Nakup stanovanja brez nepremič. agencije
Temo sem odprla že na Starševskem čveku, pa bom še tukaj vprašala.
Torej:
sem v fazi nakupa stanovanja in hodim na oglede. Za stanovanje bom vzela hipotekarni kredit (torej bom zastavila stanovanje), ker seveda drugače ne gre.
Zdaj pa razmišljam in malo berem po internetu in forumih, ali se mi sploh splača dati agenciji tisto provizijo iz naslednjih razlogov:
– imam agencijo (eno bolj znanih in uglednih), preko katere je stanovanje kupovala moja mama in so ji seveda rihtali oglede in kasneje vse papirje itd.;
– s to agencijo sem se na začetku zmenila, da bom sama iskala stanovanja in hodila na oglede, ker mi je bilo že na začetku jasno, da se časovno ne bomo mogli usklajevati, ko se pa odločim, pa mi bodo pomagali pri papirjih in za to bi vzeli 1% provizije.
Vendar glede na njihovo slabo odzivnost in glede na to, da bodo zelo malo naredili zame, se mi zdi iskreno povedano za njih škoda tega denarja.
Ob prodaji mora tako ali tako pogodbo sestavit odvetnik in potem še notar overi, če se ne motim, predvsem pa je v mojem primeru stvar taka, da bo tudi pravnik na banki pregledal pogodbo in šele če bo vse v redu, bodo odobrili kredit.
Brala sem po forumih, da naj bi bile to zadostne varovalke, vendar še vseeno nisem 100%. Z agencijo še nisem ničesar podpisala.
Kaj menite? Bom vesela vaših mnenj in morebitnih osebnih izkušenj.
Hvala in lep dan!
Agencija je brez veze, če imaš dobrega odvetnika. Pač stran vržen denar. Nepremičninske agencije so uporabne za prodajalce stanovanj, ki nimajo časa hodit na oglede, samo za to storitev pa naj sami plačajo provizijo agenciji. 😉
Brez agencije! Mi smo tudi tako kupili in povsem brez problemov. Itak vse pregleda banka glede na to, da bo hipoteka pa sploh vse preveri banka. Ti samo overiš (mi smo to naredili skupaj z odvetnico banke, tako torej ponovno vse tako kot mora biti) in nato je naša notarka tudi poslala za vpis v zemljiško knjigo. Tako, da mislim da je plačevanje agenciji za nič dela čisto odveč, že tako boš imela stroške s kreditom in overitvami…
Definitivno brez agencije…raje odvetniku daj denar, ali pa greš lahko tudi sama pogledat v Zemljiško knjigo kako jes plombami in to je to.Veliko sreče pri nakupu!
Pozdravljena.
Ko sem si prebral tvoj članek bi ti rad opomnil na nekaj trenutno modernih težav. Sama z partnerko sva kupila stanovanje brez agencije.Podjetje aktero je registrirano za prodajo stanovan ti izda pogodbo, se overi in to je to. Stanovanje je novogradnja in tudi problemi katere bomo morali sami popravlat na lastne stroške.Pazi mi smo nasedli podjetju ANETE D.O.O. v Skokah. Katera nam je izdala pogodbo in tudi prodala stanovanje. A STANOVANJE PO TREH LETIH KATASTROFA. Vlaga,odpadanje ometa,pokanje ploščic,dvigovanje porketa in še najslapše zidna črna plesen ter nonstop zamašeni odtoki. Potrebna je sanacija na lastne stroške in potem bo mir. Iz geodetske uprave dobiš ispisek in vidiš da si kupil veliko starejše stanovanje kot bi naj bilo.Naj bi bilo zgrajeno 2006 a po izpisku je razvidno da je letnik 1991.Prebrckal sem zakonodajo in se tudi posvetoval z raznimi inšpektorji,in sem prišel do zaklučka da nemoreš goljufom nič razen civilna tožba.Po nekaj letih pa še ti odvetnik pove da mu tudi tako nemoreš nič žal. In to je to.
Predlagam ti da si dobro prebereš zakonodajo na
http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r07/predpis_ZAKO3787.html
in
http://www.zakonodaja.com/zakoni/iv/3/oz/cleni/662.clen/662.clen
Obavezno mej v pogodbi navedeno garancijo in čas,ne pozabi na bančno garancijo in če se le da zadrži tistih 6% kupnine za skrite napake,mislim da je tako preberi si zakon potrošnikov
Pazi,pazi n pazi pri pogodbi.
Opravičujem se za slovnične napake in lep pozdrav
Ker boš za stanovanje vzela hipotekarni kredit bo tako ali tako banka vse preverila preden ti kredit odobri. Zato se tu res nimaš kaj bati. Lahko tudi sama sestaviš pogodbo.
Kaj pa če agencija edina oglašuje stanovanje in brez njih sploh ne moreš priti do ogleda? Če greš z agencijo na ogled, ali se je potem mogoče dogovarjati z lastnikom neposredno?
Pojdi s prijateljico in naj ona podpiše z agencijo. Če ne gre drugače, se pa probaj pogajat z agencijo za 1%, ne za 2%, ampak še pred podpisovanjem.
Odvetnik ti bo naredil pogodbo za vsaj 1000 eur tako da si potem že na 1% ki ti jih vzame agencija.
Hahahaha
pogodbo ti notar sestavi ceneje kot odvetnik in v tem primeru še odgovarja za vsebino pogodbe. če pogodbo sestavi kdo drug in ne notar, potem notar odgovarja samo za podpis prodajalca, ne pa tudi za vsebino.
V proviziji agencije so všteti stroški notarskih/odvetniških storitev ali ne?
Ja, vsi stroški so(naj bi bili) vključeni: odvetnik, notar, zemljiška knjiga, razne takse in kar je še takega.
Je pa pametno prebrat splošne pogoje, preden podpišeš pogodbo z agencijo.
Je pa to najboljša varianta, kupiti/prodari preko agencije.
Ampak kot sem rekla: prej se pozanimat in prebrat drobni tisk.
Ena zgoraj omenja, da bo itak banka poskrbela, da bo s pogodbo vse v redu.Banka bo poskrbela samo do te mere, da zavaruje svojo terjatev. In nič več!
Kaj pa vse ostalo?
Kaj pa je še vse ostalo? Banka preveri vse in s tem ščiti sebe, hkrati pa seveda tudi tebe kot kupca in kreditojemalca! Vse ostalo so nebuloze nepremičninskih agencij. Agencija je v primeru najema hipotekarnega kredita pri nakupu stanovanja nepotreben dodaten strošek!
še ena opomba: narok pri notarju za hipotekarni kredit ni ravno majhen strošek (za 100.000€ kredita sem lani notarju plačala okrog 600€) in to ni všteto v provizijo agencije, ker to ureja kupec sam s svojo banko.
soglašam z mnenji ostalih tukaj. Jaz tudi ne bi šel preko agencije, saj ti tej pogosto prodajajo meglo. Ko greš kupovati ti rečejo, da je to zelo težko, da se take nepremičnine ne dobi pod 100 K, nato pa ko nekaj sam kupiš in hočeš prodati, ti isti nepremičninar pove, da tako stva rne boš prodal za več kot 70 K. Torej v čem je tukaj problem?
Agencija hoče zaslužiti.In zato te skuša prepeljati čez vodo žejno.
Jaz sem dokumentacijo urejal preko strani http://www.najpravnosvetovanje.si in sem bil zadovoljen. Pripravili so mi pogodbo in mi svetovali, ter mi pokazali morebitne pasti.
To je moja izkušnja.
Vso srečo
Mislim, da je najbolje kupiti stanovanje direktno od investitorja. Sami smo kupili pri Strade d.o.o. v Postojni (041-632-146) in smo zelo zadovoljni. Je pa slabih 30 minut iz Ljubljane – direktno avtocesta! 😉 Pa še nobene gužve na cesti, pa nobenega čakanja na izhodu iz avtoceste, 300 m od bloka je nakupovalno središče, blok je v samem centru, stanovanja so luksuzna, za isto stanovanje bi v Ljubljani odštela sigurno 50.000€ več! Se splača!
Ravnokar smo prodali stanovanje za 110.000€. Agencija bi zaračunala prodajalcu in kupcu vsakemu po 2% cene + DDV = (2200+19%)+2 = cca 5200€. Prodali smo sami, pogodbo je sestavil notar. Priprava pogodbe in overitev podpisa skupaj smo plačali malo manj kot 500€.
Torej za popolnoma isto storitev bi nepremičnincki agenciji plačali več kot 10-kratnik cene. Zdaj se pa sami odločite, kaj se bolj splača. 🙂
Sami si sestavite pogodbo, sej so na netu objavljene, banka odobri kredit, če je v ZK vse ok, sej niso glupi, da dajo kredit za nekaj kar ne štima!
Živjo, mogoče je tema že malo zastarana, vendar vseeno vprašam. Zanima me, kako je z ogledom stanovanja, katerega oglašuje agencija. To pomeni, če si želim stanovanje, ki se prodaja pogledati, moram že na začetku podpisati pogodbo z agencijo, ali je možen ogled brez kakršnih obveznosti? Hvala lepa za odgovor
Ni potrebno nič podpisati. V kolikor vam ne bodo želeli pokazati stanovanja jih prijavite lastniku in inšpekciji.
Forum je zaprt za komentiranje.