Naložbeno varčevanje
Pozdravljeni!
Z možem se zanimava za naložbeno zavarovanje UFOS, saj sva na forumu zasledila, da je možno tudi izplačilo oz. neke vrste kredit, če prav razumeva.
Za pomoč vam posredujem, da skupaj na mesec zasluživa cca. 2000 Eur.Potrebovala pa bi okrog 75.000 Eur.
Zanima naju, kakšen bi bil mesečni obrok. Doba odplačevanja bi bila 20 let.
Imava pa še eno dilemo. Za primer pri hipotek. kreditu po izplčilni dobi nimaš ničesar privarčevano-skratka kredit je izplačan. Ne razumeva pa čisto dobro tega, kako lahko npr. v enakem obdobju preko tega naložbenega zavarovanja izplačaš kredit, ko gre le polovica v izplačevenje kredita, polovica pa v varčevanje. Ali so ti donosi res vedno pozitivni?
Hvala za vaš odgovor!
Lep dan.
Pozdravljeni!
Če ste spremljali ta forum potem niste najbolje razumeli. Verjetno vam nekdo ponuja hibridni sistem financiranja, kjer je vključeno tudi naložbeno zavarovanje. Verjetno je Zavarovalna polica zastavljena banki. Potrebno je biti izredno previden. Če bi bila klasična življenjska polica z garantirano glavnico potem vsaj nimate kaj izgubiti, pri naložbeni polici pa obstaja kapitalsko tveganje. Donosi so lahko tudi negativni.
Ne poznam natančno, kaj konkretno imata v mislih. Lahko mi posredujete link od tega na forumu in vam bom poskušal razumljivo razložiti.
Lep dan!
Pozdravljeni!
Ja, verjetno se ne razumemo. Z možem imava namen vzeti en malo večji kredit. V mislih sva sprva imela hipotekarnega. Potem sva pa na tem forumu zasledila razlago za naložbeno varčevanje, preko police UFOS.
Je možen preko te police, če se odločiš za varčevanje pri njih en večji predujem ( če sem se prav izrazila?). To imava v mislih, kot kredit, ki bi ga potem odplačevala, ne vem, 20 ali pa 30 let oz. za tako dolgo bi potem sklenila to varčevanje.
Prebrala sva, da je to boljše kot hipotekarni kredit, ker lahko imaš na koncu še nekaj privarčevano. Je tako?
Kaj nama svetujete? Skleniti to preko UFOSA ali vzeti kje na kakšni naši banki hipotekarni kredit?
Hvala za vaše res hitre odgovore! Kaj pa vaš dopust? Razmišljava, da bi vas poklicala na dom, da bi preučili našo družinsko finančno situacijo in nama predlagali najboljšo možno varianto.
Lep dan!
Variant je možnih več, pravzaprav je vsaka individualna glede na konkretni primer. Odvisno je tudi kdaj potrebujete kredit? Če se ne mudi in kredit potrebujete čez nekajn npr.5 let, potem se lahko naredi varčevalni načrt, ki ga potem zastavite banki. Če pa kredit potrebujete takoj, pa svetujem klesičen hipotekarni kredit za raje daljšo dobo. Za razliko, ker imate obrok nižji lahko sklenete naložbeno polico, kjer po izteku kredita privarčujete še najmanj tolko, kot je bilo kredita. Lahko pa kredit prej s tem poplačate (približno na polovici dobe). Pomembno pa je, da s tem tudi upravljate. Donosi morado biti višji, kot plačujete obresti.
Lahko pridem na dom, vendar pred 27.avgustom ne bom utegnil. Vmes grem tudi na dopust. Če se vam ne mudi zelo, me zadnji teden v avgustu pokličite in se bomo zmenili.
Lp,
Pozdravljeni!
Hvala za vašo razlago. Sedaj so nama stvari že bolj jasne. Ja, kredit bi potrebovala kar hitro, saj imamo hišo, ki smo jo adaptirali (adaptiran je bil samo naš zg. del), narejeno je do 4. faze. Sedaj bi radi naš zg. del dokončali, se pravi vso inštalacijo, zidarska in pleskarska dela ter stanovanje opremili.
Imava nekaj izračunov za hipotekarni kredit in na odplačilno dobo 240 in 360 mesecev, znaša mesečni obrok v obeh primerih 380 Eur. Na odplačilno dobo 240 mesecev sva si izračunala, da kredita preplačava vezano na Euribor 42. 000 Eur. Vezano na Libor pa 36.000 Eur. To je res dosti, da se kar malo zamisliš oz. ob teh cifrah zgroziš. Vprašaš se, ali si sploh upaš to reskirati. A kaj, ko si nekje moraš ustvariti svoj dom.
Če vas prav razumeva, svetujete, naj pri banki vzameva hipotekarni kredit, zraven pa še npr. pri Ufosu skleneva naložbeno polico, kjer bi po izteku najinega kredita privarčevala najmanj toliko, kot je bilo kredita. Vas prav razumeva? A, mi lahko poveste, koliko pa bi bil znesek tega obroka, ki bi ga namenila za naložbeno varčevanje?
Hvala in upam, da vas ne gnjavimo preveč.?
To dopisovanje lahko mariskomu ki spremlja forum koristi, kar je namen, zato sem vesel vprašanj.
Razumeli ste pa prav. Svetujem hipotekarni kredit. Poleg krdita sklenite še varčevanje, po svojih zmožnostih. Vsak, ki se spozna na finance svetuje LIBOR. Ni toliko bolj rizično, kot lahko s tem privarčujete.
Če 100 EUR mesečno varčujete v UFOS-u 20 let imate po 20 letih ob 9% dnosnosti (kar je realno) 72.000 EUR. Kadarkoli potrebujete imate likviden denar. Naložbo vam lahko uredim jaz.
Lp,
OK
Lp,