nalivno pero
Jaz sem najprej naročila nalivno pero pri kopiji novi in dobili smo stabilo rolerja. Men to ne sede. Bio rada, da vsaj nekaj časa pišejo ” s ta pravim” nalivnim peresom. Zato sem kupila od pelikana nalivno pero. Pelikana sem kupila v Mullerju.
Potrebščine pa nekaj naročim pri kopiji, potem pa sem nekaj v Sparu, Leclerku in Mullerju.
Stabilo ni nalivno pero.
Kopiram post ene učiteljice, ki se mi zdi na to temo smiseln in je tema ravno aktualna:
ena učiteljica
Re: Nalivno pero 2.razred
23.08.07 18:42
Nekaterim učiteljicam ni mar, s kakšnimi pisali pišejo učenci, meni je. Seveda sem na to pozorna še posebej pri začetnem opismenjevanju. Vem, da nima smisla od učenca v npr. 6. razredu zahtevati s kakšnim nalivnikom naj piše, ker ima osebno pisavo že delno izoblikovano, poleg tega prihajajo v tem času v adolescenco, kar tudi zna biti zahtevno. Lahko tudi, da mu odgovarja kakšno drugo pisalo.
Vendar se je potrebno zavedati, da se najlepše še vedno piše z nalivnim peresom in to je tudi eden od ciljev slovenščine v 2. razredu (piše čitljivo in estetsko). Črke se pišejo po določenih potezah in to je povezano tudi s peresom. “Peresa” na bunkico, različna pisala ceramic ipd., ki imajo na kocu vrtljivo kroglico omogočajo pisanje v vse smeri. Nalivno pero ne omogoča pisanja črt navzgor. Prersa ne moreš potiskati, ker se konica zatika v papir in se razpre. To uničuje pero, hkrati pa navaja k pravilnemu pisanju črk.
Zato imajo kvalitetna nalivna peresa perešček pod drugačnim kotom, da levičar nalivnika ne potiska.
Z nekoliko debelejšim pisalom se načeloma lažje piše, kot s tanjšim, vendar je potrebno upoštevati, da imajo učenci v 2. razredu manjše rokice in krajše prstke, kot odrasli. Jaz sem bolj pozorna na anatomsko obliko, ki omogoča pravilen položaj prstov na pisalu. To, da je pisalo nad naslonom na roko med palcem in kazalcem kakorkoli zakrivljeno nima kakega večjega pomena, saj aerodinamična oblika pisala glede na hitrost pisanja ni pomembna.
LP
Sicer ni ravno za v temo o nalivnikih za otroke, pa vendar.
Sama pišem z nalivnikom že od kar pomnim, ker se mi zdi enostavno lepo.
Sicer je pisanja na roko bolj malo v dobi računalnikov, vendar kljub temu.
Pa vse dokumente podpisujem z nalivnikom.
Imam jih kar nekaj, v torbici vedno nosim enega.
Moje mnenje je ,da je treba otroke navajati na pisanje s “pravim” nalivnim peresom.