Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nakup zlata

Nakup zlata

A kdo varčuje z zlatom?
Kje potem hranite naložbeno zlato? Doma? V sefu?
Menda so tudi naložbeni računi? Samo verjetno kar nanese?
Kaj pa, ko prodaš naložbeno zlato? So kaki davki?

Kupujeva pri Moro, shranjeno na banki v sefu.

Naložbeno zlato ni obdavčeno, torej ga kupuješ brez DDV in tudi zaslužek je neobdavčen.
Srebro (tudi naložbeno) se kupuje z DDV, kot fizična oseba ga prodajaš brez DDV (ker verjetno nisi DDV zavezanec).

Se pravi, da je bolj pametno kupiti zlato kot srebro, ker pri srebru izgubiš DDV? Hvala, tega nisem vedela.

Se mogoče splača tudi kaka platina ali kaj takega? Če kdo ve…

Kake so kaj cene sefa? Verjetno je letna cena najema ali mesečna? Gledam na spletno stran svoje banke pa ni cenika za sef.

da naložbeno zlato sploh vidiš. Ti ga drugi shranijo. Lahko ga shraniš na banki v sefu.

Od zlata ni davka.

Moj sef stane 100 evrov na leto. Za kupovanje zlata bi pa jaz raje poiskala kdo prodaja zlatnike krugerrande, te lahko prodaš vsepovsod, ploščice je pa težje. Sicer sem se za to zanimala že pred leti, ko pri nas še ni bilo teh kupovalnic zlata vsepovsod. Še vedno je pa tako, da ti kakšne tuje ploščice kupujejo kot lomljeno zlato (po nižji ceni), kakšne krugerrande ti pa kupijo po nekoliko višji ceni, ker jih potem prodajo naprej. Vprašanje je seveda, kje boš prodajala zlato.

Mi kupujemo v Abanki, prodajamo pa v Zlatarni Celje.

Ploščice hranimo kar doma.

so aktualni kakšni kovanci, na primer Dunjaki filharmoniki ali kaj podobnega.

Samo naložbeno zlato je brez DDV, za vse ostalo velja enako kot za srebro – nakup z DDV, prodaja brez (če nisi DDV zavezanec, kar kot fizična oseba zelo verjetno nisi).

Moj sef je mali in stane letno pod 50€.

ja, lahko ti ga drugi shranijo. garant, da te kdo še okol prinese. saj so bili že taki primeri, ko je potem tako zlato “spuhtelo” neznanokam.

Hvala za koristne nasvete :).
Nekako doma ne bi hranila zlata, nikoli se ne ve kako in kaj. Moram ugotoviti kako je s sefom v moji banki. 100€ mi je preveč, to pod 50€ se pa že bolj normalno sliši.
Glede tega DDV pa sploh hvala. Zelo koristen nasvet.
Seveda mislim zadeve še prebrati, naštudirati. Samo lažje je, ker ste mi pomagali, da vem kje začeti brati in kaj sploh iskati oz. kake so kaj možnosti.

Ja, jaz imam še nekaj teh zlatnikov, vsaj mislim?

Mi kupujemo pri ELEMENTUM-um (Šenčur). Če kupiš srebro ali zlato, ga lahko BREZPLAČNO hraniš prek njihovega podjetja. Mi banki ne zaupamo…banka ti lahko blago zaseže in tudi popiše, zakaj bi si to privoščili?

Srebro ima večji potencial, zlato pa je stalnica..Najbolje je kupiti kombinacijo, nekaj zlata in nekaj srebra. Pokliči na Elementum in ti bodo svetovali, prodajajo pa od kovnice Umicore – največja kovnica s 100-letno tradicijo, GOOD DELIVERY status (lahko kjerkoli odprodaš po normalni ceni).

no, da ne boste kdaj presenečeni, če do svojega zlata ne boste mogli prit… bo šla firma v stečaj, vaše zlato pa papa. se je že dosti dogajalo in me preseneča, da ste tako naivni…

V NLB imam sef. Varcujem pa v nalozbenem zlatu, po 100 gramov. Je še najbolj enostavno. Plačaš pa provizijo, ko zlato prodaš. Bancni sef  te pride okol 60 evrov letno.

Davka ob prodaji  ni. Zlato je edino neobdavceno. Shranjujes pa na mestu kjer se to zdi res varno. Če v sefu, naj bo močno skrit, ter protipožaren in protivlomen,zaščiti kodo,  z vijaki naj bo zavrtan v steno. Imaš tudi sefe na banki ampak spet, če pride do vloma, oni ne povrnejo vsebine ker je vsebina tajna . Davka ob prodaji ne, plačaš le nakupno in prodajno provizijo. Mi smo v enem letu kar lepo zaslužili. Lani smo kupili pol kile, po ceni 65000eur, letos je prodajna 70.000 eur.  Lahko bi tudi padla vrednost ampak dolgoročno pa zlati sigurno raste. Če imaš denar, se ti splača v to iti . V kriznih časih pa zlato vedno prosperira

New Report

Close