Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Nakup stanovanja brez nepremič. agencije

Nakup stanovanja brez nepremič. agencije

Takole je, sem v fazi nakupa stanovanja in hodim na oglede. Za stanovanje bom vzela hipotekarni kredit (torej bom zastavila stanovanje), ker seveda drugače ne gre.

Zdaj pa razmišljam in malo berem po internetu in forumih, ali se mi sploh splača dati agenciji tisto provizijo iz naslednjih razlogov:
– imam agencijo (eno bolj znanih in uglednih), preko katere je stanovanje kupovala moja mama in so ji seveda rihtali oglede in kasneje vse papirje itd.;
– s to agencijo sem se na začetku zmenila, da bom sama iskala stanovanja in hodila na oglede, ker mi je bilo že na začetku jasno, da se časovno ne bomo mogli usklajevati, ko se pa odločim, pa mi bodo pomagali pri papirjih in za to bi vzeli 1% provizije.

Vendar glede na njihovo slabo odzivnost in glede na to, da bodo zelo malo naredili zame, se mi zdi iskreno povedano za njih škoda tega denarja.
Ob prodaji mora tako ali tako pogodbo sestavit odvetnik in potem še notar overi, če se ne motim, predvsem pa je v mojem primeru stvar taka, da bo tudi pravnik na banki pregledal pogodbo in šele če bo vse v redu, bodo odobrili kredit.

Brala sem po forumih, da naj bi bile to zadostne varovalke, vendar še vseeno nisem 100%.

Kaj menite? Bom vesela vaših mnenj in morebitnih osebnih izkušenj.

Hvala in lep dan!

Pogodbo naj ti sestavi dober odvetnik ali notar, ki zna temeljito preveriti pravno stanje nepremičnine (in verjemi, da ga v mnogih primerih agenti ne in se omejijo samo na ZK vpis, kar pa ni dovolj). To te bo vseeno stalo manj kot provizija agenciji.

No, saj, tudi sama se nagibam k temu (čeprav ta agencija ima svojo pravnico, ki je menda zelo ena od “starost” na področju nepremičnin), ampak se mi je zameril njihov odnos, ne bi pa bila rada naivna. Hvala, metulka.

Še to – z agencijo nisem seveda ničesar podpisala.

mi ne bi šli nikoli v kakršen koli nakup / prodajo preko agencije.
Glede na to da je imela “nepremičninska agentka” majnj pojma o zakonodaji kot jaz, manj pojma o postopku, smo na žalost praktično vrgli stran par 1000 eur. Oz smo jih morali plačati, ker smo podpisali pogodbo.
NIKOLI VEČ. Sami izkoriščevalski voluharji. Njihove pogodbe pa so tako ali kako vse enake.
Kupi / sposodi si knjigo NAKUP IN PRODAJA NEPREMIČNINE, Avtor: Urška Premk.
Vredna je vsakega centa.
Poguglaj po interntu tako glede svojega prodajalca, forumov na to temo, sodnih postopkov (razne tožbe…)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close