Nakup stanovanja – Informacije?
Pozdravljeni,
pred kratkim sem se redno zaposlila (to je moja prva redna zaposlitev), me zanima KOLIKO časa moram biti redno zaposlena, da lahko dobim kredit za stanovanje? Ali mora biti zaposlitev za nedoločen čas, ali to ne igra neke vloge? Kolikšna mora biti plača, da sploh lahko dobim kredit za stanovanje? Moja plača se giblje med 200.000 in 300.000 bivših sit in sem pripravljena na mesec plačevati 100.000 sit za kredit.
Ker se mi zdi nesmiselno plačevati najemnino, bi bil nakup vsekakor boljša rešitev.
Zadostovalo bi mi enosobno stanovanje nekje v Ljubljani ali ob robu Ljubljane, ne potrebujem nekega luksuza, vendar vseeno lepo urejeno, torej me zanima tudi neka povprečna cena stanovanja.
V kredit oz. leasing bi šla sama, vsaj za enkrat in nimam za sabo nobenega, ki bi bil moj porok oz. nobene nepremičnine, katero bi lahko zastavila.
Hvala in lep pozdrav,
Natalija
Ni pomembno koliko časa si zaposlena. V večini primerov banke hočejo, da si redno zaposlen za nedoločen čas. Pri tem želijo še potrdilo delodajalca, da ti ne grozi odpoved.
Zdaj pa k grobim ocenam številk.
Približno 91.666 EUR (22.000.000 SIT) z mesečno anuiteto 500 EUR (120.000 SIT) na 20 let. Lahko pa povišaš ročnost na 25 let in bo nižja anuiteta. Od tega je potrebno odšteti še stroške odobritve, odvetnika, notarja, (odvisno od banke) itd. Natančne številke boš dobila v banki!
Če nimaš nepremičnine lahko spraviš nepremičnino, ki kupuješ pod “hipoteko”. Pri tem je potrebno vedeti, da banke ponavadi vzamejo do 70% vrednosti nepremičnine za celotno višno zavarovanja kredita. Kar je višje praviloma obravnava kreditni odbor tako, da je to možno še povečati na 90%. Seveda to je odvisno od tega kakšen komitent si (npr. imaš prihranke, dovolj visok dohodek, nisi v minusu, imaš poroke ipd.)
Cena stanovanja je pa odvisna od lokacije, infrastrukture, kvadrature, starosti + ostali parametri.
Hvala za odgovor. Zdaj mi je malo več jasno.
Katera banka pa ponuja najugodnejše pogoje?
Poskusi pri BankAustria ali pa Hypo. Raffaisen je TEMA.
Hypo je potem dobra varianta, ker imam varčevanje in zavarovanje pri Grawe.
Če imaš to potem se da narediti z življenskim zavarovanjem vinkulacijo. Če imaš varčevanje pri Hypo je toliko bolje zate.
Forum je zaprt za komentiranje.