kaj bo čez pet, deset, dvajset let, bosta pa videla. Navsezadnje bosta v tem času lahko stanovanje recimo kaj obnavljala in bo njegova vrednost zato večja; v tem primeru mu bo seveda pripadal določen delež.

V bistvu bi bilo zate z vidika morebitnih zapletov bolje, če bi stanovanje kupila mama in ti ga nato podarila. Bi bila pa to nekoliko dražja varianta zaradi stroškov prepisa in to.

Če bo stanovanje napisano nate ni problemov, ker če bo fant hotel polovico bo moral dokazati da je polovico tudi prispeval.
Kar pa ne bo mogel dokazati ane!

Pri izvenzakonski skupnosti bi moral fant najprej dokazati izvenzakonsko skupnost. Nato pa dokazati kolko je dal zraven.

Problem zna biti le če se ne bo hotel izseliti iz stanovanja tu ti lastništvo ne pomaga preveč.

Nočem bit žleht,ampak ti svoje premoženje daješ na uporabo brezplačno. Star pregovor: čisti računi dobri prijatelji.

Normalno je, da se pri dveh položnice delijo na polovico.Ne razmišljaj,da tebi pomaga pri kaki položnici. Njegova dolžnost je,da plača svojo polovico! Ker uporablja tvoje stanovanje in tvojo opremo bi bilo prav, da plača uporabnino-seveda v gotovini.

Lepo,da si zaljubljena ampak ne plačuj previsoke cene. Posvetuj se z mamo, sigurno ima veliko izkušenj.

Žal ti moram povedati, da je v praksi tako, da on lahko zahteva 50% stanovanja, če gresta narazen. Sta v izvenzakonski skupnosti, v času te skupnosti pa kupuješ stanovanje. Zadeva gre na pol. Imaš pa možnost dokazovati, da si več prispevala in dobiti več. Če ga ne boš mogla izplačati, on pa tudi tebe ne bo hotel, bo cirkus. To so skrajno neprijetne zadeve. Premisli preden greš v nakup. Ali bo še vedno pisano na mamo, mama ti ga podari, posebna pogodba med vama s partnerjem,…. Ampak, ko se zalomi, se ljudje začnejo drugače obnašati.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close