Nakup nove nepremičnine in hipoteka na obstoječo
Ker tu veliko veste, ali je to izvedljivo:
V lasti imaš nepremičino A, odplačano. Želiš kupiti nepremičino B, katere vrednost je malo manj kot dvakratnik nepremičnine A. Ali je možno da vzameš hipotekarni kredit za nepremičino B, za delež samoudeležbe (40 %) pa jamčiš s hipoteko na nepremičino A, ki jo oddajaš in s tem kriješ hipotekarni kredit na nepremičini B?
Koliko hipoteke dejansko plačuješ? Hipoteko na nepremičino B ali tudi delež na nepremičino A?
Hipoteka je samo garancija za odobritev kredita, razen morebitnega cenilca ne plačaš zanjo nič. Za opisan primer ti banka da ugoden kredit tudi brez poroka in pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, a zelo verjetno bo hipoteka na obeh nepremičninah.
Hvala za odgovor.
Bom bolj nazorna.
Imam stanovanje, vredno 100 000 eur. Kupila bi hišo, vredno 190.000 eur. Stanovanja ne bi prodajala. Za hišo bi vzela hipotekatni kredit, vendar potrebujem še 30 % lastne udeležbe. Za teh 3o% bi dala hipoteko na stanovanje, torej bi imela dve hipoteki – na stanovanje in na hišo.
Stanovanje bi oddajala (lokacija, kjer se to finančno splača) in bi si z najemnino krila skoraj ves del hipotekarnega kredita za hišo. Zanima me, kaj je s hipoteko na stanovanju – se ta tudi mesečno odplačuje, ali je le “gor” kot del hipoteke za hišo?
Mislim, da to ne bo šlo skozi.
Me pa pa zanima, kje lahko stanovanje, vredno 100 jurjev, oddajaš za jurja na mesec, kolikor te bo približno prišla mesečna obveznost nadaljnjih 30 let?
Lastna udeležba ne more biti hipotekarni kredit. Morda ti bi banka vse to omogočila, ne bi pa bilo lastne udeležbe. Sliši se seveda fino, kredit bi se od plačeval sam, ampak realno ni tako. Ne moreš vzeti kredita, ki ga vsaj v večini nisi sposoben odplačevati iz svojih odhodkov. Davek in morebitne težave, pa je dohodek iz najemnine na polovici pričakovanega…
Ce si zaposlena v ju lahko dobiš v določenih primerih kredit brez lastne udeležbe. Če vzameš 2,moras jasno 2 servisirat. Stvari so preproste, izvedba včasih ni. Ti bi morala vzeti najmanj 230000 kredita, 2 hipoteka in še kakšnega poroka.. Bi šlo, če se kaj zalomi?
S to računico prideš na dve ubogi deložirani starki, če se boš dovolj promovirala in bila dovolj stara, ti bodo na monu vsi stopili v bran :p
Tista hipoteka je “le gor” kot jamstvo, da boš pač plačala. Ampak to je en velik riziko, dobro premisli, če se ti res splača, ker dolg odplačevati z najemnino…..jaz se v to ne bi spuščala. Nobenega jamstva nimaš, da bo stanovanje vedno oddano.
Vseeno je stanovanje nek back-up. Ce se ti zalomi, ga lahko se vedno prodas in odplacas 100.000 kredita. Ostane ti se najvec 90.000. Po mojem mnenju ni to nic vecji riziko, kot ce bi imela 100.000 lastne udelezbe…
Ni mi jasno, zakaj pri streli si je treba nakopat neko tako drago nepremičnino – če nimaš financ.
Eno celo življenje boš odplačevala neko nepremičnino in ne boš v bistvu nič življenja uživala. Če ti gre vse po sreči.
In verjemi, da v življenju ne gre vse po sreči. Ne imej prevelikih apetitov. Ni vredno.
Raje privošči sebi in družini kaj življenja in ne samo neko bajturino in pašteto na kruhu naslednjih 30 let. Otroci ti ne bodo hvaležni.
Kredita z samo z najemnino ne boš mogla odplačevati. KOnec koncev je treba stanovanje obnavljati, popravljati, pa še vsa zavarovanja ( x2). Streha, fasada (x2)
Saj je lepo sanjati – zato pa sanje so……………..ampak samo to.
Forum je zaprt za komentiranje.