Nakup novega avta
Pozdravljeni,
Prepričan sem da je že veliko tem na podobno vprašanje, vendar moja tema ne zajema le nakupa rabljenega avta temveč tudi druga vprašanja o avtih na splošno.
1. Čez en mesec imam faks in sem se odločil nakupiti nov avto. Imam približno 3000 eur (lahko bi šel malo gor malo dol). Odločil sem se za nakup dizelskega avtomobila, saj imam že samo do faksa 10 kilometrov v eno smer.
Zanima me če bi se kljub 20km poti vsak dan splačalo bolj bencinarski avto?
2. Zaenkrat sem si ogledal že kar precej avtov in zelo so mi v oči padli avti Audi A3, A4 in pa A6. Problem je v tem da jih ima večina pri taki ceni že okoli 250 tisoč prevoženih kilometrov.
Zanima me kaj menite, se splača kupiti avto nad 200 tisoč kilometrov?
3. Vem da z nakupom avta znamke kot je Audi sigurno ne bom privarčeval na servisih, ravno obratno. Avto mi je pač res veliko lepši od konkurence. Razen audija pa se mi je zdela edina primerna rešitev še kakšen VW Golf ali kaj podobnega. To bo tudi moj prvi avto, in nisem tako izkušen, vendar sigurno nisem za BMW avte, ne po izgledu, ne po ničemer drugem.
Zanima me kaj mislite o audiju na splošno (letniki 2000-2005). Poraba, cena servisa, primerjava s konkurenco?
4. Ker sem precej neizkušen sem se odločil da bi pri ogledu avta s sabo vzel še nekega izkušenega mehanika, da bi malo pogledal če je avto vredu. Ima tudi računalnik s katerim lahko preveri če so kilometri prevrteni.
Zanima pa me vseeno, kaj so glavne stvari na katere je treba paziti pri nakupu rabljenega avta? Ne bi rad dobil avta ki mi crkne po enem tednu, ni pa mi problema redno servisirati in vsake nekaj mesecov kaj zamenjati.
5. Veliko ljudi predlaga da za prvi avto kupiš neko poceni kripo, da se naučiš voziti in ti ni problema če ga razbiješ. Jaz nisem takšnega mnenja, želim imeti vsaj soliden avto ki mi bo zdržal nekaj let.
Sedaj pa me zanima kaj mislite da je idealna konjska moč avtomobila. Ne mislim ravno dirkati, ampak bi se rad solidno vozil vsaj 150km/h brez maksimalnega gasa. Rad bi vozil 130 na uro z malo gasa, da bi tudi privarčeval malo na porabi. Ne vem pa kako se poveča poraba če primerjaš recimo avto z 110 konji ali pa 140. Razmišljal sem o 110 konjih.
Vsem ki mi boste pomagali se lepo zahvaljujem, upam da bo ta objava prišla prav še komu drugemu!
Če vam audi ni všeč, mi lahko brez težav predlagate tudi druge avte, še bolje pa bi bilo če bi napisali razloge zakaj vam ni všeč, slabosti.
Lep pozdrav
Moje mnenje po vrsti:
1. Dizla ponavadi kupijo tisti, ki na leto delajo krepko čez 25.000 km. Pač si preračunaš kilometre glede na predvideno pot a glede na napisano se ti avto z bencinskim motorjem bolj splača. Tudi redni servisi so za odtenek cenejši pri avtomobilih z bencinskim motorjem.
2. Pri izbiri avtomobila ti polagam na srce, da razmisliš, kaj potrebuješ in kaj si želiš. Recimo, želiš si Audija A4 oz. A6, čeprav se boš verjetno večino časa sam vozil in še to po možnosti po mestu, kjer boš težje našel parkirno mesto kot z avtomobilom iz nižjega razreda. Določit si moraš robne pogoje, torej vse kar ti je pomembno in to po prioritetah.
Ko si boš izbral avto pojdi tudi na tale portal http://avtonasveti.com/zanesljivost-vozil-po-znamkah/ in si poglej za točno določen model in letnik, kaj zna biti problem.
3. Z Audijem iz tega obdobja nimam izkušenj.
4. Glede ogledov … naj se ti ne mudi – vzami si čas in poglej več avtomobilov istega letnika, da boš lahko primerjal ponudbo. Načeloma mehanik ni slaba odločitev a dejansko se povsem ne moreš zavarovati. Kar se tiče kilometrov ne rabiš mehanika, zahtevaj 2 podatka iz prometnega dovoljenja (št. prometne in registrska) potem pa preveriš na https://e-uprava.gov.si/javne-evidence/motorna-vozila.html. To je top portal imaš vso zgodovino notri zabeleženo, koliko lastnikov, št. kilometrov pri zadnjem tehničnem pregledu …
5. 110 KM se sliši čisto ok, no težji kot je avtomobil manj se potem pozna vsa ta moč a jaz osebno kot začetnik nisem pogrešal takšno moč motorja, ker se po avtocesti niti nisem veliko vozil.
Še nekaj bi dodal. Obstaja pravna razlika med nakupom avtomobila od fizične ali pravne osebe. Če kupiš od fizične osebe, preko kupopradajne pogodbe ponavadi velja kupljeno-videno. Če pa kupiš avto od pravne osebe (avtohiše) pa ti zakonsko pripada garancija na skrite napake – 1 mesec.
Pozdravljen Corix
Naj smo še dodam to, ker podrobne podatke in nasvete ti je že AlešP napisal, da si lahko podrobne podatke o vozilu poleg e-uprave preveriš na avtoDNA ( https://www.autodna.si/ ) kejr mislim, da boš dobil veliko oporabnih podatkov, ki ti bodo koristili pri nakupu tvojega vozila.
Uspešen nakup ti želim