Nakup stanovanja
Pozdravljeni,
od pravne osebe (investitor, v nadaljevanju prodajalec) kupujem se zgrajeno nevseljeno stanovanje. Sem v fazi usklajevanja pogodbe med mano in prodajalcem.
Na nepremicnini, ki jo zelim kupiti, je nekaj zelo visokih hipotek, ki nekaj 10x presegajo kupnino, so pa vse hipoteke od iste banke, ki pa ni podpisnica pogodbe.
Dogovorili smo se za naslednjo dinamiko placila, ki ga moram poravnati z dolocenim sklicom na racun banke (hipotekarne upnice):
– X EUR (1/2 celotne kupnine) po podpisu pogodbe
– Y EUR/mesec za dobo 5 let
– Z EUR (preostanek) po preteku 5 let
V pogodbi obstaja alineja clena:
prodajalec se zavezuje pred plačilom prvega dela kupnine po tej pogodbi urediti deponacijo izbrisnega dovoljenja hipotekarne upnice Banke B pri notarki N v Ljubljani v korist kupcev po tej pogodbi za izbris vseh zastavnih pravic na nepremičninah, ki so predmet te pogodbe in sicer z nalogom notarki, da predmetno izbrisno pobotnico preda kupcema takoj po plačilu celotne kupnine po tej pogodbi
Moje vprasanje je, kaj se v najslabsem primeru lahko zgodi, ce gre po placilu prvega obroka prodajalec v stecaj? A karkoli preprecuje banki upnici, kljub temu, da je deponirala izbrisna dovoljenja, da bi stanovanje dala v izvrzbo in bi toraj jaz ostal tako brez do takrat placane kupnine in brez stanovanja. Ce ji to ni onemogoceno, seveda ob mojem izpolnjevanju pogodbe, kaksen pomen sploh ima zgornja alineja?
Hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
banka izda izbrisno dovoljenje zgolj in samo v primeru, ko je dolg do nje poplačan. Torej, če prodajalec dolga do bam+nke ne bi poravnal, banka izbrisnega dovoljenja ne bi izdala.
Predlagamo vam, da se zavarujete s predznambo lastninske pravice na stanovanju.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.