Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Napačna izbira poklica!

Napačna izbira poklica!

Prosila bi vas, če mi lahko pomagate. Ko sem izbirala srednjo šolo sem se odločila za ekonomsko šolo. Takrat nisem imela pojma kaj bi sploh rada počela v življenju. Zdelo se mi je prezgodaj za takšno odločitev. Sedaj že kar nekaj let delam v ekonomski stroki. Vedno bolj sem nezadovoljna in ugotavljam, da sem se napačno odločila. Želela bi delati v vrtcu, z otroci. To je moja največja želja. In kaj naj sedaj naredim? Bi se morala prekvalificirati in narediti srednjo šolo za vzgojitelja ali pa narediti še faks za to smer, da bi lahko delala v vrtcu? Mi lahko prosim pomagate!! Hvala.

če narediš SŠ si varuška, če narediš faks si vzgojiteljica.

Nikar se ne obremenjuj. Jaz delam že več kot 20 let z otroki in se sprašujem, kako bom zdržala še 20 let. Mladost in želja dela z otroki naj ne bosta odločilna pri izbiri poklica.

Na visokosolski strokovni program Predsolska vzgoja, ki ga izvajajo vse tri Pedagoske fakultete, se lahko vpisejo poklicni maturanti srednjesolskih programov Predsolska vzgoja in Zdravstvena nega ter splosni maturanti (gimnazijci). Najbrz bi bilo zate najbolj smiselno opraviti prekvalifikacijo na kateri od delavskih univerz, potem pa se lahko odlocis, ali bos delala kot varuska ali bi raje nadaljevala studij. Naval na ta program je velik, temu primerno so visoke tudi omejitve vpisa.
Srecno!

Dobro razmisli, če boš potem dobila zaposlitev – poznam lepo število varuhinj in tudi dve vzgojiteljici brez službe! Sploh če bo vlada sprejela ohlapnejše normative glede sočasnosti… Premisli, da se ne boš izobraževala, potem pa delala na črno 🙁

Lepo študirat za vzgojiteljico. Izkušnje na ekonomskem področju imaš. Ko narediš diplomo, odpreš svoj privatni vrtec. Zaposliš dve varuhinji.
Dela dosti, kruha dosti.

čimprej se odloči za študij. jaz se nisem in mi je neizmerno žal, da ne delam tistega, kar bi rada. tudi jaz sem na ekonomski pristala po sili razmer in te čisto razumem.

Probaj najprej kot varuška na domu, pa boš videla, če ti je res všeč.
Potem pa se vpiši v šolo, ampak je tako, da je vzgojiteljic in varušk preveč, ker je otrok vedno manj.
Srečno!

Odpiranje svojega privat vrtca še zdaleč ni tako enostavno kot ti prikazuješ, da ne govorim o tem, da kruha še zdaleč ne bi bilo dosti (beri: denar).

Temu bi še dodala, da je zaradi navala na program predšolska vzgoja tudi veliko mladih diplomiranih vzgojiteljic vzame mesto varuhinje le zato, da imajo sploh možnost enkrat prilesti do delovnega mesta vzgojiteljice in posledično jih je tudi veliko na razpolago….
…Vendar naj te to ne moti, če si nekaj resnično želiš, boš uspela ne glede na ponudbo in povpraševanje.

Srečno…

Mimogrede, tudi jaz zbiram pogum za prekvalifikacijo…smer veterina, ker imam izkušnje s ”človeškimi pacienti” ki so lahko tudi zelo živalski, bi raje delala z ”živalskimi pacienti”, ki so lahko tudi zelo človeški…

“Mimogrede, tudi jaz zbiram pogum za prekvalifikacijo…smer veterina, ker imam izkušnje s ”človeškimi pacienti” ki so lahko tudi zelo živalski, bi raje delala z ”živalskimi pacienti”, ki so lahko tudi zelo človeški…”

to pa si ful lepo napisala in se strinjam 🙂

Jaz se pravkar prekvalificiram za pomočnico vzgojiteljico na Zaris-u (Ljubljana). Pozanimaj se pri njih. Sicer pa mislim, da obstaja še en zavod Hera, ki izvaja ta program. Če imaš maturo, traja vse skupaj samo eno leto. Priporočam:-)

Sicer pa baje da pomočnic kar primanjkuje – zato tistim, ki so na zavodu pol leta ali več celo država plačuje prekvalifikacijo v ta poklic, če se za to odločijo.

Pogumno svojim sanjam naproti!

joj grozno! Samo eno leto traja, da te spremenijo iz ekonomista v pomočnika vzgojitelja?
to bi bil dober prispevek za Preverjeno! Kaj takega si naša država res ne bi smela dovolit.
Otrok do 6 leta je najbolj ranljivo testo, ne more ga vzgajat prav vsak, ki mu dajo v roke papir.
Kje pa je praksa? Hospitacije? Nastopi? Strokovni izpit? Izkušnje pri delu z otroki?

seveda, da traja le eno leto… saj poklic že ima maturo tudi… naj še enkrat dela matematiko, ko jo ima pa vendar že priznano?

traja le eno leto ker opravi le strokovne predmete… za izbran poklic… pa kaj naj se šola do pedesetega?

ali veš, da policijska srednja šola ne obstaja več?
je le še tečaj…in njim dajo orožje?

naredi fax za predšolsko vzgojo

Lahko se vključiš tudi v kakšno društvo in potem preko njega delaš stvari, ki te zanimajo. Sploh med počitnicami je veliko možnosti, da delaš z otroki. Vsaj pri nas je tako. Počitniške delavnice, varstvo, spremljaš jih lahko na letovanjih… Res pa boš verjetno potrebovala kakšno izobraževanje, a si nanj tudi pripravljena. Pokliči malo na centre, ki delajo z otroki.

New Report

Close