Nakup nepremičnine v Italiji ( Gorica – Trst)
Velika ponudba za slovenske razmere poceni stanovanj v zamejstvu, kjer za ceno garsonjere na relaciji Nova Gorica – Obala, kupiš primerljivo dvo do trisobno stanovanje, se mi zdi vabljiva priložnost. Kdo od vas še razmišlja v tej smeri? Veliko naših ljudi je to že naredilo. Zanimajo me izkušnje, ker je to vendarle bolj italijansko okolje, čeprav z znatnim deležem naših ljudi.
Ja, midva z možem imava tak plan, ker bi on rad šel živet na Primorsko. Že zdaj veliko časa prebijeva tam.
Verjetno je fajn, če znaš vsaj malo italijansko, ker si z angleščino in slovenščino bolj malo lahko pomagaš, drugih zapletov pa niti ne vidim. Stanovanja so res poceni, tudi hiše, urejena, midva gledava malo bolj zaledje, ne bi bila čisto direkt ob morju (to je prijetno predvsem poleti in ko sije sonce, sicer pa malo manj). Povezava z notranjostjo Slovenije je odlična, v dobri uri si v LJ, hitreje kot iz Kopra.
Težko sploh razberem ceno kilovata pri nas, ampak če pravilno razumem račun, je v Italiji cenejši? Pa našla sem recimo eno povprečje stroškov v trisobnem stanovanju in je 150 evrov (elektrika, voda, smeti, upravnik), kar je primerljivo s slovenskimi bloki.
Hrana je tam tam.
Bencin je dražji.
Javni prevoz je cenejši.
Večerje zunaj tam tam.
Kava (odvisno kje) včasih tudi cenejša.
Ravno ta del me najbolj zanima. Kako nas sprejemajo. Itak si forešt… V dvojezičnem okolju bi teh težav ne smelo biti. Sicer pa spet odvisno od lokacije. Prilagoditi se moraš ti, ne oni.
Kakšnega posebnega sovraštva zadnja leta ne opažam… Tudi, ko grem kam globlje v Italijo nimam občutka, da bi imeli kakšen negativen odnos do nas. Mislim, da gre bolj za stare strahove, ki jih občasno podpihujejo na obeh straneh, ko zmanjka druge vsebine. Pa še to ne pade več na plodna tla.
Res bi želel slišati mnenje nekoga, ki tam dejansko živi in ne sodb od daleč.
Jaz to res ne morem verjet kako imate nekateri do vseh neko sovraštvo in kako imate slabe izkušnje.
Jaz v Italiji še enkrat nisem imela nobene težave, zato ker bi bila Slovenka pa živim celo življenje 25km od meje. Jaz mislim da imamo bolj Slovenci neko sovraštvo do njih kot oni do nas. Predvsem pa mislim da če že delajo probleme zamejski slovenci slovencem in ne Italijani.
Nasplošno so bolj prijazni od nas, ko pridem k nam v trgovino te Slovenec kar tako za hec zajebava, tega dol ni.
Verjamem pa da če greš v Italijo, Avstrijo, Hrvaško ali Madžarsko in imaš neke sovražne govore, da te bodo poslali v k…. to je pa povsod enako.