Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine nakup nepremičnine

nakup nepremičnine

Ko kupuješ, si moraš vzet čas. brezveze nekomu, ki je prepričan, da bo prodal po nastavljeni ceni, razlagat, kako bodo cene padle (jaz sem pripričana, da bodo, samo ne vem, ali čez 1 mesec ali 3 leta). Pač poišči drugo varianta, kjer je človek pripravljen na dogovor.

Pri meni ne moreš zbit cene. Sem jo že sama! Cenilec, ki ocenjuje za banke, za najem kredita ,je stanovanje ocenil na 260 000. Jaz pa sem glede na prenatrpan trg zadovoljna z 220 000. Mi gre cenkanje na živce.

Kakšen smešen komentar. Saj ne gre za hlebec kruha. Morda je tvoja nepremičnina vredna toliko, na kolikor jo ceniš, lahko bi kdo dal zanjo še 20 jurjev več, a rav tako je morda vredna tudi samo 180 jurjev. In če ne bo nikogar, ki bi po tvoji ceni kupil, se boš pač šla cenkanje, pa če ti je prav ali ne. Če seveda sploh resno misliš prodat. Če ti ni treba, ali ne želiš, boš pač imela (še) eno nepremičnino več.

Nižanje in zbijanje cene je odvisno predvsem od prodajalca. Nekateri potem raje nepremičnino, ki je ne morejo prodati, oddajo, če ne potrebujejo denarja za prodajo.
To se je zgodilo tudi nam – bili smo resni kupci, prvi v vrsti za nakup obnovljene vrstne hiše ki se je sicer prodajala že 3 leta za absolutno previsoko ceno in ki bi zahtevala nekaj manjših adaptacij sicer. Ponudili smo najprej za 10% nižjo ceno od oglaševane pa se sploh niso hoteli nič pogajati ampak so kar nekaj tečnarili in bili vsi zoprni in užaljeni ter neprijazni. Grozili so nam, da bodo nepremičnino umaknili iz prodaje in jo raje oddali. Zato smo na predlog agentke ponudili višjo ceno, ki je bila za cca 5% nižja od oglaševane v upanju, da bomo našli skupni jezik pri pogajanjih. Takrat pa so se prodajalci nemudoma odločili, da hišo raje obdržijo zase in jo poskušajo oddati, tako da smo se obrisali pod nosom in smo zdaj spet na začetku iskanja.

Po mojih izkušnjah vsaj v Ljubljani večina prodajalcev ni pripravljena kaj dosti spuščat cene. Je pa res, da sem bil v 3 letih morda na kakšnih petnajstih ogledih, le pri enem se mi je zdela cena približno sprejemljiva in smo že skoraj sklenili kupčijo pa se je potem v zadnjem hipu na moji strani nekaj zapletlo. Potem sem pa dal iskanje za eno leto na pavzo in zdaj spet malo gledam. Po nekaj ogledih ugotavljam, da je še vedno isti šmoren, večina prodajalcev trmasto vztraja na za moje pojme absolutno previsokih cenah. Tako da razmišljam, da bi spet pristopil do prvotnega stanovanja, ki sem ga že lani poleti imel namen kupiti in tokrat dal za nekaj odstotkov nižjo ponudbo od lanske dogovorjene cene. Tisto stanovanje se namreč še vedno prodaja, zdaj že več kot eno leto in očitno je, da ni nekega prevelikega interesa zanj po nastavljeni ceni. Je pa res, da bi tokrat imel opravka z agencijo, lani je bila še privat ponudba, hehe. Vem pa točno pa kakšni ceni je to stanovanje prodajal investitor pred nekaj leti, ko se je še gradilo oz. je bilo še povsem novo, cena je bila skoraj točno takšna, kot bom morda ponovno ponudil jaz, za povrh dam še nekaj evričev za tistih par kosov opreme notri in to je to. 😀 Nepremičninskega balona pač ne bom pomagal pumpat, ker ni nobenega razloga, da bi plačal danes več za stanovanje, kot je le-to stalo, ko je bilo še čisto novo pred recimo 4 leti.

cena je bila skoraj točno takšna, kot bom morda ponovno ponudil jaz, za povrh dam še nekaj evričev za tistih par kosov opreme notri in to je to. 😀 Nepremičninskega balona pač ne bom pomagal pumpat, ker ni nobenega razloga, da bi plačal danes več za stanovanje, kot je le-to stalo, ko je bilo še čisto novo pred recimo 4 leti.

————
No, Vztrajen, daj se pohvali raje tedaj, ko bo prodajalec tudi sprejel tistih tvojih nekaj evričev, ki jih kaniš dati za povrh.

Skor gotovo bo, ker je bila že pred letom skoraj taka cena dogovorjena. Se pa ne sekiram, če ne bo, saj mi je vseeno za butaste ljudi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close