Nalivno pero 2.razred
V mUllerju smo kupili nalivno pero (tako:http://www.pelikan.com/pulse/Pulsar/de_DE.Store.displayStore..contentId.194./index.html)
Naš fant je levičar. Sedaj ko doma gledam to pero, se mi zdi strašno debelo, pa še bombice ima enake kot pero za desničarje. No mogoče se črnilo za desničarje suši tudi tako hitro.
Ne vem, skratka ne zdi se mi tapravo.
Tiste, ki imate levičarje, katero nalivno pero ste kupile?
Nam so za začetek svetovali tegale.
Obstajajo modeli za levičarje in desničarje.
Pika nika, to v resnici NI nalivno pero. Pravo nalivno pero ima perešček, kot v “starih Časih”. Pero mora biti na bombice, ne na vložke.
Pravo nalivno pero za levičarje ima perešček pod drugačnim kotom, kot pero za desničarje. Prodajajo jih v trgovinah DZS, na Gorenjskem v RAdovljici jih ima tudi knjigarna Domina v Radovljici.
STARŠI NE PUSTITE SE PREPRIČATI PRODAJALKAM, DA JE TO NALIVNO PERO, KER NI!
Ne obstaja pa črnilo, ki bi se hitreje sušilo, kot črnilo za desničarje. Kot pereščka v nalivniku je pomemben!!!!!
Sicer pa prosite učiteljico, da vam pokaže kakšen primer. Zagotovo še nebodo uporabljali peres v prvih dveh dneh in ga lahko kupite kasneje.
Župca, škoda, ker se ne vidi konice peresa. To je glavni podatek!!!
Ob nakupu peresa bodite pozorni tudi na to, da je konica pereščka ozko stisnjena in zaokrožena, saj taka peresa lepše pišejo, bolj tanko.
S peresi, ki imajo debele konice se težko lepo piše.
Privoščite svojim otrokom kvalitetno “orodje ” za delo in srečno!
Nekaterim učiteljicam ni mar, s kakšnimi pisali pišejo učenci, meni je. Seveda sem na to pozorna še posebej pri začetnem opismenjevanju. Vem, da nima smisla od učenca v npr. 6. razredu zahtevati s kakšnim nalivnikom naj piše, ker ima osebno pisavo že delno izoblikovano, poleg tega prihajajo v tem času v adolescenco, kar tudi zna biti zahtevno. Lahko tudi, da mu odgovarja kakšno drugo pisalo.
Vendar se je potrebno zavedati, da se najlepše še vedno piše z nalivnim peresom in to je tudi eden od ciljev slovenščine v 2. razredu (piše čitljivo in estetsko). Črke se pišejo po določenih potezah in to je povezano tudi s peresom. “Peresa” na bunkico, različna pisala ceramic ipd., ki imajo na kocu vrtljivo kroglico omogočajo pisanje v vse smeri. Nalivno pero ne omogoča pisanja črt navzgor. Prersa ne moreš potiskati, ker se konica zatika v papir in se razpre. To uničuje pero, hkrati pa navaja k pravilnemu pisanju črk.
Zato imajo kvalitetna nalivna peresa perešček pod drugačnim kotom, da levičar nalivnika ne potiska.
Z nekoliko debelejšim pisalom se načeloma lažje piše, kot s tanjšim, vendar je potrebno upoštevati, da imajo učenci v 2. razredu manjše rokice in krajše prstke, kot odrasli. Jaz sem bolj pozorna na anatomsko obliko, ki omogoča pravilen položaj prstov na pisalu. To, da je pisalo nad naslonom na roko med palcem in kazalcem kakorkoli zakrivljeno nima kakega večjega pomena, saj aerodinamična oblika pisala glede na hitrost pisanja ni pomembna.
LP