Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nakup stanovanja – kredit – PROSIM POMOC

Nakup stanovanja – kredit – PROSIM POMOC

Pozdravljeni.

S punco kupujeva hiso. Nekaj denarja bova dala v gotovini, 50.000 pa na kredit. Mi lahko nekdo pove, kaksna je obrestna mera in katera je boljsa – gre za hipotekarni kredit na 20 let. Vecina bank mi je dala slabse pogoje, nekako sem na dveh bankah uspel zbiti fiksno obrestno mero na 3,30 (na NLB In A Banki). Na a banki so nekoliko nizji se stroski odobritve.

Spremenljiva obrestna mera pa je euribor + 1,9.

Nekako se bolj nagibam k a banki in fiksni. Ne upam razkirat, ker bo euribor zacel rasti, no ze raste ceprav je se vedno negativen.

Prosim za vasa mnenja. Hvala

Ciklična nihanja v gospodarstvu so nas že izučila, da se dolgotrajni krediti jemljejo s fiksno obrestno mero ter v valuti, v kateri dobivaš plačo.

Tu ni kaj pomagat, fiksna in čim cenejša,ce je vse ostalo isto. Zakaj pa tako nizek obrok? Valda lahko spraviš skupaj malo več kot 300e? Ali te hebe minimalc? Kakšne so možnosti predčasnega plačila?

Midva sva jemala kredit, ko so bili ti “dragi” in imava spremenljive obresti vezane na euribor, trenutno je obrok kredita cca 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nižji od začetnega in 25{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nižji od najvišjega. Nama se je takrat tako splačalo.
Zda so obresti nižje in se verjetno bolj splača fiksna obrestna mera. Malo preračunaj.

A banka bo itak prišla pod NLB… Vprašanje časa,

Kredit je na nihanje obrestne mere bolj občutljiv v začetku pri višji glavnici. Na dolgi rok (20 let) je iluzorno pričakovati, da bo EURIBOR ostal na tako nizkih nivojih. Se bo pa še nekaj časa (3-4 leta) držal down-under. Če uspeš do takrat odplačat že kaj glavnice (ne samo z mesečnimi anuitetami!!!!) se nimaš česa bat. Sama tudi veš kolk maš lufta pri anuiteti. Če ga nimaš (penzionisti), pol na fix, če pa preboliš kakšen dvig obrestne mere, se pa lahko odločiš za špekuliranje/tveganje in greš na variabilno obrestno mero. Lahko, da se ti bo splačal. Sam sem naloudan s krediti z euriborom in nizkim pribitkom, bom pa v roku enega leta poplačal velik (beri kritičen del) teh kreditov.

Očitno si se oglasil pri “napačnih” bankah.

Pojdi na Unicredit, Intesa Sanpaolo (bivša Banka Koper) in SKB. Te imajo fiksno obrestno mero in tudi ugodnejšo od 3,3. Je pa odvisno, koliko imata lastnih sredstev oziroma koliko {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vrednosti nepremičnine bosta vzela kredit. Pa četudi teh bank nimaš v svojem kraju, se pozanimaj, ker pri tako dolgem kreditu ti vsake 0,1 odstotne točke prinese kar nekaj prihranka.

50.000 na 20 let je sicer zelo dolga doba, dajta pogledati, če lahko vzameta krajši kredit.

Kredite se ne jemlje za tako dolga obdobja.
Ali bosta takrat še sploh skupaj
Ali bosta bosta oba še zdrava
ali bost imela ves čas službo (problem odplačevanja)
Ali bosta sploh še živa
V glavnem dajeta si štrik za vrat

Ne vem zakaj bi si dajala strik za vrat. Verjetno sta preracunala, da se jima ta obrok obnese-preracunano cez palec okrog 300 evrov.
Verjetno si se zeota zraven zivet in nimamo vsi botrov starsev, ki nam kupijo hise in stanovanja.

Midva sva ga vzela lani in je se vedno super. Vzela sva podoben znesek in zraven se hitri kredit. Zeliva odplacag oboje med 10 in 15 leti. Ce ne bo slo, pa se vedno lahko v 20, kot je tudi pogodba. Nasa obrestna mera je visja 3,5 zaceli smo s 4 in smo se zdilai za 3,5.

Kar je okrog 3 ni slabo, torej 3.30 na 20 let ni slaba. Ampak fiksna

Sporoči čez 10 let. Če boš uspela. Tveganje je preveliko. Zato se gre za začetek v manjšo nepremičnino z manjšim posojilom, krajšo odplačilno dobo in manjšim tveganjem. Pač nisi tajkun, ki jim ob polomu enostavni odpišejo dolg. Tebe bodo terjali do osebnega stečaja

Kredite se ne jemlje za tako dolga obdobja.
Ali bosta takrat še sploh skupaj
Ali bosta bosta oba še zdrava
ali bost imela ves čas službo (problem odplačevanja)
Ali bosta sploh še živa
V glavnem dajeta si štrik za vrat
[/quote]

Kaj pa po tvoje narediš?
Zastrupiš staro teto, da ti zapusti stanovanje? Okužiš babico s kakšnim nevarnim infektom, da jo pobere in ti zapusti hišo? Živiš v svoji otroški sobici naslednjih 20 let, da si prišparaš za stanovanje?

Eni res nimate nobenega stika realnim svetom!

Sporoči čez 10 let. Če boš uspela. Tveganje je preveliko. Zato se gre za začetek v manjšo nepremičnino z manjšim posojilom, krajšo odplačilno dobo in manjšim tveganjem. Pač nisi tajkun, ki jim ob polomu enostavni odpišejo dolg. Tebe bodo terjali do osebnega stečaja
[/quote]

1. obstajajo zavarovanja za invalidnost, bolezni in smrt, kar malo pomaga pri finančnem stanju v takih primerih
2. če seločita, se nepremičnina proda, kredit vrne, kar ostane, si delita
3. če pride do tega, da kredita ne moreš odplačevati, prodaš in vrneš kredit, kaj je to kaj takega?

Sem želela 10 let nazaj vzeti kredit (vendar je banka ocenila da nisem kreditno sposobna oz. bi rabila 100 porokov, jaz pa niti enega) Sem našla kar fajn garsonjerico, kredit na 15 let z anuiteto 280.

Ker ni šlo, sem ves ta čas najemnica – cca 350 najemnine – 3 selitve, nemogoči najemodajalci, ne smeš prdnit karikirano povedano. Vmes sem ostala brez službe, jo spet našla, sem bila dalj časa bolana in vse to, pa vendar nisem enega samega samcatega dne zamudila s plačilom najemnine in položnic. V vsem tem času sem torej vrgla skozi okno 42.000 evrov…in živela tako kot landlordi rečejo (se pravi brez živali, brez sprememb pohištva, ….).

Prav na živce mi greste s temi štriki za vrat. Kdor je najemnik in brez nepremičnine že ima štrik za vratom – to so lastniki najemnega stanovanja…in boljše je imeti lasten štrik, da ga zateguješ kolko lahko.

Preberite drobni tisk. Nekatere banke imajo klavzulo, da se pri večji spremembi inflacije spremeni tudi fiksna obrestna mera!

Hvala. Bomo pozorni. Gre za kredit za 20 let, za nekje 280 evrov mesecno – do zdaj sva zivela v najemniskem, zdaj pa bova namesto najemnine dajala v obrok kredita. Pa nic vec. Je vzeto na daljsi rok, ce slucajno do cesa vmes pride – izgiba sluzbe ali kaj podobnega.

Hvala vsem za vasa mnenja.

Tvoje mnenje je tvoje mnenje,
in moje mnenje je moje mnenje.
Kapiši. Ne rabiš z menoj polemizirat.

Če je daljši in nižji obrok kredita vzet zato, da bosta zraven še nekaj privarčevala, potem le varčujta. Naredita si pa več izračunov pri banki, recimo na 20 let, 19, 18 ipd. Nekaj tega privarčevanega zneska lahko potem namenita tudi za predčasno odplačilo, lahko recimo vsako leto nekaj namenita temu. Saj bosta videla sproti.

In kot rečeno, poglejta še pri drugih bankah, ker 3,3 ni ravno nizko.

Koliko pa imate vi obrestno mero, tisti, ki imate kredit?

3,5 – vzeto lani, pri nlb. So mi znizali po posvetu z direktorji v lj. Sicer bi bilo 3,8 ali 3,9 – ce se se prav spomnim.

Za 15-letni kredit dobil fiksno 2,4. Ne glede na 5 let razlike so obresti nad 3 oderuske. Ce nisi res zelo slab komitent, je vse stvar pogajanj z banko.

Ja, samo kdaj pa? V zacetku leta? Zdaj so obresti ze dvakrat sle gor. Aprila in zacetku julija. Naj bi kmalu spet poskocile, oz. naj bi banke sploh ukinile fiksno obrestno mero.
Na a banki manj kot 3,30 ne dobim (pa mama dela tam), tudi to s posebnim odobrenjem, na nlb mi dajo taksno obrestno mero samo pod pogojem, da pri njih se mesrcno varcujem 50 evrov in zavarovanje hise prek njihovrle zavarovalnice. Za kar pa nisem.

Se bolj odlocam za a banko…,

Tisti, ki jemljete kredit. Obrestne mere naj bi kmalu spet zrasle….

O štrikih govorijo mamini sinčki in presrani babyboomarji.

Sploh pa 50 jurjev ni nek znesek.

Super, bo spet vsaj kaka plača ali dve od obresti. To sedaj ni ničemur podobno.

[/quote]

Takim, ki ste tako pametni, svetujem, da pogledate nepremičninske portale in probate tudi najt kaj, kar ne stane 50K, ker to je pa res skoraj minimum, če ne kupuješ ravno v spodnjih jebe…nih za….fu…kovcih in se voziš pol 80 km do službe, pri tem, da ti delodajalec ne plača niti polovice potnih stroškov, če ti jih sploh. In če nisi tajkun, ti pač drugega ne preostane, da plačuješ namesto najemnine kredit, ker tisto lajnanje, da se nakup proti kreditu ne splača, velja samo za tiste, ki že imajo znesek za nakup, pa ga pol dajo na ugodno vezavo (ki pa v tem trenutku tudi ravno ugodna). Dokler računaš, da je kredit najemnina + varčevanje, ti na koncu ostane vsaj tisti del varčevanja, ker najem si itak izgubil.

New Report

Close