nakup prve nepremičnine
Trenutno sem v najemu (LJ) in se odločam za nakup prve nepremičnine. Zaradi zasoljenih ljubljanskih cen oglase (garsonjera ali manjše 1-sobno stanovanje) že dolgo spremljam v drugih mestih. Končno v Postojni najdem 2 garsonjeri (22 in 28 m2) in me foter zabije, da on pa v garsonjero ne bi šel (premalo prostora) in da bi par let počakal, da cene padejo. Kljub temu se zmenim za ogled in ga vprašam, če bi šel z mano. Njegova reakcija: Za 28 m2 veliko garsonjero nameravam odšteti 88 k€ in se potem še voziti v LJ??? On je ves čas mislil, da kupujem v LJ, čeprav sem mu 3x pokazal oglas.
Kolikor sem ga razumel, bi on za ta znesek v LJ iskal vsaj enosobno stanovanje oz. še počakal, da cene padejo. Resničnost pa je, že majhno garsonjero težko dobiš pod 100k – nič ne kaže, da bi se cene v bližnji prihodnosti umirile ali celo padle. Ljudi, ki se po 1 uro vozijo v LJ delat pa je čedalje več – torej moj predlog ni tako nenavaden.
Zdaj vidim, da foter razmer na nepremičninskem trgu ne pozna. Po razmišljanju sodeč je ostal nekje leta 1990. Kakorkoli se to sliši, vidim, da mi z nasveti ravno ne more pomagati in se bom moral znajti sam. Kako ste ostali prišli do prve nepremičnine (v smislu nasvetov, pomoči, financ itd.)?
Oče je pač iz enega drugega cajta in ni več kompetenten, da karkoli presoja. Torej: se ga ne vozi s seboj na oglede, niti se ga ne prosi za nasvet okoli nakupa, financ, itd.
Moj nasvet: če si našla stanovanje v Postojni, ga kupi in si išči službo kje tam, ni vrag, da v nekem obdobju ne boš nekaj našla. Škoda vsakega dneva, ki ga boš prebila na cestah do Ljubljane in nazaj. V Ljubljani kupovat (brez finančnih botrov) je pa kot bi se zaletaval z glavo v zid – škoda tvoje glave.
Razmisli tudi o Novem mestu zaradi zaposlitvenih priložnosti ali pa Štajerska od Celja naprej.
Žal tako je, če nimaš, greš dlje. Ni pa nič s tem narobe, pač štartaš na novo in gradiš življenje od tam naprej.
stari… slušaj muškota… fotra mam u mislih…
obresti so gor… cene stanovanj ne padajo… ti praktično preplačuješ… teh budal bo zmanjkal.
glej likvidnost se izpumpava nov denar se ne bo tiskal ker je inflacija že tako visoka. amerika je tik pred tem da zataji na dolgu in bankrotira… nepremičninski trg je tudi na robu prepada in da gredo cene južno.
strpljen spašen.
najemnik313, 23.02.2023 ob 10:59
Trenutno sem v najemu (LJ) in se odločam za nakup prve nepremičnine. Zaradi zasoljenih ljubljanskih cen oglase (garsonjera ali manjše 1-sobno stanovanje) že dolgo spremljam v drugih mestih. Končno v Postojni najdem 2 garsonjeri (22 in 28 m2) in me foter zabije, da on pa v garsonjero ne bi šel (premalo prostora) in da bi par let počakal, da cene padejo. Kljub temu se zmenim za ogled in ga vprašam, če bi šel z mano. Njegova reakcija: Za 28 m2 veliko garsonjero nameravam odšteti 88 k€ in se potem še voziti v LJ??? On je ves čas mislil, da kupujem v LJ, čeprav sem mu 3x pokazal oglas.
Kolikor sem ga razumel, bi on za ta znesek v LJ iskal vsaj enosobno stanovanje oz. še počakal, da cene padejo. Resničnost pa je, že majhno garsonjero težko dobiš pod 100k – nič ne kaže, da bi se cene v bližnji prihodnosti umirile ali celo padle. Ljudi, ki se po 1 uro vozijo v LJ delat pa je čedalje več – torej moj predlog ni tako nenavaden.
Zdaj vidim, da foter razmer na nepremičninskem trgu ne pozna. Po razmišljanju sodeč je ostal nekje leta 1990. Kakorkoli se to sliši, vidim, da mi z nasveti ravno ne more pomagati in se bom moral znajti sam. Kako ste ostali prišli do prve nepremičnine (v smislu nasvetov, pomoči, financ itd.)?
Poskrbi zase. Oče pa bo čakal in po 10+ letih dojel, da cene sicer vedno malo nihajo, a skozi čas vseeno konstantno rastejo.
V žlahti imam par, ki že 15+ let čaka, da bodo cene padle. Še vedno sta v najemu, le da imata zdaj še dva otroka in jima bo vse težje zbrati denar za nakup nepremičnine.
makacivcata, 23.02.2023 ob 11:47
stari… slušaj muškota… fotra mam u mislih…
obresti so gor… cene stanovanj ne padajo… ti praktično preplačuješ… teh budal bo zmanjkal.
glej likvidnost se izpumpava nov denar se ne bo tiskal ker je inflacija že tako visoka. amerika je tik pred tem da zataji na dolgu in bankrotira… nepremičninski trg je tudi na robu prepada in da gredo cene južno.
strpljen spašen.
Eh, folk pričakuje, da bodo cene padle za polovico ali vsaj 30%. Ja, obresti se dvigajo, ampak moraš vedeti, da se tudi gospodarstvo v EU počasi postavlja nazaj na noge. Večina EU podjetji ima za 2022 rast dobička in to je garant, da cene ne bodo padle tako, kot si nekateri predstavljate. Tudi uradna inflacija se bo umirila in z njo euribor.
jugo196, 23.02.2023 ob 11:55
Dobis kaksne manjse mansarde v zelo starih zgradbah. Samo potem moraš se 1x tolk denarja vreci za adaptacijo, prenovo itd. Ni tu racunice.
Vedno je catch pri takšnih stanovanjih, da imajo tako “nizko” ceno. Že to, da je v večstanovanjski stari zgradbi je velik minus. Potem je ponavadi še v kakšnem pritličju, težave z vlago, težave z opremo, težave s solastniki,…
Takšne cene so, da se čimprej znebijo takšnega stanovanja in si operejo roke. Uporabne garsonjere so v Ljubljani danes od 130k navzgor.
In ne, cene v Ljubljani se ne bodo znižale, šlo bo le gor.
iz kje si pa ti padu, 23.02.2023 ob 12:09
Vedno je catch pri takšnih stanovanjih, da imajo tako “nizko” ceno. Že to, da je v večstanovanjski stari zgradbi je velik minus. Potem je ponavadi še v kakšnem pritličju, težave z vlago, težave z opremo, težave s solastniki,…
Takšne cene so, da se čimprej znebijo takšnega stanovanja in si operejo roke. Uporabne garsonjere so v Ljubljani danes od 130k navzgor.
In ne, cene v Ljubljani se ne bodo znižale, šlo bo le gor.
Še za 130.000€ ne dobiš nič pametnega od garsonjer v LJ, ponavadi kakšno staro luknjo. Da je obnovljena garsonjera je v LJ 170.000€ takoj
Tole pojdi raje pogledat, pa malo probaj znižat. Oče ima prav. Pa bolj mrzlo je v Postoojni.
https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/jarse-stanovanje_6539005/
https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/lj-bezigrad-stanovanje_6538878/
Marija Terezija Jr, 23.02.2023 ob 12:24
Zdajle pa res ni cas za nakup nepremicnin.
Dajte, kaksno leto da gre okoli.
Povprasevanja ni, cene padajo. Ze danes se proda za 1/4 manj nepremicnin kot lani poleti.
Skoraj 90 jurjev za garsonjero v postojni je veliko. Prevec.
Kar sanjajte o padcu cen v Ljubljani. Stanovanja v prestolnici so postala svinjsko draga, dobrih stanovanj ni, povpraševanja ogromno. Vsi hočejo živeti v Ljubljani in tu se da prodati še vsako luknjo.
Prima242, 23.02.2023 ob 12:28
Tole pojdi raje pogledat, pa malo probaj znižat. Oče ima prav. Pa bolj mrzlo je v Postoojni.
https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/jarse-stanovanje_6539005/
https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/lj-bezigrad-stanovanje_6538878/
Prvo stanovanje je v polkleti večstanovanjske stavbe. Moraš bit res fuknjen v glavo, da daš za to 107k.
Drugo stanovanje je 19m2 in ima kopalnico na hodniku. Znate brati oglase??
Vse bo slo gor. Zaradi inflacije se zdaj dvigajo place. Cim narastejo place, naraste povprasevanje po kreditih in po nepremicninah (vsakemu je v interesu cim prej iti na svoje). Cim pride do povprasevanja po kreditih, banke dvignejo obrestne mere. Zacaran krog.
Izracunaj, koliko bi v 3 letih cakanja (na nekaj, kar morda nikoli ne bo) zapravil v najemu. In upostevaj, da ti bo zaradi povprasevanja tudi najemodajalec dvignil najemnino. Pride lep strosek, ki ga lahko investiras v svojo nepremicnino… si en majhen korak blizje svojemu.
https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/lj-siska-stanovanje_6537247/
Recimo primer, kje se začne cena za nekaj uporabnega garsonjerskega in da ni čista jajca. 30m2, balkon. Pa še tu mi deluje, da so le delno obnovili kopalnico in ostalo.
iz kje si pa ti padu, 23.02.2023 ob 12:32
Prvo stanovanje je v polkleti večstanovanjske stavbe. Moraš bit res fuknjen v glavo, da daš za to 107k.
Drugo stanovanje je 19m2 in ima kopalnico na hodniku. Znate brati oglase??
pri drugem stanovanju je še ta pogoj:
Pogoj lastnika nepremičnine je, da kupec, v primeru realizacije prodaje/nakupa nepremičnine, plača davek na promet z nepremičninami v višini 2% od pogodbeno dogovorjene prodajne vrednosti nepremičnine
+
2% provizije, a ne?
in potem pridemo že kar na 91 jurjev za manj kot 20 kvadratov.
jaz mislim takole, garsonjere se ne splača kupit nikjer, razen za oddajanje.
Ko boš imel partnerko, boš rabil večje stanovanje, takrat bosta imela 2 prigodka in bosta lažje dobila kredit za večje stanovanje.
Če pa želiš kupit sedaj, pa svetujem, da vzameš kredit in kupiš vsaj 2 sobno stanovanje in potem vzameš cimra, dokler ga rabiš.
Živet na dolgi rok v garsonjeri je duhamorno, omejeno.