Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nakup z gotovino

Nakup z gotovino

Kupil bi rabljen avto za cca 25000€ od fizicne osebe. Ali ga lahko kupim z gotovino, oziroma, ali moram obvezno nakazat preko TRR.
Hvala za odgovor.

Hm. Naceloma je (domaca) gotovina povsod po svetu zakonito placilno sredstvo. V bistvu – placilno sredstvo z najvisjo mozno veljvo. Seveda pa… Slovenija zna biti tudi v tem pogledu izjema. A tako po zdravi pameti ne vidim, zakaj bi bil zaradi placila z gotovino apriori v prekrsku.

________________________________________________________________________________________________________ » Respect My Existence or Expect My Resistance! «

Mislim da fizični osebi lahko plačaš, trgovcu pa bi moral preko TRR.

Mogoče je temu tako zaradi preprečevanja pranja denarja. Ne moreš verjeti, tudi druge države imajo tako – celo v tvoji gostujoči velja to. Ampak kot rečeno – ne med dvema fizičnima osebama, ki ne opravljata dejavnosti.

Hm… Takole na prvi vtis ne vidim povezave. Ravno gotovina oz. gotovinsko poslovanje onemogoca pranje denarja, medtem ko digitalno le-temu na siroko odpira vrata. Sem pa ze predolgo v IT branzi, da ne bi razumel dolocenih osnovnih postulatov.

________________________________________________________________________________________________________ » Respect My Existence or Expect My Resistance! «

Hm… Takole na prvi vtis ne vidim povezave. Ravno gotovina oz. gotovinsko poslovanje onemogoca pranje denarja, medtem ko digitalno le-temu na siroko odpira vrata. Sem pa ze predolgo v IT branzi, da ne bi razumel dolocenih osnovnih postulatov.[/quote]
O, svašta no. Očitno res ne razumeš osnov pranja denarja. 🙂

Hm… Takole na prvi vtis ne vidim povezave. Ravno gotovina oz. gotovinsko poslovanje onemogoca pranje denarja, medtem ko digitalno le-temu na siroko odpira vrata. Sem pa ze predolgo v IT branzi, da ne bi razumel dolocenih osnovnih postulatov.[/quote]

Tu si pa tako v prazno brcnil, da je joj …

Pranje denarja pomeni protizakonito pridobljen denar spraviti v obtok na nacin, da ga ni mogoce povezati s temi protizakonitimi dejanji in posledicno storilcem odvzeti protipravno pridobljenega premozenja.

Klasicen primer je preprodaja prepovedanih drog in orozja. V primeru gotovine je potrebno kar nekaj telovadbe, da se ta denar “opere”. Provizije so precej “mastne”. Zato je temu treba narediti konec in omogociti nemoten pretok “umazanega” denarja. Z informacijsko tehnologijo je opran z “enim klikom” na miski, ce se tako izrazim. Provizije odpadejo, posel cveti dalje. Sem se kje zmotil?

Pranje denarja pomeni protizakonito pridobljen denar spraviti v obtok na nacin, da ga ni mogoce povezati s temi protizakonitimi dejanji in posledicno storilcem odvzeti protipravno pridobljenega premozenja.

Klasicen primer je preprodaja prepovedanih drog in orozja. V primeru gotovine je potrebno kar nekaj telovadbe, da se ta denar “opere”. Provizije so precej “mastne”. Zato je temu treba narediti konec in omogociti nemoten pretok “umazanega” denarja. Z informacijsko tehnologijo je opran z “enim klikom” na miski, ce se tako izrazim. Provizije odpadejo, posel cveti dalje. Sem se kje zmotil?[/quote]

Absolutno. Ker pač preprodaja drog in orožja nikoli ne potega brezgotovinsko in nikoli ne bo … in očitno ti ni jasno nič, če ne razumeš, zakaj ne …

Klasicen primer je preprodaja prepovedanih drog in orozja. V primeru gotovine je potrebno kar nekaj telovadbe, da se ta denar “opere”. Provizije so precej “mastne”. Zato je temu treba narediti konec in omogociti nemoten pretok “umazanega” denarja. Z informacijsko tehnologijo je opran z “enim klikom” na miski, ce se tako izrazim. Provizije odpadejo, posel cveti dalje. Sem se kje zmotil?[/quote]
Pozabil si, da junkiji in dealerji ne poslujejo prek e-blagajn, kaj šele prek e-bancnistva. Daj no, pa ja nisi tako neveden…

Da pride do tega enega klika, moraš ti dokazati izvor denarja. In ne, ni dovolj, da rečeš, da si dobil 20 jurjev od Jurčka, hočejo tudi od Jurčka vedeti, kje jih je on dobil. Če pa teh 20 jurjev lahko nekomu potisneš v roko in za to dobiš željeno, si opral denar. Sploh če prodajalec spet lahko stisne ta denar komu v roko itd. Prek elektronske poti je to mission impossible. Kot že tolikokrat doslej si dokazal, da se ti o določenih zadevah niti ne sanja.
Tudi fizična oseba ne more kar tako položiti večjega zneska na račun, ne da bi jo kdo kaj vprašal.

Saj tu je poanta. Ker… 99{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vsega opranega denarja je na trg plasirano povsem zakonito. 😉

Kot razumem, ne smem avta kupiti z gotovino. Prodajalec me je pac prosil za gotovino, kar je meni sicer vseeno ( dvig na banki), ampak bojim se kaksnih posledic in komplikacij pri prepisu in mogoce posledicno pri fursu.

Če gre za dve fizični osebi, lahko plačaš, kakor se zmenita: z nakazilom na TRR, v gotovini, z bitcoini, naturalno….

Za davkarijo je glavni znesek na pogodbi, da lahko na njegovi podlagi odmeri davek. Če se jim zdi prenizek, bo davek odmerila na osnovi po njihovem mnenju “realnega”, koliko si pa ti res plačal, jih pa boli ku….

Saj tu je poanta. Ker… 99{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vsega opranega denarja je na trg plasirano povsem zakonito. ;-)[/quote]
Daj, raje odnehaj in še kaj nauči, da drugič ne boš tako mimo ustrelil.

Kak davek pri prodaji rabljenega avtomobila med dvema fizicnima osebama?

Saj tu je poanta. Ker… 99{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vsega opranega denarja je na trg plasirano povsem zakonito. ;-)[/quote]

Ja, gotovinsko.
Kaj ti ni jasno?

No, jaz ne bi, ker ne bi ravno okoli skakljala s 25 tisočaki v žepu.

Mogoče je temu tako zaradi preprečevanja pranja denarja. Ne moreš verjeti, tudi druge države imajo tako – celo v tvoji gostujoči velja to. Ampak kot rečeno – ne med dvema fizičnima osebama, ki ne opravljata dejavnosti.[/quote]

Ne mores verjeti, ampak ni povsod tako.

Mogoče je temu tako zaradi preprečevanja pranja denarja. Ne moreš verjeti, tudi druge države imajo tako – celo v tvoji gostujoči velja to. Ampak kot rečeno – ne med dvema fizičnima osebama, ki ne opravljata dejavnosti.[/quote]

Ne mores verjeti, ampak ni povsod tako.[/quote]
Še ne, se pa dela na tem. Italija npr je precej stroga (trenutno meja 3000 EUR), Portugalska in Francija imata mejo celo 1000 EUR, Grčija 1500, Španija 2500 EUR…

New Report

Close