nakup stanovanja?
dve leti živim v najemniškem stanovanju, ki ga bo lastnik sedaj prodajal. za nakup stanovanja sem zainteresirana, vendar me zanima naslednje: za nakup je zainteresiran tudi prijatelj lastnika. ali imam predkupno pravico? za ceno stanovanja se verjetno tudi ne bom mogla pogajati, ce se mi bo cena glede na stanje, v katerem stanovanje je, zdela previsoka, ker ga bo lastnik pac prodal najboljsemu ponudniku? mogoce so vprasanja neumna, ampak na prodajo in nakup stanovanj se ne spoznam prav nič…
Prijatelj nima predkupne pravice, a nobenih pravic nimaš tudi ti. Stanovanje je na trgu in njegovo ceno bosta oblikovala ponudba in povpraševanje. Lastnik se bo sam odločil, komu bo prodal stanovanje. Če bo njegov prijatelj ponudil več, bo stanovanje najbrž dobil on, če bo nekdo tretji ponudil še več, ga lahko proda njemu, če bosta z njegovim prijateljem ponudila isto ceno, se bo lastnik sam odločil, kateremu ga bo prodal, v tem primeru najbrž prijatelju, njemu pa ga lahko proda tudi, če bi mu ti ponudila več denarja, v kolikor mu hoče narediti uslugo. Odločitev je izključno lastnikova.
No, to glede predkupne pravice ni tako enostavno. Solan, pojdi na iskalnik, vtipkaj najemnik predkupna pravica, in ti bo vrglo ven marsikaj zanimivega….
Kot kaže, imajo predkupno pravico najemniki s pogodbo za nedoločen čas, če ni solastnikov.
Glede na to, da v stanovanju živi šele dve leti, je najbrž malo verjetno, da ima pogodbo za nedoločen čas, v današnjih časih je čudež že, če sploh imaš pogodbo.
>v današnjih časih je čudež že, če sploh imaš pogodbo.
Na žalost res. Pa tudi če imaš pogodbo ponavadi ni registrirana in vprašanje če imaš potem še sploh kakšne pravice.
Se strinjam s to obrazložitvijo.
Forum je zaprt za komentiranje.